Dinsdag 23/04/2019

De student die Wikipedia voor u betrouwbaar maakt

Achttien is hij nog maar, en toch is hij nu al een van de onzichtbare mensen die Wikipediapagina's zo foutloos mogelijk maken. Geoffrey De Belie studeert toegepaste informatica, en maakt computerprogramma's die spelfouten en dode links uit de online encyclopedie halen.

"Zeg nu nog eens dat jongeren zich niet voor spelling interesseren." Dertien was Geoffrey De Belie nog maar toen hij zich begon te storen aan de vele spelfouten op Wikipedia. En dus schreef hij er een bot voor. Bots zijn computerprogramma's die helpen om de online encyclopedie te verbeteren. Door spelfouten te corrigeren, doodlopende links te verwijderen, maar ook vandalisme of spam op te sporen, nemen bots veel werk van mensenogen en -handen over.

Naast een bot om spelfouten te verbeteren, schreef De Belie ook de halfautomatische SmileBot. "Die bot spoort dode links op (links dus die verwijzen naar pagina's die niet meer bestaan of verhuisd zijn, smu), die ik daarna nog wel handmatig moet controleren. Soms spoort de bot bijvoorbeeld een site op die op dat moment niet beschikbaar was, maar de volgende dag wel."

Er zijn ook volledig automatische bots, zegt De Belie, maar die draaien 24 uur per dag door en hebben een gigantische takenlijst. Door de duizenden bewerkingen die ze elke dag op Wikipediapagina's uitvoeren, zijn ze onmisbaar geworden. Als zulke bots er niet waren, zou dat ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van Wikipedia.

Handmatige controle

De Belie is ondertussen achttien, en hij woont in Sint-Niklaas. Hij studeert toegepaste informatica in Antwerpen, en na zijn studies hoopt hij als voltijds programmeur aan de slag te kunnen. Programmeren is niet zo moeilijk, zegt hij. Zijn SmileBot gebruikt een combinatie van programma's, die elk geschikt zijn voor een specifieke taak. In enkele maanden tijd koppelde hij die aan elkaar om SmileBot te vormen.

Ondertussen heeft De Belie ook al meer dan vierhonderd artikelen geschreven voor Wikipedia, voornamelijk over informatica.

"Alle bijdrages aan Wikipedia gebeuren op vrijwillige basis, en ook mijn werk - of het nu artikels zijn of computerprogramma's - wordt dus niet vergoed. Maar dat is niet erg. Ik beschouw het eerder als een stage. Als een kapper of een leerkracht stage doen, werken zij ook gratis."

De SmileBot van De Belie - of van Smile4ever zoals zijn nickname is op Wikipedia - neemt op de Nederlandstalige Wikipedia toch een aandeel in van 5 à 10 procent, zegt hij. "Het moet werkbaar blijven. Op dit momenten staan er nog enkele duizenden pagina's te wachten op mij om handmatig gecontroleerd te worden. Als je weet dat één pagina controleren zo'n vijf minuten in beslag neemt, heb ik nog wel wat werk."

Bots zijn heel belangrijk voor Wikipedia, meent De Belie. Ze nemen het onderhoud op zich waar te weinig mensen tijd voor hebben. "Hoewel bijna iedereen Wikipedia raadpleegt, staan veel mensen er nog altijd cynisch tegenover. Ook op school wordt het nog altijd afgeraden om de encyclopedie te gebruiken, omdat hij onbetrouwbaar zou zijn. Maar ondertussen kan iedereen de betrouwbaarheid van elk artikel checken, door de geschiedenis van alle bewerkingen van het artikel te bekijken. Ik ben er zeker van dat mede dankzij die bots Wikipedia op termijn nóg betrouwbaarder zal worden. Dat geldt dan vooral voor de belangrijke onderwerpen die iedereen kent. Nicheonderwerpen, zoals waar ik over schrijf, blijven het moeilijkst te controleren. Behalve op spelfouten. Gelukkig vinden mensen zoals ik daar programma's voor uit."

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.