Vrijdag 20/05/2022

De stroomonderbrekingen waren het best

'Are you still with me?', informeerde de Amerikaanse rockster Jon Bon Jovi zondagavond herhaaldelijk op de goedgevulde Werchterse festivalweide. Ondanks verwoede pogingen - positief ingesteld als we zijn - slaagden we er maar niet in om die vraag bevestigend te beantwoorden.

Werchter / Van onze medewerker

Kurt Blondeel

Voor de tweede keer in nog geen jaar tijd zette Bon Jovi in ons land een routineus optreden neer, vol belegen rocksongs, verpakt in een uitgesproken schamele show. Het beste nieuws van de avond was nog dat de regenwolken, ondanks de weersvoorspellingen, hun vrachtje binnenhielden.

Aanleiding voor de al te snelle terugkeer van de populaire groep uit New Jersey was One Wild Night, Bon Jovi's allereerste live-cd, die hier in luttele weken vlotjes de gouden status heeft bereikt. Verbazend is dat overigens niet: in het bijbehorende boekje noemt een zeer onafhankelijke scribent de songs van de groep onomwonden 'mini-novelles', ja zelfs bescheiden symfonieën, terwijl Bon Jovi volgens diezelfde bron live als niets minder dan een auditief afrodisiacum geldt. Gevoel voor humor kan de Amerikaanse rockers dus niet ontzegd worden, ook al zijn ze zich daar zelf niet van bewust. Ook zondag nam het kwintet zichzelf, getuige de extatisch opengesperde monden, verbeten toegeknepen ogen en het hormonale vuistenspel, dermate serieus dat ons gemoed niet kon uitmaken of het nu in gelach of gehuil moest uitbarsten.

Neem nu de wat armtierige podiumaankleding, die de belofte van een 'bigger than life musical circus of rock' al meteen als loos doorprikte. Teneinde het instrumentarium van eventueel hemelwater af te schermen had men drie synthetische afdakjes laten aanrukken, hetgeen de bühne de potsierlijke aanblik van een bushalte verschafte. Functioneel, dat wel. Het blokmatige decor, dat de top van het Empire State Building verbeeldde, voldeed in het geheel niet aan die kwalificatie: het ving wat licht op, maar verder niets.

Net toen we de hoedenwissel van gitarist Richie Sambora als het spectaculairste showonderdeel boekstaafden, werd er zuinigjes toch nog wat vuurwerk het zwerk ingeschoten. 'Your show is better than sex', sprak het spandoek van een bewonderaarster de zanger desalniettemin toe. Om maar te zeggen dat we ons toch een béétje geamuseerd hebben.

Goed, de klank was zondagavond aanzienlijk beter dan die op de Oostendse Wellington-renbaan vorig jaar, behalve dan tijdens die twee interludia waarbij een technisch mankement de Brabantse weide onverhoeds in een minutenlange stilte hulde. Hoewel 'Keep the Faith' en 'Bad Medicine' in het genre best leuke meezingers zijn, bezaten songs als 'Say It Isn't So', 'Captain Crash and the Beauty Queen from Mars' en 'Someday I'll Be Saturday Night' de pit van zoutloos brood van een week oud. Geen bezwaar voor de hongerige toehoorders blijkbaar, al wagen we te betwijfelen of zelfs de loyaalste Bon Jovi-aanhangers echt gediend waren met de gratuite oldies-covers 'Shout', 'Tequila' en 'Twist and Shout'. Een derde stroomonderbreking zette vervolgens een abrupt punt achter het twee uur durende concert. Rock-'n-roll bespeurden we in die tijdsspanne hoegenaamd niet, maar sinds zondag heeft de wereld heeft er wel het eerste bigger-than-life balorkest bij.

Rock

WIE: Bon Jovi WAAR EN WANNEER: Festivalweide, Werchter, zondag 3 juni ONS OORDEEL: Rock-'n-roll bespeurden we zondag niet, maar sinds zondag heeft de wereld heeft er wel het eerste bigger-than-life balorkest bij.

Bon Jovi nam zichzelf dermate serieus dat je niet goed wist of je nu moest lachen of huilen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234