Woensdag 16/10/2019

Jihadisme

‘De strijd tegen Islamitische Staat kan nog jaren aanslepen’

Beeld Tim Dirven

'De pauze van internationale terreur zou weleens snel kunnen eindigen.' Een nieuw VN-rapport over IS voorspelt dat er nog voor het jaareinde aanslagen kunnen volgen. Die waarschuwing komt niets te vroeg, zegt jihadexpert Pieter Van Ostaeyen.

De VN waarschuwen in dit rapport dat er snel nieuwe aanslagen van IS kunnen komen. Had de internationale coalitie geen einde gemaakt aan het kalifaat?

"Ik had deze situatie een paar jaar geleden al voorspeld. We slagen er dan misschien wel in het kalifaat fysiek te verslaan, maar het idee erachter zullen we niet volledig wegkrijgen. De voedingsbodem voor de militante ideologie achter Islamitische Staat blijft bestaan. Dat blijkt ook uit de contacten die ik nog heb met een aantal figuren. Zij zijn ervan overtuigd dat dit een tijdelijke tegenslag is. 'Dit is louter een test van God', zeggen ze.

"Ik ben blij met dit rapport. Het maakt duidelijk hoe erg de situatie is. Dat wordt compleet genegeerd in de internationale pers, die het alleen maar heeft over de overwinning op IS. Al vermoed ik dat ook dit tussen de plooien zal verdwijnen. Nobody gives a shit anymore."

Stel dat beeld dan eens bij?

"Iets waar het rapport terecht op wijst, is de grote groep IS-strijders die nog in leven zijn in Irak. Ook voor België geldt dat trouwens. We kunnen aannemen dat er zo'n 150 Belgische IS-strijders zijn van wie we gewoon niet weten waar ze zijn of wat ze doen."

De strijd tegen IS is nog niet meteen gedaan?

"Neen, die kan nog jaren, zo niet decennia aanslepen. Kijk naar België: na de aanslagen is er repressief opgetreden. Herinner u de uitspraak van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat hij Molenbeek zou opkuisen. Maar op lange termijn is er nog maar bitter weinig gebeurd qua integratie. Grof gesteld is er al dertig jaar niets gedaan voor de Noord-Afrikaanse gemeenschap in gemeenten als Molenbeek.

"Het rapport wijst bijvoorbeeld terecht op de grote problemen die ook bij ons in de gevangenissen heersen. Mensen radicaliseren er nog altijd veel te snel. Er zijn al een paar mensen op vrije voeten die hebben laten verstaan dat ze de ideologie niet zullen afzweren. Niet dat we van hen meteen een aanslag moeten verwachten, maar ze zullen wel proberen hun ideeën te verspreiden."

Het rapport wijst ook op de explosieve situatie in de vluchtelingenkampen in Syrië met de nabestaanden van IS-strijders. Europa onderneemt tot nu toe weinig actie om hen terug te halen.

"De situatie sleept nu al een halfjaar aan en is stilaan onhoudbaar. Je moet je inbeelden: die mensen zitten opgesloten op een strook woestijn zonder humanitaire hulp. Pure hel is dat. Geen wonder dat zowel Amerikaans president Donald Trump als de Koerden blijven herhalen dat wij onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat niet doen is schuldig verzuim.

"Al vrees ik dat het eerst zal moeten escaleren voor er actie komt: een paar honderd mensen die ontsnappen of de Koerden die er de brui aan geven. De geschiedenis dreigt zich te herhalen: het is in een situatie als deze dat IS halfweg de jaren 2000 is ontstaan. Al lijkt iedereen dat te zijn vergeten."

Beeld Tim Dirven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234