Maandag 24/01/2022

De strijd om privileges

Brussel

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

De inverdenkingstelling van commissaris Bart De Bie (zie hierboven) is meer dan 'de zoveelste' binnen de lokale politie in Antwerpen. Ze illustreert het boemerangeffect van 'operatie beschadiging' die een halfjaar geleden via de pers startte vanuit een bepaald kamp binnen het korps.

November 2002. Na de dood van een jonge allochtoon in Borgerhout ontstaan rellen. De Arabisch Europese Liga (AEL) wordt er verantwoordelijk voor gehouden. De aanpak van de rellen leidt tot een ruzie tussen Luc Lamine en hoofdcommissaris Serge Muyters van de zone-West. Centraal staat het gedrag van Muyters' rechterhand Bart De Bie.

December 2002. Het personeelsbehoeftenplan van Lamine, dat een reeks interne verschuivingen inhoudt, zint sommige hoofdcommissarissen niet. Onder hen Serge Muyters en Marc Van der Heyden (zone-Centrum). Lamine wil hen overplaatsen. Volgens de officiële versie vanwege het personeelsbehoeftenplan, in werkelijkheid omdat ze zich teveel privileges hebben toegeëigend. Daardoor zijn de zones verworden tot 'baronieën' die doorvoering van de plannen van Lamine bemoeilijken. De korpschef ligt ook overhoop met hoofdcommissaris Eddy Den Hondt, baas van de politieschool. Ook hij geniet in de ogen van Lamine te veel privileges. Februari 2003. Enkele misnoegde hoofdcommissarissen stappen naar de pers. Ze spreken over onenigheid binnen het korps door de plannen van Lamine. Bij de 'slachtoffers' van de hervormingen zit hoofdcommissaris Muyters. Hij verklaart te zijn gechanteerd door een medewerker van Lamine om te vertrekken uit zijn zone. In de weken die volgen, wordt een reeks verhalen naar buiten gebracht. Daarin is Lamine telkens de kop van Jut. Hij zou zichzelf en zijn naaste medewerkers, bestempeld als 'de club van zeven', op allerlei manieren bevoordelen, onder andere via Visa-kaarten van het korps waarmee privé-uitgaven zouden zijn bekostigd en dienstreizen.

Maart 2003. Het parket kan niet anders dan de verhalen onderzoeken. Dat levert belastende elementen op die leiden tot de inverdenkingstelling en schorsing van Lamine en zijn rechterhand Luc Van Beylen. De stroom verhalen houdt aan. Daarin worden de andere 'vriendjes' van Lamine in opspraak gebracht. Telkens onder het mom van 'misbruik van het politiebudget, gevoed met geld van de belastingbetaler'.

April/mei 2003. Het kamp-Lamine slaat terug. Tijdens de verhoren wordt informatie verstrekt die belastend is voor het kamp-Muyters.

Juni 2003. 'Operatie beschadiging' lijkt stilaan een boemerangeffect te krijgen. Hoofdcommissaris Eddy Den Hondt, gerekend tot het kamp Muyters, wordt in verdenking gesteld. Ondergeschikten van Muyters achten de tijd rijp om klacht in te dienen bij het Comité P tegen de rechterhand van hun zonechef: commissaris Bart De Bie.

Juli 2003. Het kamp-Lamine moet weer incasseren. Adjunct-korpschef Guido Dupont wordt inverdenking gesteld. Lamine en Van Beylen opnieuw ook. Het kamp-Muyters ontspringt de dans niet. Commissaris De Bie wordt in verdenking gesteld en aangehouden. Het boemerangeffect van operatie beschadiging is totaal. (CN)

Antwerpse politie verdeeld in kamp-Lamine en kamp-Muyters

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234