Dinsdag 26/01/2021

Televisie

De strijd om het voorjaar barst vanavond los

Dana Winner is een van de Vlaamse artiesten in 'Liefde voor muziek'.Beeld Liefde voor muziek

Met de lancering van een hele reeks nieuwe programma's schieten ook VIER en VIJF deze week hun voorjaar op gang. Dat jaagt de temperatuur in televisieland meteen een paar graden de hoogte in. Welke programma's nemen het tegen elkaar op en wie heeft de beste kaarten om als winnaar uit het strijdgewoel te komen?

MAANDAG

De Mol (VIER, 20u35) vs Via Annemie (Eén, 20u35) vs Liefde voor muziek (VTM, 20u35)

Vanavond barst de strijd om de kijker al meteen in alle hevigheid los. Dan pakt VIER immers uit met De mol, een programma dat in een ver verleden twee miljoen Vlamingen aan het scherm wist te kluisteren. En tijden mogen dan al veranderd zijn, bij VIER hopen ze met De mol nog steeds een prijsbeest in huis hebben. Officieel klinkt het dat de zender tevreden zou zijn met een half miljoen kijkers, maar stiekem wordt op een score in de grootteorde van De slimste mens gehoopt. Al is de concurrentie niet min. Bovendien start VIER met een aantal weken achterstand op Eén en VTM.

Op Eén bijvoorbeeld maakt Annemie Struyf al een aantal weken het mooie weer. Haar Via Annemie was vorige week nog goed voor 1.171.000 kijkers. Zullen haar trouwe kijkers nu plots en masse naar VIER zappen?

Bij VTM komt Liefde voor muziek recht tegenover De mol te staan. Ook al een niet te onderschatten tegenstander, die vorige week nog goed was voor 528.000 kijkers. Enige nadeel voor VTM: een muziekprogramma kun je evengoed op een ander tijdstip bekijken terwijl De mol het programma bij uitstek is dat je live wilt zien.

Auwch (VIER, 21u50) vs Coppers (VTM, 21u50) vs Van Gils & Gasten (Eén 22u00)

Later op de avond komt VIER met nog een nieuwigheid. In Auwch proberen Ben Segers en Axel Daeseleire als een soort uitvergrote versie van zichzelf hun tv-ideeën te slijten. Zij krijgen het niet makkelijk. Op VTM doet Hilde De Baerdemaeker het als politieagente in Coppers (vorige week 552.000 kijkers) meer dan behoorlijk. Ook Eén en Canvas hebben met Van Gils & gasten en Extra Time op dat uur twee programma's met traditie in het zendschema staan. Auwch zal bovendien niet per se zijn voordeel doen met De mol. De slimste mens leert ons dat de VIER-kijker na zo'n succesprogramma niet bij de zender blijft hangen.

Vanavond start de nieuwe 'De mol' op VIER.Beeld VIER

DINSDAG

The Sky Is the Limit (VIER, 20u35) vs Echt niet OK! (Eén, 20u35) vs Het beste uit het lichaam van Coppens (VTM, 20u35)

Op dinsdag probeert The Sky Is the Limit de gevestigde orde te verstoren. Een kijkcijferkanon is het nooit geweest maar met een tweede seizoen dat meestal meer dan 500.000 kijkers wist te boeien is het voor VIER toch een sterkhouder. De concurrentie komt van Cath Luyten en Tom Waes, die ondanks striemende kritiek met Echt niet OK! toch 960.000 kijkers wisten te bekoren. Bij VTM is nog vier weken lang een soort best of van Het lichaam van Coppens te zien. Een herhaling dus, die 478.000 kijkers lokte.

Stukken van mensen (VIER, 21u30) vs Telefacts (VTM, 21u40) vs Quiz me Quick (Eén, 21u15)

Later op de avond maakt Evy Gruyaert haar rentree met Stukken van mensen, waarin kijkers hun exclusieve pronkstukken aan vier ervaren dealers proberen te slijten. Zij krijgt concurrentie van Telefacts en de herhalingen van Quiz me Quick, waar toch nog bijna 600.000 kijkers naar zappen.

Philip Cracco en Aisha Van Zele zijn enkele nieuwe gezichten in 'The Sky Is the Limit'.Beeld VIER / Tim De Backer

WOENSDAG

Temptation Island (VIJF, 21u00) vs Een kwestie van geluk (Eén, 20u35) vs Tegen de sterren op (VTM, 20u35)

Twee nieuwkomers op woensdag. Net zoals VIER dat met De mol doet diepen ze bij VIJF een programma op uit het televisiearchief. Temptation Island anno 2016 moet VIJF een kijkcijferboost bezorgen. Al ligt de lat wat dat betreft ook niet te hoog. Op het toenmalige VT4 haalde het programma zelden meer dan 300.000 kijkers. Temptation Island moet er vooral voor zorgen dat er over de zender gepraat wordt, een missie die nu al geslaagd lijkt.

Eén pakt uit met Een kwestie van geluk, een documentaire reeks waarin Kat Steppe op stap gaat in Antwerpen-Noord en Borgerhout, wijken waar 150 nationaliteiten op een zakdoek samenleven. Die twee nieuwelingen krijgen af te rekenen met de concurrentie van Tegen de sterren op, vorige week nog goed voor ruim 800.000 kijkers. Al hoeven de makers van Een kwestie van geluk zich daar niet meteen zorgen over te maken. De doelgroep van hun programma lijkt nogal ver van het publiek voor de concurrenten af te liggen.

Een kwestie van geluk vertelt het verhaal van mensen in Borgerhout en Antwerpen-Noord.Beeld rv

DONDERDAG

De bril van Martin (VIER, 20u35) vs Nicholas (VTM, 20u35) vs De allesweter (Eén, 20u35)

VIER hoopt kijkers te lokken met Martin Heylen, die deze keer op stap gaat in Sijsele. In dat ingeslapen West-Vlaamse dorp zijn sinds vijf maanden 500 vluchtelingen ondergebracht. Gewapend met een camerabril die hem toelaat heel direct met inwoners en vluchtelingen te praten peilt Heylen wat zo'n volksverhuis met een dorp doet. Heylen moet wel afrekenen met Nicholas, de goochelaar die VTM vorig jaar een onverwachte hit bezorgde. Slachtoffer van dienst zou wel eens Lieven Scheire kunnen zijn. Zijn quiz De allesweter deed het de voorbije weken bij gebrek aan concurrentie niet slecht, maar aan dat tweede komt nu verandering.

Ook later op de avond volop strijd. Op VIER begint de cel vermiste personen aan een nieuw seizoen Vermist. Bart Peeters verhuist met Mag ik u kussen van Canvas naar Eén en in Kroongetuigen wordt opnieuw een ophefmakende moordzaak uitgespit. Een uitgesproken winnaar of verliezer is er deze keer niet.

Goochelaar Nicholas bezorgde VTM vorig jaar een onverwachte hit.Beeld rv

VRIJDAG

Windstilte op vrijdag met op bijna alle zenders series en films op het programma. Logisch ook. Vrijdagavond behoort sinds jaar en dag aan VTM toe en daar lijkt geen verandering in te komen. Eind februari trapt de zender immers een nieuw seizoen van The Voice af.

ZATERDAG

'Als de vrijdag van VTM is, dan willen wij de zaterdag claimen', moeten ze bij VIER hebben gedacht. Met de panelshow Het zijn net mensen met Karen Damen, Gert Verhulst en Marc-Marie Huijbregts en het archiefprogramma 't Is gebeurd is VIER de enige zender die op zaterdag met nieuwigheden komt. Bij de concurrentie - alweer - series en films.

ZONDAG

Vrijdag en zaterdag zijn verdeeld, dus is de zondag voor Eén. Met de terugkeer van Bart De Pauw in Twee tot de zesde macht en de fictiereeks Den elfde van den elfde, ondanks de gemengde reacties week na week goed voor meer dan een miljoen kijkers, zitten ze bij Eén alvast gebeiteld. Bij de concurrentie - jawel - series en films.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234