Zondag 18/08/2019

De strijd om de 'hot Scot'

Acteur Sean Connery heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij vurig verlangt naar Schotse onafhankelijkheid. Maar niet elke 'hot Scot', het equivalent van onze Bekende Vlaming, is even uitgesproken. Stemadvies in een verhit debat kan nu eenmaal fans kosten.

"Kom langs en geniet van een geweldige avond voor Schotland." Met die woorden nodigde de Schotse indie-groep Frightened Rabbit muziekliefhebbers uit om zondag naar de Usher Hall in Edinburgh te komen. Samen met de collega's van Mogwai en Franz Ferdinand zullen ze rocken voor een zelfstandige natie.

The Proclaimers konden er niet bij zijn, maar dat muzikale duo steunde de strijd door 10.000 pond over te maken aan de Yes-campagne voor een onafhankelijk Schotland.

De artistieke gemeenschap speelt een belangrijke rol in het Schotse onafhankelijkheidsdebat. Een liefdesverklaring van de Engelsman David Bowie ("Scotland, stay with us") heeft meer invloed dan een redevoering van David Cameron. Beide kampen azen daarom op bekende namen. Dood of levend. In The Daily Telegraph zette Matthew Maxwell Scott onlangs uiteen waarom zijn voorvader Walter Scott tegen het opbreken van de unie zou hebben gestemd, naar aanleiding van een poging van de Schotse minister-president Alex Salmond om de auteur van Ivanhoe en Waverley tot een protonationalist te verheffen.

Cyber-nats

Sommige 'hot Scots' houden zich liever op de vlakte, zoals Eurythmics-zangeres Annie Lennox, Simple Minds-zanger Jim Kerr en de klassieke violiste Nicola Benedetti.

Ook de twee voornaamste detectiveschrijvers in Schotland, Ian Rankin en Alexander McCall Smith, laten niet het achterste van hun tong zien. De laatste zei dat hij zich niet zozeer zorgen maakt over een verdeelde Britse natie, maar wel over een verdeelde Schotse natie, hoe de uitslag ook zal uitvallen. Die aarzelende houding is niet onverstandig. De campagne is zo fel dat een uitgesproken mening fans kan kosten. Met name de toorn van de cyber-nats wordt gevreesd, een groep nationalistische toetsenbordactivisten.

Vraag het J.K. Rowling. De Engelse schrijfster, die in Edinburgh woont, kreeg nogal wat haatmails nadat ze zich had uitgesproken voor de unie en een miljoen pond doneerde aan de nee-campagne. Ze heeft inmiddels het gezelschap gekregen van zangeres Susan Boyle en komiek Billy Connolly. Beiden verklaarden dat ze een hekel hebben aan patriottisme en nationalisme.

Het gezicht van de Tartan Army is al jaar en dag Sean Connery, maar nu is de 84-jarige Bond-acteur opvallend stil. Dat hij in het zonnige belastingparadijs Monte Carlo resideert, is daar wellicht niet vreemd aan.

Connery is - naast acteur Brian Cox, schrijver Irvine Welsh en dichteres des vaderlands Liz Lochhead - een van de weinige gevestigde namen die de onafhankelijkheid openlijk een warm hart toedragen. De steun is het grootst onder jonge, opkomende artiesten. Zij hebben zich verenigd in het National Collective, een groep van zeker 1.200 overwegend progressieve kunstenaars, acteurs, schrijvers, regisseurs en musici.

Yestivals

Voor hen betekent een 'yes' een cultureel morgenrood voor een herboren Schotse natie. Al weken organiseren de kinderen van de verbeelding zogeheten 'Yestivals', een culturele revolutie op zijn Schots.

Het effect was afgelopen maand merkbaar bij het Edinburgh Festival, waar de leiding - bestaande uit Engelsen en een Australiër - tevergeefs probeerde het debat te vermijden. Maar kleinere voorstellingen hadden dezelfde intensiteit van de campagne: een drieste opstand tegen het establishment, dat niet alleen wordt vertegenwoordigd door de Britse politici Cameron en Brown, maar ook door Bowie en Rowling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden