Vrijdag 05/03/2021

Voorzittersverkiezing CD&V

De strijd bij CD&V barst dan toch los: dit zijn de eerste twee kandidaten

Vincent Van Peteghem en Katrien Partyka willen CD&V-voorzitter Wouter Beke opvolgen. Beeld Wouter Maeckelberghe
Vincent Van Peteghem en Katrien Partyka willen CD&V-voorzitter Wouter Beke opvolgen.Beeld Wouter Maeckelberghe

Op een paar dagen voor de deadline hebben dan toch enkele CD&V’ers zich kandidaat gesteld om Wouter Beke op te volgen als voorzitter. Vincent Van Peteghem en Katrien Partyka doen een gooi naar het hoogste partijzitje.

Zijn naam circuleerde al een tijdje als mogelijke kandidaat-voorzitter. De collega’s van Het Laatste Nieuws kregen gisteren als eerste bevestiging. Vincent Van Peteghem, burgemeester in De Pinte, stelt zich kandidaat als voorzitter van CD&V. Hij leidde onlangs nog de groep van ‘12 apostelen’ die de verkiezingsresultaten onder de loep nam. Die kwam met een rapport waarin stond hoe de partij het anders en vooral beter kan aanpakken. Door scherper en duidelijker te communiceren en opnieuw meer te luisteren naar de basis. 

“Het is niet meer dan logisch dat de trekker van die operatie ook dat verhaal gaat uitdragen”, zegt Van Peteghem aan De Morgen. “Maar de voorzitter moet niet omringd worden door een beperkte groep. Ik wil vooral gaan voor een grote groep, met zowel mensen uit de Wetstraat als de Dorpstraat. Als de mensen zien dat we één ploeg zijn die één verhaal brengen, dan zullen ze opnieuw vertrouwen in ons hebben.”

Vincent Van Peteghem. Beeld BELGA
Vincent Van Peteghem.Beeld BELGA

Dat verhaal moet de voorzitter ook niet zelf schrijven, meent Van Peteghem. Er moeten een aantal actualiseringscongressen komen waarop de leden mee kunnen beslissen waar de partij voor staat. En hij wil ook een aantal structurele aanpassingen. “De burgemeesters moeten in ons partijbestuur een veel prominentere rol krijgen. En het is mij ook menens met de vernieuwing van de kieslijsten. Ik vind dat we in 2024, de volgende verkiezing waarop we ons richten, minsten vijf nieuwe lijsttrekkers moeten hebben, bovenop voldoende vernieuwing en verjonging van de lijsten.”

Ook Katrien Partyka outte zich gisteren als kandidaat-voorzitter. Dat bevestigde ze zelf aan De Morgen. Partyka is burgermeester van Tienen, Vlaams Parlementslid en de partner van voormalig minister van Leefmilieu en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V). Ook zij verwijst naar het rapport van de apostelen als de te volgen richting: de lokale verankering van de partij beter uitspelen. 

“We hebben zoveel sterke en ook jonge mensen in onze partij die lokaal sterk staan. Maar ondanks die lokale verankering lukt het op Vlaams en federaal niveau niet. We moeten daar dringend over debatteren hoe we dat gaan aanpakken. Ik wil als voorzitter vooral een bijdrage leveren aan het debat.”

Katrien Partyka. Beeld Eric de Mildt
Katrien Partyka.Beeld Eric de Mildt

Ze noemt zichzelf in eerste instantie een ploegspeler. “Ja, ik ben kandidaat-voorzitter, maar een voorzitter moet volgens mij vooral een spelverdeler zijn. En we moeten meer durven tonen waar de partij voor staat.  We probeerden te veel voor iedereen goed te doen en het hele veld te beslaan. Terwijl mensen net nood hebben aan heldere communicatie. We moeten niet altijd de kool en de geit willen sparen, maar soms meer durven.”

Andere gegadigden

Gisteren circuleerden er ook nog andere namen. Huidig jongerenvoorzitter Sammy Mahdi bijvoorbeeld. Hij houdt zijn beslissing voorlopig nog in beraad. Hij staat voor de vernieuwing, maar dat wekt evengoed tegenstand op. Ook West-Vlaming Hendrik Bogaert loopt zich nadrukkelijk warm. Hij wil de partij naar rechts laten opschuiven. De kans is reëel dat hij in de race stapt, maar hij wilde dat niet als eerste doen. Ook hij wacht nog af. Net zoals minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem, die niets luidop uitsluit.

In de provincie van Bogaert zitten overigens nog meer kandidaten klaar. Joachim Coens, de Zeebrugse havenbaas en burgemeester van Damme, schreef vorige week zijn toekomstvisie voor CD&V neer in een opgemerkte Facebook-post. Ook Kris Declercq, burgemeester van Roeselare, wordt genoemd. 

Tot slot valt op hoe de naam van Karel Van Eetvelt maar blijft terugkeren. Sommigen geloven dat hij de partij een scherper profiel kan geven. Alleen, Van Eetvelt heeft geen steun van de partijtop. Hij zal enkel de sprong wagen als hij een grote kans maakt verkozen te worden. Die garantie heeft hij niet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234