Donderdag 01/12/2022

De strafste supertips Gentse Feesten

Lady Linn - zangeres

'Een plezante hel'

"In de Feestenzone wonen is tegelijk een geluk en geen geluk. Het is een plezante hel. Ik kan het weten, ik heb op de Vlasmarkt gewoond. Maar ik vlucht niet. Ik blijf tien volle dagen hier. De Feesten zijn super. Vrienden raad ik aan om hun auto te parkeren op de P+R in Gentbrugge (10, zie kaartje). Zelf ga ik proberen om gezond te eten, zonder ervan uit te gaan dat het zal lukken. (lacht) Bij Lekker Gec op de Vlasmarkt verkopen ze in ieder geval heerlijke vegetarische burgers. Met een kater ga ik graag naar de poppenkast van Pierke in het Huis van Alijn (4). Als kind ging ik daar vaak heen met mijn moeder, maar Pierke blijft grappig, zelfs voor volwassenen. Ook de concerten van Young Jazz Talent (12) zijn erg geschikt voor als je nog niet goed wakker bent. Vroeger speelden ze onder de Duveltent op het Braunplein, nu moet je ervoor naar de Bijloke.

"Nog een tip is: doseren. Ik mag in het begin niet te veel uitgaan. Anders haal ik het einde niet. Terwijl ik wel nog een paar kleine optredens moet doen in de Charlatan en het Baudelopark. Het zijn iedere keer 'speciaaltjes'. Op 18 juli komt zanger Gustaph in de Charlatan, die wil ik zeker niet missen, net zo min als Paola van Maguaré, op 24 juli in de Spiegeltent (13). Paola is niet alleen een goede vriendin van me, ze is ook een heel goede zangeres.

"Mijn kleine geheim is de champagnebar (11) een paar straten van de Vlasmarkt. Ik heb niets tegen veel volk, ik ben graag onder de mensen. Maar op het moment dat je wilt roepen: 'Iedereen aan de kant', is er de rust van die champagnebar. Meer wil ik daar eigenlijk niet over zeggen. (lacht)"

"Voor de rest hoop ik alleen maar dat ik moe genoeg ben om te kunnen slapen. Hoe laat je gaat slapen, maakt geen verschil. Zonder oordopjes gaat het zeker niet. Als het volk 's middags naar huis gaat, komt het lawaai van de kuiskarren. (lacht) Na de Feesten zal ik doodmoe en triestig zijn. De stad dondert dan compleet in een gat. Om niet mee in het gat te vallen, ga ik meestal op reis. Dit jaar wordt het waarschijnlijk Parijs, om nieuwe nummers te schrijven."

Jill Mathieu - programmator en burleske danseres in Hotel Jarretelle

'Op zoek naar officieuze feestjes'

"Ik zal dit jaar vooral in de Vooruit zitten, vrees ik. Ik speel het liefje van de elektricien in Hotel Jarretelle. Ik zou dolgraag strippen, maar Pascal Platel, onze directrice, vindt mij een matige danseres. (lacht) Daarnaast ben ik ook naast het podium aan het werk, tien dagen lang. Vorig jaar ben ik zelfs vijf kilo vermagerd. Ook al is het eten altijd goed in de Vooruit. Het wordt gewoon heel zwaar! Best dat ik mezelf in toom houd. Vooral als ik er nog eentje ga drinken op de Vlasmarkt om daar plots tot de vaststelling te komen dat het al zes uur is.

"Op BataStrand (7) zal ik wellicht niet geraken. BataClan is dit jaar verhuisd naar een strand aan het Dok, in de oude haven, vijf minuutjes wandelen van Dampoort Station. Maffe toestanden zijn de specialiteit. Ik herinner me hun 10 Seconds of Techno nog: een sirene, tien seconden loeiharde techno en iedereen maar gaan! Hilarisch! Ook aan het Botramkot (8) op de Vlasmarkt heb ik goede herinneringen. Ik ben er nog ooit gaan helpen, in een roodgeruit kleedje dat perfect bij de Vichy-inrichting paste. Wat je daar 's morgens allemaal ziet, de meest uitzinnige taferelen van mensen die te veel gedronken hebben. Dan ineens lust iedereen wel een boterham met uufflakke, kipkap in het Gents. De Bigflak, de dubbele boterham met kipkap, is een goedbewaard geheim. Hij staat niet op de kaart maar je kunt hem wel bestellen. Net als een eitje. Een op de tien is niet hard gekookt. Welk ei weet je alleen als je het kapot slaat op je hoofd.

"Voor het alternatieve feestprogramma moet je op zoek naar het Nachtplan van Edmond Cocquyt, de nachtburgemeester van Gent. In die gids staan alle officieuze feestjes. Een van de aanraders zijn de covergroepjes op de Groentenmarkt. Beeld je in: vier mannen op leeftijd uit pakweg Ertvelde, die samen iets creatiefs willen doen. Meestal hebben ze een synthesizer bij zich en een diva die zich de ziel uit het lijf zingt. De muziek is compleet inwisselbaar, maar ze spelen vol overtuiging. De ambiance begint al in de namiddag, zodra er een bus stopt met oudjes die zin hebben om te feesten."

Isolde Lasoen - muzikante

'Zalige toevalligheden'

"Ik treed maandag op, om halftien op Sint-Jacobs, samen met Saint-Marteau. Al hoop ik ieder jaar stiekem dat ik niet moet spelen. Omdat ik weet hoe zwaar de Gentse Feesten kunnen zijn. Al dat uitgaan, zeg. (lacht) Ik vergelijk het soms met oudjaar. Hoe minder verwachtingen je hebt, hoe plezanter het wordt. Het zijn de toevalligheden die de Feesten super maken. Maar misschien is het ook de leeftijd. Vroeger traden we op om ter meest. Mijn record is 14 keer op dezelfde Gentse Feesten. Het mooiste podium is dat op Sint-Baafs. De programmatie is daar nogal commercieel, maar toch. Ik heb er al gespeeld met Daan en met Guido Belcanto, telkens met een prachtig uitzicht op de stad. En dan al die mensen die uit hun raam hangen. Zo gezellig. Ik probeer ook altijd een boottochtje te maken op de Leie, om de Feesten vanuit een ander perspectief te zien. Op het water vaar je voorbij het podium van Polé Polé (5).

"Een braadworst midden in de nacht hoort er bij, maar geen vier keer per week meer. Dan kook ik liever zelf of ik ga deftig op restaurant. Bij Grand Café Godot is het altijd lekker, en goed qua service. Ik ga ook ieder jaar mosselen eten in het Patershol. Daar is een gelegenheidsrestaurant in een soort garage, met mosselen à volonté. Je moet het allemaal een beetje weten. Als je met de stroom meeloopt kom je niet verder dan Sint-Jacobs, Sint-Baafs en de Koren- markt. Terwijl de Pink Flamingo's (2) toch ook een tof café is om iets te gaan drinken. Maar dat ligt in een zijstraat.

"Het is niet simpel om naar de Gent- se Feesten te komen met kinderen. Zeker niet als je op de drukste pleinen blijft rondhangen. Mijn zoontje wordt daar nogal snel ambetant van. Plus, je moet goed opletten, of je verliest je kind in de massa. BatamatiQ - in het centrum en niet aan het Dok zoals de meeste Bata-evenementen - van CirQ is wél kindvriendelijk. Benieuwd wat ze nu weer zullen verzinnen, want het is elk jaar een supergrappig rariteitenfestival. Er is een schminkstand met oorlogslittekens. Je kunt geld inzetten op een slakkenrace. Er loopt een Jezus rond die van alles verkondigt. En als er niet genoeg sfeer is, valt de stroom uit. Zogezegd. (lacht)"

Lisbeth Imbo - VRT-radiojournaliste

'Verloren lopen hoort erbij'

"Er is niets mis met het 't Dreupelkot (1), maar het is wel typisch voor beginners om daar af te spreken. Verloren lopen in de massa hoort erbij. Na meer dan tien jaar Feesten weet ik intussen dat ik niet meer op Sint-Jacobs hoef te zijn. Er is veel moed nodig om daar met de mensen mee te deinen. Die moed ontbreekt me veelal. Hoewel, Mo & Grazz treden er dinsdag op. Gelukkig stelt er zich geen dilemma, want ik heb kaartjes voor Ginds tussen de netels, een tragedie van Dimitri Verhulst. Voor de gelegenheid spelen ze niet in het NTGent, maar in de Plantentuin van de unief (3). Daar ben ik nog nooit geweest, dus dat is sowieso interessant.

"Ook de binnenplaats van het Huis van Alijn is dikwijls een verademing. Ik ben daar een keer naar een optreden van Derek geweest. Dit jaar speelt hij er met Guido Belcanto, al is dat niet meteen mijn dada. Polé Polé (5) is voor mij ook een halve klassieker. Vaak spreek ik daar met vrienden af. Ook al heb ik geen uitgesproken voorkeur voor tropische ritmes. Op de pontons is er gewoon genoeg plaats, dat scheelt. Ik heb Lady Linn en Selah Sue er nog zien optreden.

In ieder geval, als ik naar de Gentse Feesten ga, ga ik gericht. Ik zoek op voorhand uit welk optreden ik wil zien. Je moet ook weten welke afstanden haalbaar zijn, want de Gentse Feesten zijn groter dan je denkt en ze gaan traag vooruit. (lacht)

"Het begin van Raymond van het Groenewoud heb ik al eens meegemaakt, maar de finish heb ik nooit gehaald. Om vier, vijf uur rondhossen op de Vlasmarkt is nooit mijn genre geweest. Dat je er 's morgens kunt ontbijten, heb ik enkel van horen zeggen. (lacht) Als ik wil eten op de Gentse Feesten, reserveer ik een tafel op voorhand, bij Korenlei Twee of bij Bord'eau, in de Vismijn(6). Als je op de avond zelf nog naar iets lekkers moet zoeken, wordt het waarschijnlijk niks. Tenzij je van terrassen houdt waar voortdurend mensen rakelings langs je tafel passeren. Al proberen ze de Feesten opnieuw wat kleiner te houden, zonder grote kleppers. De tijd van Clouseau op Sint-Baafs en problemen op de ring is voorbij."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234