Zondag 27/09/2020

De straatvechter van de PS

In het Brusselse stadsbestuur noemen ze hem de straatvechter van de PS. Impulsief en emotioneel gooit Yvan Mayeur (56) zich in de strijd tegen de N-VA. Maar nu moet hij zelf de klappen incasseren. 'Yvan vecht alleen tegen de wereld.'

Dat Yvan Mayeur (PS) nooit een vriend van de Vlamingen zou worden, was voor velen al duidelijk. Alleen maakt de Brusselse burgemeester het nu iets té bont. Mayeur is woedend omdat Fayçal Cheffou, de Brusselaar die verdacht werd van de aanslag in Zaventem, is vrijgelaten (zie hiernaast op pagina 4). Daarnaast is hij verontwaardigd over de 450 hooligans die zondag naar het Beursplein kwamen. Hij legt de verantwoordelijkheid daarvoor bij Hans Bonte (sp.a), de burgemeester van Vilvoorde, en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Jambon staat politiek dicht bij de hooligans. Hij heeft het laten gebeuren." En verder: "Het is Vlaanderen dat Brussel is komen bevuilen met zijn extremisten."

De démarche verrast niet, want Mayeur heeft nog een eitje te pellen met Jambon. Hun vete gaat terug naar de nationale betoging van 6 november 2014, waarbij meer dan honderd Brusselse agenten gewond raakten. Jambon vroeg toen een onderzoek naar de bevelen die de politiediensten hadden gekregen van de burgemeester, maar dat was tegen de zin van Mayeur. Toen Jambon een "verzoeningsgebaar" wilde stellen door kerststronken aan de Brusselse politie af te geven, liet Mayeur weten dat hij niet welkom was in Brussel.

Brutaal

Sindsdien leven Mayeur en de N-VA op voet van oorlog. Het spel wordt hard gespeeld. Mayeur zegt dat hij pas op de avond voor de betoging van de hooligans op de hoogte werd gesteld, maar in La Dernière Heure werd intussen een Vlaamse brief aan de Brusselse politie gelekt die dat weerlegt. Eerder verweet Mayeur de N-VA dat ze de vluchtelingencrisis in Brussel uitbuitte, net op het moment dat het tentenpark aan het Maximiliaanpark opdook. Mayeur zei toen dat de uitspraken van N-VA'ers, waaronder die van staatssecretaris Theo Francken, als "extreem rechts" konden bestempeld worden.

"Toch is Mayeur zeker geen Vlamingenhater", zegt Brussels sp.a-schepen Ans Persoons. "Iedereen weet dat de burgemeester een fel karakter heeft. Hij was diep geraakt door het feit dat die mannen de rouwplaats kwamen verstoren. Daardoor heeft hij emotioneel gereageerd, zonder te beseffen hoeveel mensen hij daarmee tegen zich in het harnas zou jagen. En ja, Bonte en Jambon zijn nu toevallig Vlamingen." Persoons betreurt de uitspraken wel, omdat de burgemeester verdeeldheid zaait onder de Brusselaars op een moment dat hij net voor eenheid zou moeten zorgen.

Impulsief en emotioneel: het zijn exact dezelfde woorden die een ander Brussels politicus gebruikt om Mayeur te omschrijven. "Eigenlijk is Yvan een straatvechter. Als er iets op zijn lever ligt, zegt hij dat meteen. Daardoor kan hij nogal brutaal overkomen", aldus de politicus. "Het voordeel is dat hij absoluut niet rancuneus is. Het nadeel is dat hij vaak mensen tegen de borst stoot. Zeker bij de N-VA, want aan hen stoort hij zich hoe langer hoe meer. Het zijn niet de Vlamingen die hij haat, wel de N-VA."

Ideologisch behoort Mayeur, sociaal assistent van opleiding, tot de linkerflank van de Franstalige socialisten. Vandaar zijn bijnaam van 'Yvan Le Rouge'. De ex-OCMW-voorzitter van Brussel nam eind 2013 de fakkel over van partijgenoot Freddy Thielemans (PS). Mayeur is principiëler en linkser dan zijn voorganger, hij komt uit het kamp van Laurette Onkelinx. Toch was Thielemans dankzij zijn volkse imago een pak populairder dan Mayeur, die wat stijf en intellectueel overkomt. Mayeur werd burgemeester met een kleinere achterban dan Thielemans.

Die wankele steun maakt Mayeur kwetsbaar. Zeker binnen de PS. Partijgenoot Philippe Close, die schepen is, werd lang getipt als opvolger voor Thielemans. Uiteindelijk slaagde Mayeur erin om hem te wippen, met dank aan het sterke netwerk dat hij als OCMW-voorzitter binnen de Brusselse PS-afdeling had opgebouwd. Het resultaat is dat Mayeur en Close nog altijd regelmatig in conflict liggen. "Dat is de reden waarom Mayeur zich nu zo hard wil profileren. Iemand die zich zeker voelt van zijn achterban, zou die nood niet voelen", zegt de Brusselse politicus.

De uithalen naar N-VA zijn dus ook ingegeven door strategische overwegingen. De PS verloor al genoeg stemmen aan de extreemlinkse PTB. Als hij die stemmen wil terugwinnen, is kappen op de N-VA de best mogelijke strategie. Daarnaast moet Mayeur ook binnen de PS aan zijn persoonlijke naamsbekendheid werken. Ook dat doet hij het best door zijn visier te richten op de vijand numero uno van de PS. Het is duidelijk dat dat een politieke strategie is, want achter de schermen zou hij zich volgens Vlaamse politici uit Brussel nooit negatief uitlaten over Vlamingen.

Wat Mayeur niet zag aankomen, is dat hij nu zelf de klappen moet incasseren. Zelfs Franstalige media reageerden gisteren kritisch op zijn uithaal naar Jambon, zeker na het uitlekken van de mail die zijn beweringen zou weerleggen. De vakbond ACV Politie eist zelfs zijn ontslag als bewezen wordt dat hij gelogen heeft. Een terugslag die in de sterren geschreven stond, valt te horen op het Brusselse stadhuis. "Yvan vecht alleen tegen de wereld. Dat is een strijd die niemand kan winnen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234