Woensdag 11/12/2019

De stoute media

Tijdens discussieavonden overal te lande is het bon ton geworden om de zwartepiet toe te spelen aan de media, die naar verluidt hoogstpersoonlijk verantwoordelijk zijn voor nogal wat zaken die in deze maatschappij fout lopen. De stelling wordt zo vaak herhaald dat ze bijna waarachtig begint te klinken, ook al ontbreekt vaak elk hard bewijs.

Niet dat media onfeilbaar zijn, of niet af en toe uit de bocht gaan, maar niet in de mate die de kritiek doet uitschijnen.

Een van die strenge veroordelingen ging destijds uit van het hoogste rechtscollege van het land, met name van procureur-generaal Eliane Liekendael van het Hof van Cassatie. De dame verzekerde het publiek destijds dat Cassatie met haar onderzoek naar Agusta- en Dassault-smeergeld niet bezig was met een politieke kruistocht tegen één ideologische strekking. Niet alleen bij de socialisten was immers gezocht naar smeergeld, ook bij de partijen van christen-democratische strekking was zeer grondig gespeurd, maar was niets gevonden. Nochtans had een kroongetuige zelfs het nummer doorgespeeld van de Zwitserse bankrekening die voor dat smeergeld gebruikt werd. Die bankrekening behoorde toe aan Jacques Lefebvre, een gewezen generaal en kabinetschef van Landsverdediging, die in maart 1995, midden in het Agusta-onderzoek, zelfmoord pleegde in een Brusselse hotelkamer. Het Hof van Cassatie oordeelde toen met opmerkelijke snelheid dat die zelfmoord geen aanwijzing was voor mogelijke betrokkenheid van de generaal bij de affaire, maar enkel en alleen veroorzaakt kon zijn door de media. Er werd prompt een onderzoek naar perslekken bevolen, en redacties en journalisten kregen huiszoekingen te verwerken. In een opmerkelijk arrest stelde procureur-generaal Liekendael toen: "De betrokkene had zelfmoord gepleegd en zijn wanhoopsdaad kan enkel voortgesproten zijn uit een reële lynchpartij door de media waarvan hij het voorwerp uitmaakte."

De pers werd zonder vorm van proces door haar veroordeeld. Toen al ging mevrouw Liekendael aan enkele simpele feiten voorbij. Het Hof negeerde namelijk dat Lefebvres naam slechts twee dagen voor zijn dood voor het eerst genoemd werd in deze krant. Hij ontkende toen uitdrukkelijk dat hij betrokken was bij de corruptieaffaire en kreeg een podium om zich publiekelijk te verdedigen. Pas toen een dag later aan het licht kwam dat hij was verhoord in verband met de Agusta-affaire en er hem nieuw onderzoek boven het hoofd hing, pleegde hij zelfmoord.

Een aantal journalisten diende klacht in bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens omdat ze van oordeel waren dat de huiszoekingen die Liekendael toen beval onwettig en puur intimiderend bedoeld waren. Gisteren kregen ze gelijk. Het Europese Hof in Straatsburg heeft de Belgische staat veroordeeld tot het betalen van morele schadevergoedingen voor het uitvoeren van die huiszoekingen. Volgens het Hof waren ze een inbreuk op het recht op vrije meningsuiting en op het recht op privacy van de betrokken journalisten.

Het zou mevrouw Liekendael sieren mocht ze alsnog haar excuses aanbieden. En hopelijk hebben wij onze laatste huiszoeking nu wel gehad.

Yves Desmet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234