Zaterdag 04/02/2023

De sticker vertelt in kleuren hoe vers uw biefstuk is

De supermarktketen Carrefour begint deze week met het uittesten van een sticker die de versheid van een product moet aangeven. Aanvankelijk kleurt de pleister voor vlees, vis en bereide gerechten donkerblauw, maar als de temperatuur of datum wordt overschreden, krijgt de sticker een witte kleur en een waarschuwing.

Brussel

Eigen berichtgeving

Vanessa Debruyne

Het nieuwe systeem moet de klanten en het winkelpersoneel helpen om de mogelijk bedorven goederen te selecteren. "We hebben tien jaar geleden al tests uitgevoerd met een gelijkaardige sticker, maar die was niet echt gebruiksvriendelijk", zegt woordvoerder Geneviève Bruynzeels van Carrefour. "Die labels moesten we voor gebruik op min 50 graden bewaren, anders werden ze onbruikbaar. Het was al snel duidelijk dat het niet mogelijk was om ze op de juiste manier te gebruiken in onze winkels", vervolgt Bruynzeels.

"Maar de aangepaste versie is duidelijk de kinderziektes ontgroeid. Bij de activering van deze versheidsstickers brengen we zelf de minimumtemperatuur en vervaldatum van het product in. We hopen dat de kleurwijziging van deze stickers een betrouwbaar signaal kan geven over de versheid van het voedingsmiddel."

Als de pleisters deze keer alle testreeksen goed doorstaan, zullen ze vanaf volgende zomer in de plaatselijke Carrefours te zien zijn. De stickers moeten meteen na bereiding of verpakking op de voedingsmiddelen worden aangebracht. Op die manier kan de temperatuur op de hele ketting van producent tot consument gecontroleerd worden.

Delhaize heeft niet zoveel vertrouwen in het stickersysteem van Carrefour. "Aangezien je als bedrijf zelf de controlepleisters op je producten plakt, heeft de klant nog altijd niet de garantie dat zijn vlees geen half uur in de zon gelegen heeft. Gewoon een andere sticker erop en weer in de rekken", zegt woordvoerder Ingrid Nelis. Delhaize heeft zijn verse vlees- en viswaren ooit van een gelijkaardige alarmsticker voorzien, maar de supermarktketen was niet tevreden over de papieren controleur van de versheid.

"De pleisters waren slecht leesbaar en boden niet voldoende zekerheid", vervolgt Nelis. Dus heeft Delhaize zijn koel- en versheidsbeleid over een andere boeg gegooid. "We hebben contact gezocht met kwaliteitscontroleur Aib Vincotte, een extern bureau dat de distributieketen van het gehele Delhaize-netwerk uitgebreid onder de loep heeft genomen. Als we aan alle voorwaarden voldoen, zullen we binnen enkele weken als eerste Belgische supermarktketen het ISO 9001-certificaat in de wacht slepen voor ons veilig 'koude keten'-systeem", zegt Nelis. "Met die officiële bevestiging willen we een betrouwbare en veilige indruk maken op onze klanten."

Supermarktketen Colruyt probeert vooral de klanten in het versheidsbeleid te betrekken. "Door de speciale koelkamers in onze supermarkten zijn de verse producten goed beschermd tegen schimmels en bacteriën", zegt directeur Jean-Pierre Roelands van Colruyt. "De koelboxen worden uit de vrachtwagens gehaald en naar die aparte ruimten gebracht. De levering wordt pas uitgepakt als ze ter plaatse is." Volgens Roelands lopen de producten op die manier geen gevaar om in aanraking te komen met hogere temperaturen. "Pas wanneer de verse producten in de winkelkarretjes worden gedropt, bestaat de kans dat ze bederven", zegt Roelands. Daarom heeft Colruyt een folder ontwikkeld met tips om de gekoelde en diepgevroren artikelen uit het assortiment beter te beschermen.

Het begint al in de winkelkar. Daar moeten alle verse producten zoveel mogelijk naast elkaar worden gezet. Ook in de koffer kun je ze beter samen zetten, zodat ze hun koelte op elkaar af kunnen stralen.

Als de verse producten in de koelkast liggen, moet er volgens Colruyt nog altijd gewaakt worden over de optimale bewaring. Om te beginnen mag de temperatuur van de ijskast nooit boven de zeven graden stijgen. Groenten en fruit kunnen het best in de groentelade bewaard worden, waar het iets vochtiger is dan in de rest van de koelkast. Met uitzondering natuurlijk van bananen, aardappelen, uien en knoflook, die juist gaan rotten in een koelkast.

Op de koudste plaats, net boven de groentelade, moet vooral plaats gemaakt worden voor vlees, charcuterie en verpakte salades. Eieren en boter kunnen in de deur, terwijl kaas en yoghurt op het bovenste schap thuishoren.

Delhaize: 'De klant heeft nog altijd niet de garantie dat zijn vlees geen halfuur in de zon gelegen heeft'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234