Maandag 24/01/2022

De stichting van de prins: 4,5 jaar bezig, maar nog steeds geen boom geplant

Brussel

De Global Renewable Energy & Conservation Trust (GRECT), de stichting waarmee prins Laurent naar Congo trok om ‘de ontbossing te bekijken’, heeft sinds haar start in 2006 nog geen enkele boom geplant. De enige activiteit tot nog toe was een lucratieve vastgoedtransactie.

De GRECT werd op 30 oktober 2006 opgericht door prins Laurent zelf. De oprichtingsakte vermeldt hem als enige stichter. Dit gebeurde na de eerste strubbelingen bij het Koninklijk Instituut voor de Natuurlijke Rijkdommen (KINT), de vzw waarmee Laurent werd verondersteld te werken aan een groenere planeet, maar die in diverse parlementen onder vuur kwam te liggen. Onder het waakzame oog van burggraaf Etienne Davignon en zakenman Pierre Pozzi zou de prins zich met zijn nieuwe stichting gaan toeleggen op het herbebossen van ontboste gebieden.

Het was namens de GRECT dat de prins vorige maand naar Congo reisde om er, zoals hij zelf zei, “de gevolgen te bekijken van de ontbossing”. Dat was bij de stichting van GRECT ook het maatschappelijke doel: ‘Bosbouw en de exploitatie van bossen.’ Sindsdien heeft GRECT nog geen enkele boom geplant. Er zijn wel projecten en ideeën, zo verklaarde Pozzi deze week, maar nog geen bomen.

De GRECT kreeg nog een andere doelstelling mee: ‘Het in stand houden van onroerend patrimonium.’ Op dat gebied boekte de stichting wel resultaat. De stichting is hoofdaandeelhouder in de nv Renewable Energy Construct Arlon 67. Die is sinds 2005 eigenaar van twee statige, uit 1865 daterende herenhuizen in de Aarlenstraat 63-65 in Brussel, hartje Europese wijk. De vennootschap verbouwde de twee panden tot een 2.000 vierkante meter groot kantoorpand en doopte het ‘Renewable Energy House’. Het kan gelden als voorbeeld van hoe een modern kantoorgebouw kan worden verwarmd en verlicht met enkel ter plaatse opgewekte groene stroom.

In het gebouw huist sinds 2007 de EREC, de European Renewable Energy Council. Dat is een lobbygroep van Europese producenten van hernieuwbare energie. Op het hoofdkantoor in Brussel werken zo’n 100 lobbyisten. Volgens Het nieuws (vtm) betaalt EREC - samen met enkele verwante organisaties die ook ruimte huren in het pand - jaarlijks 320.000 euro. Volgens onze bronnen is het meer.

De geldstroom is hoe dan ook moeilijk in kaart te brengen. GRECT, zo berichtte Le Soir gisteren, heeft sinds 2006 nog geen enkele keer een jaarrekening neergelegd bij de Nationale Bank en overtreedt daarmee de handelswet. De enige activiteit van GRECT lijkt er hoe dan ook in te bestaan om via de vennootschap elke maand huurgelden op te strijken van EREC.

De GRECT is officieel gehuisvest in de Aarlenstraat 63-65, maar heeft er zelf geen kantoor of een telefoonaansluiting. Er is enkel de receptioniste van EREC die desgevallend post in ontvangst neemt.

Bij de verbouwingen in 2005 stapte de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Brussel (GIMB) mee in het project voor de transformatie van de twee huizen. Anders dan GRECT legt de GIMB wel balansen neer. Die laten zien dat de GIMB, zelf gecontroleerd door de Brusselse regering, in de nv Renewable Energy Construct Arlon 67 participeert voor 49,87 procent. Dat zou betekenen dat de overige 51,13 procent van de aandelen in handen is van de prins of tenminste van zijn stichting.

Zelf is Laurent geen bestuurder in de nv, ook al controleert hij ze via zijn stichting. Onder de overige bestuurders vinden we wel graaf Rodolphe d’Oultremont terug (vastgoedondernemer), Michel Pilette (ex-topman Jones Lang Wootton) en Etienne Vrebos (een importeur van tuinslangen en persoonlijke vriend van de prins). Pilette en d’Oultremont behoren al jaren tot het vaste kransje van vastgoedondernemers waarmee de prins zich omringt. Zij zijn ook allebei bestuurders bij de vennootschap Compagnie des Eoliennes (‘Windmolenbedrijf’). Dit bedrijf heeft, ondanks de veelbelovende naam, al evenveel windmolens geplaatst als GRECT bomen heeft geplant. De voornaamste, zoniet enige, activiteit van de Compagnie des Eoliennes was de aankoop van de Villa Casa Sofia op het Siciliaanse miljonairseiland Panarea. De enige gebruiker van de villa is prins Laurent, die hier vaak op vakantie komt met zijn gezin. Op het Italiaanse eiland zelf benoemen de inwoners de villa consequent met ‘la casa del principe Belga’.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234