Zondag 04/12/2022

'De stem van jongeren versterken'

Globelink staat voor jongeren, inspraak en participatie, duurzame ontwikkeling en mondiale vorming

Iedereen heeft de mond vol van 'inspraak voor jongeren', maar hoe dat waarmaken? Het Scholierenparlement probeert hier al jaren werk van te maken. De idee erachter ontstond 28 jaar geleden na een Unctad-conferentie van de Verenigde Naties. Globelink staat in voor de organisatie van dit initiatief over heel Vlaanderen. Klaas Fonck, coördinator van de slotzitting in Brussel, doet ons uit de doeken waar de organisatie voor staat.

"Globelink steunt op vier pijlers: jongeren, inspraak en participatie, duurzame ontwikkeling en mondiale vorming. Wereldwijde thema's worden via workshops, actieweekends en andere activiteiten behandeld. Het Scholierenparlement is er één van. Het bestaat uit duizend enthousiaste jongeren tussen 16 en 18 jaar, verspreid over 23lokale parlementen. Tijdens het parlementair jaar kruipen ze in de huid van een land of organisatie. Tijdens lokale zittingen behandelen ze verschillende aspecten van een mondiaal en actueel thema. Dit jaar werkten zeshonderd jongeren rond interculturaliteit, de overige vierhonderd verdiepten zich in internationale veiligheid en de rol van de VN."

"De scholieren vangen het parlementair jaar zeker niet onvoorbereid aan. Ze krijgen een uitgebreide documentatiemap met achtergrondinformatie. Daarin wordt ook het historische kader en de huidige situatie van elke rol geschetst. Velen gaan zelf op zoek naar extra informatie om nog beter voorbereid aan de discussie te beginnen. Tijdens de zittingen treden de scholieren met elkaar in debat en dienen ze moties en amendementen in. Uiteindelijk worden die ter stemming voorgelegd. De slotresolutie die hier vandaag op tafel ligt, is het resultaat van de lokale slotzittingen en meerdere verdiepingsweekends. Ze is slechts een aanzet. Nu alle parlementen samen zijn, debatteren we voort en kunnen er nog wijzigingen worden doorgevoerd."

Na veel overleg en discussie rijst de vraag naar de ware doelstellingen van het Scholierenparlement. "Eerst en vooral willen we de stem van jongeren versterken. Vandaag gaan zij rechtstreeks de confrontatie aan met politici. De scholieren geven hun persoonlijke kijk op de behandelde thema's. Zo merken politici dat ook jongeren zich betrokken voelen bij de grote problemen van onze samenleving. Daarnaast verwachten we dat deze geamendeerde resoluties het toekomstig beleid mee zullen bepalen. Soms merk je wel dat een standpunt overgenomen wordt, maar het blijft een zeldzaamheid."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234