Maandag 24/01/2022

Energie

De stekker uit de biomassacentrale van Langerlo

De centrale van Langerlo in Genk.  Beeld Rudi Van Beek
De centrale van Langerlo in Genk.Beeld Rudi Van Beek

De biomassacentrale in het Genkse Langerlo komt er niet. Dat maakt dat de 2 miljard euro aan verbonden subsidies komen te vervallen. Of onze energiefactuur daar beter van wordt is evenwel voer voor discussie.

Lieven Desmet

Nadat het Vlaams energieagentschap (VEA) niet ingaat op de vraag van Graanul Invest om de deadline te verplaatsen waarop de voormalige steenkoolcentrale in Langerlo als groene centrale moet opstarten, gooit die laatste de handdoek.

Het bedrijf uit Estland besliste na een ganse dag onzekerheid finaal ermee te kappen. Het was een emotionele Marc Rommens die het nieuws aan de zakenzender Kanaal Z vrijdagavond mocht meedelen. Rommens, die al jaren aan de kar trekt om de centrale om te bouwen, zegt dat Graanul Invest amper enkele maanden uitstel nodig had. Langerlo zou houtkorrels gaan verbranden, die uit de fabrieken van Graanul worden aangevoerd, allemaal gelegen in Baltische staten. De deadline was de zomer van 2018. Na technische en financiële problemen trekt Graanul de stekker eruit.

'Turteltaks'

Langerlo was van meet af aan een omstreden project, want milieuorganisaties stellen terecht de vraag hoe 'groen' het genoemd kan worden. Maar wat bovenal de goegemeente dwarszat zijn de ruim 2,4 miljard euro aan groenestroomsubsidies die door de vorige regering zijn beloofd. 242 miljoen euro per jaar en dat tien jaar lang.

U en ik betalen mee die subsidies via de Vlaamse energieheffing, in de volksmond ook wel de 'Turteltaks' genoemd. Die energieheffing kost jaarlijks 100 euro per stroomaansluiting. Nu Graanul Invest zijn centrale niet zal opstarten vervalt die subsidie van 2,4 miljard. Deel dat bedrag door pakweg 6 miljoen Vlamingen, en per hoofd komt er jaarlijks 40 euro vrij om in mindering te brengen op onze energiefactuur.

'Energieplan'

Dat klinkt te goed, en dus klopt het niet. Vlaanderen moet immers tegen 2020 van Europa 10,5 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen en de biomassacentrale was een belangrijk middel. De stroomproductie in Langerlo zou 4 procent van het elektriciteitsverbruik in Vlaanderen dekken. Als we de doelstellingen niet halen, kan Europa een jaarlijkse boete van ruim 8 miljoen euro en een dwangsom van 70 à 75 miljoen euro opleggen per jaar dat we onder de norm zitten.

Dus vandaar dat minister van energie Bart Tommelein (Open vld) eerder op de dag zuinigjes reageerde. "Vlaanderen moet nog steeds zijn doelstellingen halen op vlak van hernieuwbare energie, ook zonder Langerlo. Dan zal ik met een volledig nieuw energieplan moeten komen. We zullen dan nog meer moeten investeren in zon, wind en warmte." Tommelein was niet bereikbaar voor een reactie op het verse nieuws dat Langerlo er definitief niet komt.

'Klok tikt'

En groen koken kost ook geld. Uit een studie van de onderzoeksinstelling Energyville, op vraag van Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en de lokale partners in Transitie Limburg, kan Langerlo vervangen worden als we jaarlijks gemiddeld 250 megawatt aan extra zonnepanelen en 200 megawatt aan windturbines plaatsen. Omgezet in concrete getallen betekent dit: 300 windturbines, 125.000 woningen met zonnepanelen en nog een tiental zonneparken in Vlaanderen moeten worden bijgeplaatst.

De kostprijs van dit alles zou volgens Energyville 1 miljard euro minder aan subsidies bedragen. Maar om dit alles te bolwerken tegen 2020 lijkt eerder onrealistisch, los nog van de eventuele vergunningsperikelen. Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) liet eerder al verstaan dat Vlaanderen desnoods rechten kan overkopen van andere landen. Voor die knoop is ontward, is een verlaging van uw factuur nog niet voor meteen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234