Dinsdag 18/02/2020

‘De staatshervorming, no es por fantasia’

‘La N-VA è l’unica garanzia de cambiamento.’ Bart De Wever had gisteren de wereldpers opgetrommeld om in letterlijk alle talen te benadrukken dat België bij een verkiezingsoverwinning van de N-VA niet zal barsten. Nog niet.

De Wever: “If you have time, I will explain you the B-H-V-problem.”

Amerikaanse journalist: “No!”

Don’t go there. Zoveel weet het internationale journaille op de persconferentie van de N-VA al wel van ons land. Het is allemaal al ingewikkeld genoeg.

De N-VA werd de voorbije weken platgebeld door buitenlandse media. Een partij die de verkiezingen lijkt te gaan winnen met het voornemen om het land te splitsen, dat is materiaal dat ook buiten de Belgische landsgrenzen aanslaat. De Wever heeft geen tijd voor interviews in de internationale pers: de kijkers en lezers kunnen toch niet voor hem stemmen. Eén persconferentie om alle geïnteresseerden toch een beetje tevreden te stellen, dat is het plan.

Die persconferentie krijgt een extra dimensie door de ongerustheid op de financiële markten. Beleggers verliezen hun vertrouwen in Belgisch staatspapier door het vooruitzicht op een mogelijk erg langdurige impasse na zondag. Voor hij het N-VA-programma uitlegt aan de in groten getale opgedaagde journalisten moet De Wever toch iets van het hart. De crisis, de mogelijke impasse, de onrust op de beurzen, het is niet de schuld van de N-VA. “Onze tegenstanders nodigen de wolven in de schapenstal uit”, klinkt het, in het Engels. “Stop met de paniekzaaierij voor binnenlands electoraal gebruik, want het kan internationaal lelijke gevolgen hebben.”

Er is de N-VA duidelijk veel aan genegen dat de standpunten en de doelstellingen wijdverspreid worden buiten de Belgische landsgrenzen. De teksten worden in zes talen uitgedeeld: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans. De N-VA-delegatie kan ook in al die talen antwoorden op vragen, benadrukt De Wever. “Italiaans, graag”, treitert de journalist van de Frankfurter Allgemeine.

Socialezekerheidsspecialist Danny Pieters begint vlotter in het Italiaans te ratelen dan hij de avond voordien bij Phara in het Nederlands kon antwoorden op de scherpe vragen van Frank Vandenbroucke (sp.a).

De meest gestelde vraag, in alle talen, is hoe dat nu eigenlijk zit met dat separatisme van de N-VA: wil de partij het land splitsen, of niet? “Wij willen een evolutie, geen revolutie”, herhaalt De Wever in elke taal die hij kent. “Wij willen niet van vandaag op morgen de onafhankelijkheid van Vlaanderen uitroepen.” Geen afdoend antwoord, zo blijkt. “Ok, maar wanneer dan wel?” Nooit, legt De Wever uit. België zal verdampen, geleidelijk aan. “If Belgium disappears, will anyone notice?”, vroeg de Britse krant The Independent zich af. Als België verdwijnt, zal iemand het opmerken? “Zo zal het gaan”, meent de N-VA-kopman. Polyglot Pieters benadrukt even later in het Spaans dat het de N-VA menens is met het hervormen van het land: “No es por fantasia.”

Zwitser Stephen Israel, die werkt voor de krant Tages Anzeiger, heeft in het verleden onder andere de splitsing van Tsjechoslovakije en de burgeroorlog in Joegoslavië gecoverd. Met die ervaring in het achterhoofd durft het begrip al eens wat minder te worden. “Wat een luxe om in deze crisistijden over taal te kunnen bakkeleien. Maak toch gewoon heel België tweetalig.” Her en der wordt Zwitserland wel eens opgeworpen als voorbeeld van een confederalistisch land, zoals België er ook één moet worden volgens de N-VA, maar dat is onzin volgens Israel. “Zwitserland is van kleine deeltjes één groot land geworden, jullie willen net kleiner worden.”

Veel Europacorrespondenten op de persconferentie van de N-VA, en die snappen ook niet waarom de partij in het grotere Europese geheel net naar een kleinere entiteit grijpt. “Ik heb het eens nagekeken: van de 26 andere Europese lidstaten zijn er elf kleiner dan Vlaanderen”, antwoordt Eric Defoort, voorzitter van de Europese Vrije Alliantie. En dan tot de Deense journaliste die de vraag stelde: “Hoeveel inwoners heeft Denemarken? Vijf miljoen? Wij zes miljoen.”

De Wever doet ontzettend veel moeite om de wereldpers ervan te overtuigen dat hij geen radicale gek is, maar dat hij de weg van de geleidelijkheid bewandelt. De boodschap dringt niet tot iedereen door - “de N-VA wil België afschaffen, maar zoekt nog naar een datum”, concludeert een Duitse journalist - maar de voorzitter wil het na de verkiezingen gerust nog eens uitleggen. “Als de N-VA effectief een groot succes boekt bij de verkiezingen van zondag, dan zien we elkaar ongetwijfeld opnieuw.” Of in het Italiaans: “Se la N-VA riscuoterà effetivamente un gran successo nelle elezioni della prossima settimana, ci rivedremo senz’altro di nuovo.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234