Zaterdag 28/01/2023

De sportzomer van Vandeweghe

Hans Vandeweghe volgt het EK voetbal, de Tour en de Olympische Spelen in Rio

U vindt het vast niet erg dat we een dagje Rode Duivels skippen? U zult de komende drie dagen niks anders lezen of horen of zien. U wilt misschien ook niet weten dat ik van hotel ben veranderd omdat het vast tapijt in de kamer naar urine stonk en de hotelbaas daar maar niks aan wilde doen. Ik schrijf het toch, omdat er af en toe kritiek is op booking.com. Welnu, dat hebben ze goed geregeld voor mij want er was een voorafname op mijn creditcard en de hotelbaas deed moeilijk. Hulde aan Clara van de telefoon. Ik zit nu aan de andere kant van de rocade, maar in een Mercure. Ook geen paleis, maar ça va, quoi.

Waar het veel minder ça va mee gaat, is dat Euro 2016. 323 voetbalfans zijn ondervraagd sinds het begin van Euro 2016. 196 voetbalfans zijn opgepakt sinds het begin van Euro 2016. Acht voetbalfans zijn al opgesloten in de gevangenis sinds het begin van Euro 2016 en drie kregen een gevangenisstraf met uitstel. 43 Russische voetbalfans zijn gisterennamiddag voor de rechter verschenen in Marseille. Twintig Russische voetbalfans worden over de grens gezet en zitten in afwachting ergens in een gesloten centrum, wellicht tussen afgewezen asielzoekers.

Maar het allerallerergste, meest absurde en apocalyptische nieuws kwam toch uit Lens: daar waren gisteren de scholen dicht omdat Engeland er tegen Wales moest voetballen. Laat het even bezinken en lees het dan nog eens: de kinderen kregen geen les, de ouders moesten een oplossing zoeken of zelf thuis blijven, omdat in hun stad een voetbalwedstrijd werd gespeeld. Jammer genoeg een wedstrijd tussen een stel randdebielen en hun achtergestelde, ook al niet te best opgevoede buren: Engeland tegen Wales.

Als Euro 2016 en de aanstaande brexit het proces kunnen versnellen om van die archaïsche home nations af te geraken, dan heeft het toernooi toch iets goeds opgeleverd. Het is belachelijk dat Groot-Brittannië als één land optreedt in alle grote sporten en competities, maar in het voetbal (en in het rugby) als Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Schotland is er niet bij want te zwak, Wales zat bij ons in de zwakke groep en Noord-Ierland stelt niks voor. Als de Britten uit de EU stappen, zou dat een eerste mooie straf zijn: voortaan is het Great Britain of het is thuis blijven. Dan komt er bij het volgend kampioenschap maar één bende Hunnen van over het water en dat zal al heel wat overzichtelijker zijn.

Het blijft verbazen hoe een maatschappij zo verslingerd kan geraken aan een oneerlijk amusement waarbij een significant deel van de consument zich ook nog eens schofterig gedraagt. Het voetbal mag zich weer eens bezinnen over zijn maatschappelijke kosten en de druk die zo'n toernooi legt op het organiserend land en het deel van de bevolking dat geen boodschap heeft aan voetbal.

Dat geldt ook voor de Olympische Spelen straks, alleen heb ik daar nog nooit meegemaakt dat de fans van Michael Phelps op het gezicht willen slaan van de fans van Chad le Clos. Neen, die staan gewoon naast elkaar te juichen of te treuren.

Nieuwe spelregels

Dit is het EK waarin veel van wat fout kan gaan in voetbal ook fout gaat. Zoals het hooliganisme dat gewoon sluimerde en nooit weg was, maar ook de amusementswaarde of het gebrek daaraan. Veel strijd ja, maar veel soeps? Neen. België-Italië was wellicht de meest aantrekkelijke wedstrijd van het toernooi. Er werd twee keer gescoord. Er vielen al drie monsterscores te noteren op dit toernooi: drie wedstrijden waarin zowaar drie doelpunten werden gescoord.

We draaien halfweg de groepsfase aan een gemiddelde van ruim onder de twee doelpunten, terwijl bij de vier vorige Europese kampioenschappen het gemiddelde altijd rond 2,5 tot 2,75 doelpunten per wedstrijd lag. Er wordt niet gescoord omdat er geen zwakke teams meer zijn, luidt de boutade. Natuurlijk zijn er nog zwakke teams, maar er zijn geen teams meer die geen negentig minuten meer kunnen lopen en er hun kop niet voor leggen.

Zwakke teams zijn vandaag teams die alleen maar kunnen lopen en verdedigen en geen adem overhouden om aan te aanvallen. In het Frankrijk van Euro 2016 - frisse temperaturen en af en toe regen - zijn die bovendien in het voordeel. In warm weer had IJsland nooit gelijk gespeeld tegen Portugal en had Albanië het niet zo lang uitgehouden tegen Frankrijk en misschien hadden de Italianen tegen de Rode Duivels dan ook geen 119,702 kilometer gelopen, het toernooirecord tot nog toe.

Er zal de komende tien jaar iets moeten veranderen aan de regels. Er zijn geen teams meer die je alleen met een surplus aan techniek en klasse op een hoopje speelt. Iedereen staat georganiseerd. Iedereen van Reykjavik tot Tirana is op en top voorbereid. Iedereen heeft geleerd om alles uit de wedstrijd te halen. Niet iedereen is bekommerd om ook iets in de wedstrijd te stoppen en rekent op die ene uitschieter, zoals IJsland tegen Portugal.

Om voetbal eerlijker te maken, zal het moeten streven naar meer goals en daartoe dringen volgende maatregelen zich op:

► drastisch: weg met het buitenspel (jawel, Jan Mulder heeft gelijk),

► minder drastisch: de verplichting om twee man op de aanvalshelft te houden,

► makkelijk in te voeren: een categorie opzettelijke fouten tegen het spel in het leven roepen en optellen zoals in het basketbal; drie keer spelbederf op eigen helft = strafschop.

Het was godgeklaagd hoe de Italianen bij elke gevaarlijke uitbraak van de Belgen aan een speler gingen hangen. Ze kregen drie keer geel, maar wel telkens voor een andere speler, zo link zijn ze dan ook nog.

Ten slotte zou ik in een ideale voetbalwereld ook een verbod willen invoeren op kinderen van hanenkamspelers die ook een hanenkammetje hebben, zoals die kleine van Payet. En een beperking op tattoos: niet meer dan twee vierkante meter per lichaam.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234