Woensdag 04/08/2021
De komende zes dagen buigt de Senaat zich over de openingspleidooien van de aanklagers en Trumps verdediging.

Vijf vragenBart Kerremans

De spelregels liggen vast: wat kunnen we verwachten van Trumps afzettingsproces?

De komende zes dagen buigt de Senaat zich over de openingspleidooien van de aanklagers en Trumps verdediging.Beeld Getty Images

Nu de spelregels vastliggen, maakt de Amerikaanse Senaat zich op voor een slopende zesdaagse in het afzettingsproces van president Donald Trump. Amerika-expert Bart Kerremans (KU Leuven) verwacht weinig verrassingen. ‘Dit is vooral een strijd om de publieke perceptie.’

Na een marathonsessie heeft de Senaat vastgelegd hoe het impeachmentproces moet verlopen. Wat vindt u van die spelregels?

“Het is een compromis geworden. Niet tussen Democraten en Republikeinen, maar wel tussen de Republikeinse leiding en een aantal leden die toch wat nerveus zijn geworden over dat zeer korte en gesloten traject dat Mitch McConnell (Republikeins fractieleider, MIM) wilde doorduwen. Daardoor zijn er toch een aantal veranderingen aangebracht.”

“De voorstelling door beide zijden van de openingsargumenten zal telkens drie dagen in plaats van twee dagen duren. En zal ook meer openheid zijn ten aanzien van de documenten die in het dossier kunnen worden opgenomen. Een aantal Republikeinen wil zich duidelijk indekken tegen de kritiek van de Democraten: dat het hier om een doofpotoperatie gaat die zo snel mogelijk moet worden afgerond.”

De Democraten kregen niet de gewenste garantie op bijkomende getuigen en documenten. Waarom is dat zo’n handicap?

“Die zaken zijn niet uitgesloten, maar ze kunnen wel pas na de openingspleidooien en de schriftelijke vragen van de Senatoren, en hangen dus sterk af van de positie van enkele twijfelende Republikeinen. Mochten er nog extra getuigen worden opgeroepen zullen de Democraten zich bovendien moeten buigen over de quid pro quo. Ted Cruz suggereerde het vorige week: als de Democraten John Bolton (Trumps voormalige nationale veiligheidsadviseur MM) willen horen, zullen de Republikeinen Joe of Hunter Biden oproepen.”

Bart Kerremans is hoogleraar Amerikaanse politiek aan de KU Leuven. Beeld rv
Bart Kerremans is hoogleraar Amerikaanse politiek aan de KU Leuven.Beeld rv

“Het risico is dat zoiets de aandacht in het proces zal afleiden van Trump, maar de Democraten hopen natuurlijk dat er bij een getuigenis van Bolton nog een lijk uit de kast valt.”

Dat zal dus niet voor de komende zes dagen zijn. Verwacht u vuurwerk?

“Niet echt. De partijen zullen nauwgezet ingaan op alle elementen die zijn bovengekomen, maar de argumenten zijn grotendeels gekend. De verdediging zal pleiten dat het niet om strafbare feiten gaat, laat staan impeachable offences. De kans dat er een tweederdemeerderheid komt voor de afzetting is onvoorstelbaar klein.”

Kijken we naar een schijnvertoning?

“Voor alle duidelijkheid: ik vind de aantijgingen tegen Trump heel zwaar. Maar zo’n impeachment is op het einde van de dag een politiek proces. De Democraten en Republikeinen voeren vooral een strijd om de publieke perceptie. Aan de ene kant heb je het argument dat Trump zijn macht misbruikte om een politieke tegenstander te beschadigen, aan de andere kant heb je het idee: de Democraten hebben het verkiezingsresultaat van 2016 nooit aanvaard.”

Met het oog op de verkiezingen in november: wie wint die strijd?

“De Amerikaanse publieke opinie is sowieso enorm verdeeld, en de overtuigingen worden alleen sterker en dieper. Wat je leest of ziet in de media, op Fox News of CNN, is vaak een wereld van verschil. Mijn inschatting is dat dit proces niet zo cruciaal zal blijken voor de presidentsrace. Daarvoor zou iemand als Bolton de groep twijfelende kiezers al serieus moeten choqueren met nieuwe informatie.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234