Dinsdag 26/10/2021

'De SP.A kleurt al wat Vlaamser'

Er is wat zoekwerk aan te pas gekomen, maar met Annemie Roppe heeft Spirit het wit konijn gevonden om de verkiesbare eerste opvolgersplaats op de Limburgse kartellijst SP.A-Spirit in te vullen. De Spirit-politica woont in Opwijk en trekt in volle verkiezingsstrijd bijna dagelijks naar Limburg om er campagne te voeren. Dat haar vader er jarenlang provinciegouverneur (voor de CVP) was en haar broer burgemeester van Hasselt was voor de komst van Steve Stevaert, zorgt ervoor dat haar achternaam bij veel mensen een belletje doet rinkelen. "Het is nu zaak om mijn voornaam even bekend te maken."

Met de naam 'Roppe' naar de Limburgse kiezer stappen heeft voor- en nadelen. "Bij jongere kiezers speelt de naambekendheid niet of nauwelijks", zegt de Spirit-kandidate. "Ik neem vaak deel aan debatten in jeugdhuizen en scholen en daar merk ik dat mijn achternaam hen weinig of niets zegt. Bij de iets oudere generatie speelt de naambekendheid wel sterk. Bij hen kan het een voordeel zijn, maar evengoed een nadeel. Ik ben kandidaat voor een andere partij dan mijn vader en broer, wat bij een aantal mensen vragen oproept. Laat ons zeggen dat de voor- en nadelen elkaar min of meer in evenwicht houden."

Dat Annemie Roppe, ondanks de CVP-familietraditie, al sinds jaar en dag voor de VU militeert, heeft veel te maken met mei '68 en de Leuven Vlaams-beweging. "Toen werd het me duidelijk dat de CVP te weinig consequent Vlaams is. De partij is in woorden Vlaams maar niet in de praktijk. Mijn keuze voor de VU was dan ook snel gemaakt."

Dat Spirit vandaag een kartel vormt met de SP.A - niet meteen een partij met nationalistische roots - maakt dat ze vandaag af te rekenen krijgt met de kritiek die ze zelf formuleert op de CVP. "We staan op dezelfde kartellijst als de SP.A. Dat betekent niet dat Spirit en SP.A een en dezelfde partij zijn. Bovendien heb ik helemaal niet het gevoel dat de SP.A niet Vlaams genoeg is. Integendeel, ik merk dat die partij onder invloed van Spirit al wat Vlaamser kleurt. Als Steve Stevaert zegt dat 'de SP.A Vlaams zal zijn, of niet zal zijn', hoor ik toch een duidelijke Vlaamse stem. Ik heb het gevoel dat er een zeer interessante wisselwerking tussen beide partijen aan de gang is."

Het thema waarop Annemie Roppe zich wil profileren, is werkgelegenheid. "Zeker in Limburg, met een werkloosheidsgraad van 17 procent, moet er meer dan elders structureel aan de werkloosheid gewerkt worden. Een deel van de oplossing bestaat erin om de bedrijven die naar Limburg komen daar ook te houden. Daar wringt vandaag het schoentje. Als bestuurder in de Limburgse reconversiemaatschappij sta ik ten volle achter de steun die vooral aan kleinere projecten en kmo's wordt gegeven. Daarin schuilt het begin van een structureel antwoord op de specifieke Limburgse werkloosheidsproblematiek."

Die boodschap uitdragen doet de Spirit-politica vooral op Limburgse straten en markten. "Maar daarnaast trek ik, als kandidaat van een partij die zich nadrukkelijk tot jongeren richt, vaak naar scholen en jeugdhuizen. De debatten waarbij het publiek rechtstreeks betrokken wordt, waarbij niet de strijd tussen de partijen onderling centraal staat, zijn vaak de boeiendste. Ik leer er alleszins bijzonder veel uit." (ToC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234