Vrijdag 25/06/2021

De solotoerist reist nooit alleen

Niet iedereen rijdt komende zaterdag met een kribbige kroost op de achterbank over de Autoroute du Soleil. Op vakantie gaan, dat doen steeds meer mensen zonder gezelschap. Niet omdat ze niet anders kunnen, wel omdat solo staat voor meer tijd, meer avontuur en meer reflectie.

Hij wilde het al op zijn achttiende, maar mocht niet. Pepijn Hanssens ouders vonden alleen op vakantie gaan vooral onveilig. En dus moest hij wachten, tot zijn eenentwintigste. Toen stapte hij voor het eerst solo een vliegtuig op. Het ticket in zijn handen was goed voor drie maanden India - lang genoeg om verknocht te raken aan het land, en lang genoeg om verslingerd te raken aan het alleenreizen. Afgelopen paasvakantie was zijn vijfde keer.

"Het cliché, dat ik geen vrienden zou hebben, klopt niet. Met hen reis ik ook. Alleen reizen is een ander soort van reizen, een surplus in mijn ogen. En die begint met de vrijheid die je hebt. Je moet met niemand overleggen over eten, over slapen, over tijdstippen. Elke dag is volledig voor jezelf."

De veelgemaakte opmerking, dat je je ervaringen niet kan delen, wuift hij van de hand. "Als ik voor de Taj Mahal sta, dan wil ik ook wel tegen iemand kunnen zeggen 'Wat mooi'. Maar als je dat echt wil, dan kan je dat. Contact maken met andere locals of toeristen is heel makkelijk. Je bent veel toegankelijker alleen."

Wat niet wil zeggen dat het alleen maar rozengeur en maneschijn is. Er blijken ook emotioneel belastende momenten. En die vinden vooral 's avonds plaats. Dan krijgen veel soloreizigers last van wat, jawel, solomangarefobie heet. Oftewel angst om alleen te eten. "In het begin was dat even wennen. Op het moment dat je tussen die tafels vol lachende en brullende mensen zit, kun je je heel eenzaam voelen. Dan wordt zo'n avondmaal vooral een functioneel in plaats van een sociaal gegeven."

Irene Herbers herkent het. De schrijfster van het boek Hoe reis ik solo? is niet enkel zelf een solotoerist, ze interviewde er ook meer dan honderd. Allemaal getuigden ze over meer avontuur, meer reflectie ook. "Twijfelmomenten horen erbij. Zeker in steden. Die kunnen, ondanks de massa mensen, heel verlaten aandoen."

Herbers ziet hoe steeds meer solo's overstag gaan. Volgens haar is dat niet alleen omdat het makkelijker en veiliger is geworden, er zijn ook gewoon meer singles. "En die willen niet meer thuisblijven."

Rol van sociale media

Antropologe en toerismeprofessor aan de KU Leuven Anne Marie Van Broeck meent dat het soloreizen vooral zichtbaarder is geworden. "Mensen hebben het altijd gedaan. Maar vroeger wist niemand ervan. Nu deelt iedereen zijn ervaringen via blogs en sociale media." Die laatsten zorgen er volgens haar ook voor dat je eigenlijk nooit meer écht alleen reist. "Je kunt voortdurend in contact zijn met anderen. Wat je ziet, wat je doet, wat je eet: dat kun je nog perfect met het thuisfront delen."

Het is evenwel niet omdat de alleenreiziger makkelijker de wereld doorkruist, dat de industrie hem daarom ook omarmt, meent Van Broeck. "De toeristische sector moet toch echt wel een inhaalbeweging maken. Als je alleen bent word je weleens in het lelijkste kamertje van het hotel gestopt. Sowieso zijn er ook weinig eenpersoonskamers, waardoor je moet betalen voor een duurdere tweepersoonskamer."

De enige alleenreizigers waarvoor er een beetje een markt is, blijken de singles. Verschillende reisagentschappen zetten daar op in. Ook in ons land kun je reizen om een partner te vinden. Anders Reizen sloeg eind vorig jaar bijvoorbeeld de handen in mekaar met relatiebureau Altero. Samen bieden ze actieve reizen aan voor kleine groepen van alleenstaanden. "Zo kun je écht genieten van spontane nieuw contacten", menen ze.

Er zijn met andere woorden verschillende types alleenreizigers. De coolste is degene die wat verder weg trekt, liefst voor een paar weken. Dat erkent ook Pepijn. "Ik denk wel dat mensen het veel minder stoer vinden als ik hen zeg dat ik een paar dagen alleen naar Dijon ga. Dat is niet zo avontuurlijk. Volgens mij denken mensen dan: vind je voor zo'n korte reis dicht bij huis nu écht niemand? Hetzelfde geldt voor individuen die zich aansluiten bij groepsreizen, vermoed ik. Als die naar een ander continent trekken, dan is dat indrukwekkend. Maar bij een groep aansluiten om naar Parijs te gaan, dat vinden mensen dan weer heel raar."

Kosten delen

Herbers erkent dat. "Mensen blijven toch echte kuddedieren. Ze zijn heel gefocust om met twee of met meer te zijn. Uiteindelijk zie je dat ook onder de soloreizigers. Die reizen echt niet altijd helemaal solo. Vaak sluiten ze gewoon aan bij andere soloreizigers. Omdat de kosten te delen bijvoorbeeld, maar evenzeer omdat dat comfortabeler aanvoelt. Ik probeer dat laatste een beetje af te raden. Je moet voldoende uit je comfortzone geraken, om de extra's die bij alleenreizen komen kijken te kunnen ervaren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234