✦CulinairOpen kaart
De smakelijkste Aziatische takeaways van Gent, Brussel en Antwerpen
Onze resto-recensenten staan voorlopig voor gesloten deuren, maar honger hoeven ze niet te lijden. Zolang de ‘lockdown light’ standhoudt, testen ze wekelijks een uitnodigende takeaway of traiteur. Deze keer Aziatisch.
Yaki, Brussel
Waarom bestel ik van Aziatisch eten altijd te veel? Het menu van Yaki is gewoon te uitgebreid en van het lezen alleen al word ik hebberig. “Kippenvleugels (6 euro)! Gekaramelliseerde kip (12)! En daar: dim sums (8)! Bo Bun (12,50), dat is een beetje van alles, dat willen we ook! Crevetten met crispy noedels (13), vink dat aan!” Vijf minuten, wat sidedishes en veel uitroeptekens later hebben we besteld voor 72 euro.
Het verschijnt in hoge doosjes, aluminium bakjes en plastic containers waarin het eten naar mijn zin iets te snel afkoelt, maar we hebben dan ook een hele tafel vol. Het is Thais/Vietnamees schrok-eten, net waar we zin in hadden, met lekkere sausjes om in te dippen. We schranzen ons te pletter en hebben nog genoeg over voor een lunch de volgende dag. (LK)
3 vestigingen in Brussel, yakiresto.com
Kin Khao, Gent
Met een titel als ‘de beste Thai in het land’ is Kin Khao alvast geen onbeminde Aziaat. Na mijn bestelling per WhatsApp fiets ik erheen op het afgesproken tijdstip. Voor 60 euro – de eigenaars bieden je 10 percent korting op de restaurantprijs – krijg ik twee voor-, hoofd- en nagerechten in een paperbag aangereikt.
De papayasalade is krakend vers dankzij de bonte boontjes en het groentepalet. De huisgemaakte dip van vissaus met chili doet onze lippen intens tintelen. Zuur, zoet, zout, spicy; ook in de hoofdgerechten proeven we het allemaal. Mijn gewokte kip met champignons en crunchy cashew én zijn groene curry met aubergine en kaffirlimoen overtuigen in smaakintensiteit en kwaliteit. Omdat we ons toetje van mango sticky rice amper de baas kunnen, hebben we voor morgen alweer iets om naar uit te kijken. Net zoals naar een potje quarantainen. (FV)
Donkersteeg 23, kinkhao.be
The Noodle Agency & Atelier Paul Morel, Antwerpen
Een comfortbox met Indonesisch eten, op zaterdagavond bij je thuis geleverd. Dat idee kwam uit de koker van Paul Morel en Farah Soeleimansjah, die normaal op de site van brouwerij De Koninck hun atelier openhouden. Voor elke twee verkochte boxen gaat er ook eentje naar de zorg. Die wil ik proeven!
Zaterdagochtend komt er alvast een mailtje met uitleg, en ze houden me op de hoogte van hun verwachte aankomst. De apero is een Indonesian mule van de hand van mixologist Paul himself. Dan is het genieten van een bakpao, een gestoomd broodje gevuld met gekruid runds- en varkensvlees. Mijn beste ooit. De nasi goreng gaat vergezeld van kleine potjes pindasaus, gepekelde groentjes (atjar), gebakken ajuin en seroendeng als topping. Perfect op smaak, de toppings maken het geheel af. Daar past het blikje Vedett prima bij. (MK)
morel.co / thenoodleagency.com