Woensdag 27/10/2021

De smaak van exotisme

"Tiki-cocktails zijn een mengeling van rum en vaak vruchtensappen", zegt mixologist Marc Mathieux. Dit voorjaar was hij bartender van de intussen gesloten pop-up Tiki Bar in Antwerpen. Mathieux: "Tiki is chill, je moet er je tijd voor nemen. Het gaat ook om de show errond. De sfeer van zo'n bar is uniek, de dranken worden geserveerd in keramieken bekers die een Tiki-god afbeelden of in een bowl met vuur. Het wauw-effect is deel van de ervaring."

Midden vorige eeuw waren Tiki-restaurantketens als Don the Beachcomber en Trader Vic's bijzonder populair in de VS. "De mensen die daar toen werkten, hebben de basis van de cocktails bedacht. Toen waren de recepten geheim, elke bar had zijn specialiteit. Vandaag kan iedereen ze maken, met een eigen touch. Zo doe ik een beetje zout in de Mai Tai. Die wordt in België al te vaak verpest door ze veel te zoet te maken."

De succesvolle pop-upbar in Antwerpen krijgt voorlopig geen concrete navolging, maar de interesse is wel gewekt. In Gent is al de eerste échte Tiki-bar van België opengegaan.

The Drifter Oudburg 47, Gent

thedrifter.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234