Zaterdag 16/01/2021

De smaak van Confituur

De boekhandels van Confituur spotten tien titels die volgens hen bij de toppers van de huidige boekenproductie horen. Geen top tien maar interessante tips die het verdienen bestsellers te worden.

In deze zomerdagen wordt veel verwacht van de zopas verschenen nieuwe Saramago, Bovenlicht, een lang verloren gewaande roman die de latere Nobelprijswinnaar schreef toen hij dertig was. Maar de volgende tien titels vragen het evenzeer om ontdekt te worden door een breder publiek.

Siegfried Lenz, Een dure grap en andere dorpse verhalen, Van Gennep, 9,90 euro.

Opnieuw zo'n kleinood van de oude meesterverteller Siegfried Lenz. Een dure grap is een juweeltje van een verhalenbundel, een met ironie en humor geschreven reeks portretten van dorpsbewoners die telkens op een bepaald moment hun alledaagsheid doorbreken.

Steve Tesich, Karoo, Prometheus, 19,95 euro.

Een superieure, tragikomische roman over een scriptdokter, een fixer van gebrekkige films, die zijn eigen tragische leven maar niet weet te fixen. De auteur, een Serviër die in de VS een succesvol filmscenarist werd, overleed kort nadat hij het manuscript had voltooid en maakte dus niet mee dat zijn roman een onverwacht succes werd. (Zie bespreking hiernaast.)

Tom De Meester, Opgelicht - De energie- zwendel van Electrabel & co, EPO, 19,90 euro.

De energiespecialist van de PVDA-studiedienst publiceerde een uitmuntende en vooral onthutsende analyse van 'onze' energiepolitiek, in de wurggreep van de graaiende vrije markt. Hij besluit met voorstellen hoe het anders zou kunnen: energie ten dienste van het volk.

Ingmar Heytze, Reisoefeningen - Genezen van een fobie, Podium, 16,50 euro.

De dichter Ingmar Heytze leed jarenlang aan reisangst, een ook voor hemzelf onverklaarbare fobie waarover hij in een openhartig dagboek verslag doet: "Reisoefeningen drukt alles uit wat ik te weten ben gekomen over angst - en over het overwinnen ervan."

Laïla Koubaa & Mattias De Leeuw, Azizi en de kleine blauwe vogel, Book Island, 16,50 euro.

Uitzonderlijk een prentenboek, dat door meerdere boekhandelaars als hun absolute lieveling vernoemd wordt. Een Arabisch sprookje over het Land van de Halve Maan, waar de mensen gebukt gaan onder een heerschappij. De Gentse Laïla Koubaa bedacht het verhaal tijdens de Jasmijnrevolutie en Mattias De Leeuw illustreerde het op betoverende wijze.

Simon Garfield, Op de kaart - Hoe de wereld in kaart werd gebracht, Uitgeverij Luster, 25 euro.

Op een enthousiasmerende manier onderzoekt Garfield hoe kaarten en atlassen, vanaf de eerste schetsen van de oude Grieken tot aan Google Maps, de geschiedenis hebben beïnvloed. In deze periode van reislust en vakantiedwang een ideaal non-fictieboek.

Martin Bril, Het geluk dat gezin heet, Prometheus, 12,50 euro.

Over de kleine dagen van de betreurde Martin Bril. In Nederland waanzinnig veel gelezen, hier nog steeds te weinig bekend. Hij schreef precieus, liefdevol en ontroerend over de rituelen van het gezin, en met zelfspot over zijn onbeholpen pogingen een goede echtgenoot en vader te zijn.

Lojze Kovačič, De nieuwkomers III, Van Gennep, 24,90 euro.

Het derde deel van een grootse herinneringstrilogie, een fascinerende kroniek van het dagelijkse leven in Slovenië tijdens de turbulente 20ste eeuw. Geschreven in een meesterlijke, directe, aan Céline doen denkende stijl gekoppeld aan een scherp oog voor menselijke verhoudingen en sociale ontwikkelingen.

Ruud Welten, Het ware leven is elders, Klement-Pelckmans, 19,95 euro.

Over de filosofie van het toerisme: wie zijn we als we eropuit trekken? Waar zijn we eigenlijk naar op zoek wanneer we, gewapend met meerdere reisgidsen, de wereld in trekken?

Frans Pointl, De laatste kamer, Nijgh & Van Ditmar, 17 euro.

Nieuw werk van de 80-jarige Pointl, de raadselachtigste schrijver van Nederland. Opnieuw uitgepuurde, tragikomische verhalen met autobiografische inslag. "Oud zijn is een chronische kwaal. Elke avond voor het slapengaan hoop ik dat ik weg mag schuiven in de eeuwigheid. Een grafsteentekst heb ik al vastgelegd: 'Van mensen eindelijk verlost'."

www.confituurboekhandels.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234