Donderdag 24/10/2019

De smaak van confituur

De boekhandels van Confituur spotten tien titels die volgens hen bij de toppers van de huidige boekenproductie horen. Geen top tien maar interessante tips, zowel fictie als non-fictie, die het verdienen om bestsellers te worden.

In dit boekenseizoen bieden de Confituurboekhandels een everseller én een filosofisch werk van dezelfde auteur aan als exclusief actiepakket:Nachttrein naar LissabonenHoe willen wij leven?van Pascal Mercier/Peter Bieri voor de aantrekkelijke prijs van 14,95 euro. Verder zijn er de volgende nieuwe titels die het verdienen om ontdekt te worden door een zo breed mogelijk lezerspubliek.

Pascal Verbeken & Herman Selleslags, Tranzyt Antwerpia, De Bezige Bij Antwerpen, 24,95 euro.

Prachtig geïllustreerd documentair boek van journalist Pascal Verbeken en fotograaf Herman Selleslags. Van Polen tot Antwerpen volgden ze een Poolse tiener die aan het begin van vorige eeuw een van velen was die via een reis met de Red Star Line droomden van een beter leven. Hun zoektocht leverde een confronterend portret op van het huidige Europa.

Dirk Verhofstadt, Atheïsme als basis voor de moraal, Houtekiet, 19,95 euro.

Leesbaar en toegankelijk zoals steeds pleit Dirk Verhofstadt in dit boek ervoor om de ethiek los te koppelen van alle religieuze ballast. Hij toont aan dat moraal beter niet stoelt op godsdienstige bepalingen maar op de rede, en dat de wereld daardoor menselijker en dus beter zou worden. Ook werkt hij tien seculiere geboden uit die moreel hoogstaander zijn dan de Bijbelse tien geboden.

Gajto Gazdanov,Het fantoom van Alexander Wolf,Lebowski/Cossee, 18,90 euro.

Een literair pareltje van een herontdekte Russische auteur. In een filosofische thriller herinnert een jonge soldaat zich hoe hij tijdens de burgeroorlog een man neerschoot. Jaren later leest hij een Engelstalige roman van ene Alexander Wolf waarin hij dezelfde gebeurtenis tot in het kleinste detail beschreven ziet, waardoor hij concludeert dat zijn toenmalige belager nog moet leven.

Joe Sacco,The Great War,W.W. Norton & Company (Pinceel stripverspreiding), 22,95 euro.

Een woordeloos en weergaloos getekend kijkboek van de grootmeester-striptekenaar Joe Sacco over de eerste dag van de slag aan de Somme:An Illustrated Panorama. Begeleid door een lezenswaardig essay van Adam Hochschild bestaat het in een stijlvol foedraal vervatte boek uit een meterslange, uitklapbare tekening die de lezer als het ware de oorlog in zuigt.

Sophie de Schaepdrijver,De Groote Oorlog, Houtekiet/Atlas Contact, 19,95 euro.

Eindelijk een heruitgave, inclusief een nieuwe inleiding, van het onovertroffen meesterwerk over België tijdens de Eerste Wereldoorlog. "Magistrale geschiedschrijving", zo oordeelde deze krant destijds, "van een meesterlijk de pen hanterende Sophie de Schaepdrijver."

Aminatta Forna,Het huis met de schaduw,Nieuw Amsterdam, 19,95 euro.

Een meeslepende roman van de metFantoomliefdedoorgebroken Aminatta Forna. Een vrouw komt met haar kinderen naar een vervallen vakantiehuis midden in de bergen en bloemenvelden van Kroatië. Over het huis, de buurman en de omgeving hangt een donkere schaduw. Met flarden onrustig makende informatie wordt een sfeer van gistende spanning subtiel opgebouwd.

Timur Vermes, Daar is hij weer,De Bezige Bij, 22,50 euro.

Een van de grappigste boeken van het jaar. Over ene Adolf Hitler die in 2011 verdwaast wakker wordt op een verlaten veld in Berlijn. Ronddwalend in een onherkenbare stad, denkt al wie hij aanspreekt dat hij een sarcastische imitator is. Zo wordt hij een hype en maakt hij een televisiecarrière. Slaagt Hitler, met You Tubefilmpjes en Facebook-likes, ditmaal wél in zijn opzet? Een hilarische satire die de media en de achteloze massa genadeloos op de korrel neemt.(Zie bespreking p. 4.)

Kris Van Steenberge,Woesten,Vrijdag, 19,95 euro.

Indringend literair debuut van een schrijver-docent uit Lier, over het dorpsgefluister in een West-Vlaams dorpje. Het boek werd opmerkelijk enthousiast bejubeld door Nederlandse boekhandelaars in het tv-programmaDe wereld draait door, wat bewijst dat het veel meer beschrijft dan het particuliere West-Vlaamse dorpsgevoel.(Zie bespreking p. 8.)

Lieve Joris,Op de vleugels van de draak,Atlas Contact, 19,95 euro.

Opvallend hoe Lieve Joris er steeds in slaagt om via individuele levensverhalen de globale wereldproblematiek te vatten. Voor dit boek trok ze in het spoor van Afrikanen naar China. Op de haar eigen, onovertroffen manier beschrijft ze de achterkant van de globalisatie: ze voert ons een wervelende wereld binnen, waarin Europa herleid is tot een oud museum.

Robert Devriendt, Scènes, MER. Paper Kunsthalle, 29,50 euro.

De intrigerende minischilderijen van Robert Devriendt lijken als filmische montages te zijn samengesteld, als scènes van een groot verhaal. Ze nodigen uit om 'de gebroken verhalen' te interpreteren of in te vullen. In dit cross-overboek spiegelen schrijvers (onder wie Peter Verhelst, Saskia de Coster, Koen Peeters, Yves Petry) zich aan de beelden en construeren ze aldus een nieuw filmverhaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234