Maandag 17/05/2021

De smaak van Confituur

Confituur, het kleurrijke verbond van onafhankelijke boekhandels, serveert elke eerste woensdag van de maand tien tips. Deze week de vruchten voor december.

Met de decemberdrukte in aantocht wijzen we nogmaals op de 'Koop censuur'-actie van PEN-Vlaanderen: in een stijlvolle box van kunstenaar Michaël Borremans worden vier boeken aangeboden van auteurs die in eigen land niet mogen worden gelezen: Het continent van de gave van de Marokkaanse dichter Abdellatif Laâbi; Ik heb geen vijanden. Ik ken geen haat van de Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo; Dagboek van een halve indiaan van Sherman Alexie en de graphic novel Persepolis van de Iraanse Marjane Satrapi. Dit alles voor de prijs van 29,95 euro. Omdat je het best tegen censuur kan strijden door ervoor te zorgen dat verboden boeken toch gelezen worden.

Verder zijn er de volgende tien titels die het literaire eindejaar mee zullen kruiden.

Ella Berthoud & Susan Elderkin, De boekenapotheek,

Podium, 27,50 euro.
Zie recensie p. 3.

John Williams, Butcher's Crossing, Lebowski, 19,95 euro.

De weergaloze roman Stoner zorgde ervoor dat de vergeten auteur Johan Williams (1922-1994) wereldwijd herontdekt werd als schrijver van een uniek en hartverscheurend oeuvre. Butcher's Crossing speelt zich af in het ruige Kansas rond 1870. De jonge hoofdpersoon stopt met zijn studie en trekt westwaarts op zoek naar het avontuurlijke Amerika. Hij neemt deel aan een van de laatste grote bizonjachten, en tijdens deze harde expeditie leert hij meer van zijn land dan hij ooit had kunnen vermoeden. Mede door de stijl en toon van Williams blijft het boek, ondanks alle ruigheid, "een veerkrachtig soort optimisme" uitstralen om iets van waarde te redden.

Eric Min, De eeuw van Brussel, De Bezige Bij Antwerpen, 34,99 euro.

Biografie van een wereldstad, 1850-1914. Eric Min schetst een fascinerend portret van de Brusselse gouden époque: van halfweg de negentiende eeuw tot de Groote Oorlog was Brussel een artistiek centrum en een laboratorium waar een nieuwe maatschappij vorm kreeg. Oude vormen en gedachten werden verworpen en vervangen door iets nieuws. Min verbindt de levensverhalen van denkers en doeners - van Baudelaire en Marx tot Ensor of Van de Woestijne - met het klimaat in de vrijhaven Brussel waar geschiedenis werd geschreven.

Pat Donnez & Dirk De Wachter,Dat heet dan gelukkig zijn, Borgerhoff & Lamberigts, 22,50 euro.

Na de succesvolle radioreeks op Klara bundelden de auteur-radiomaker Pat Donnez en psychiater Dirk De Wachter hun bevindingen over "al dat gelukkig willen zijn" in een boek. Een neerslag van alle gesprekken, maar ook een verzameling do's en don'ts voor een gelukkig leven. En enkele blanco bladzijden om door de lezer zelf in te vullen. Met als doel een gebruiksaanwijzing van het leven te verzamelen, Georges Perec indachtig.

Dave Eggers, De cirkel, Lebowski, 22,50 euro.

Roman na roman slaagt Dave Eggers erin grote wereldproblemen overtuigend te duiden. De cirkel is opnieuw zo'n intelligente, scherpe en spannende roman die vragen stelt over onze privacy en ons geheugen, over de democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld. Een verontrustend boek waarin het hoofdpersonage zich laat meeslepen door haar nieuwe job bij het machtigste internetbedrijf ter wereld. "Eggers verzint niets", schreef deze krant. "Hij gaat uit van het bestaande en gaat gewoon een stapje verder. Dat maakt zijn boek ook zo relevant, en angstaanjagend."

Till-Holger Borchert, Meesterwerk. Van Van Eyck tot Rubens in detail, Lannoo, 99 euro.

Een majestueus geschenkboek. Veertig Vlaamse meesterwerken - de mooiste schilderijen van, onder anderen, Van der Weyden, Bosch, Bruegel, Rubens en andere Vlaamse meesters - worden minutieus ontleed: naast de volledige schilderijen zien we honderden paginagrote beelden met verbluffende details, toegelicht door de deskundige inzichten van de hoofdcurator van het Groeningemuseum in Brugge. Een tocht vol bewondering en verwondering door drie eeuwen Vlaamse topkunst heen.

Jan Vanriet, Gezichtsverlies/ Losing Face, Ludion, 39,90 euro.

Veel van het werk van schilder Jan Vanriet is geworteld in de gewelddadige geschiedenis van de 20ste eeuw. Het verhaalt van oorlog en vernietiging, verdwijning en vervolging, van het lot dat mensen treft: pogroms, moord, vlucht en verlies. WO II, stalinisme, nazisme, Mauthausen - de familiegeschiedenis van Vanriet is er nauw mee verweven. Dit aangrijpende boek, dat zijn werk over oorlog en vervolging bijeenbrengt, verscheen naar aanleiding van de expo in Museum Dossin. In twee essays ontleden Stefan Hertmans en György Konrad de essentie van zijn werk; het verhaal van het menselijke tekort.

Simon Schama, De geschiedenis van de Joden, Atlas Contact, 34,95.

De vermaarde historicus Simon Schama publiceerde het eerste deel van een levensproject. Een verhaal dat duizenden jaren beslaat - deel 1 De woorden vinden situeert zich tussen 1000 v.C. en 1492 - en waarin de geschiedenis van kunst, wetenschap, religie en politiek verweven zit. Het verhaal van de Joden is een verhaal van mensen over de hele wereld. Schama wilde dit boek altijd al schrijven, want "de geschiedenis van de wereld kun je niet begrijpen zonder de geschiedenis van de Joden".

Willem Otterspeer,De mislukkingskunstenaar Willem Frederik Hermans, De Bezige Bij, 9,90 euro.

De langverwachte biografie van W.F. Hermans. De erudiete biograaf Willem Otterspeer reconstrueert in dit eerste deel de belangrijkste episoden uit de eerste helft van Hermans leven. Behalve een nauwgezette levensbeschrijving biedt de biografie ook een nieuwe visie op Hermans: een schrijver die gevangen zat in zijn eigen ambitie en voor wie de mislukking het belangrijkste motief van zijn leven en werk werd.

Richard Yates, Een geval van ordeverstoring, De Arbeiderspers, 21,95 euro.

Yates meest autobiografische boek belicht op weergaloze wijze de achterkant van de Amerikaanse droom. De hoofdpersoon John Wilder is een succesvolle verkoper van advertentieruimte. Hij heeft een comfortabel huis, een liefhebbende vrouw en een zoon van tien jaar. Maar er is iets mis: zijn gezin interesseert hem niet langer, zijn buitenechtelijke affaires leiden nergens toe en hij grijpt steeds vaker naar de fles. Op een avond knapt er iets in zijn hoofd en belt hij zijn vrouw om te zeggen dat hij niet thuis komt. Wat hij niet weet is dat hij nog diezelfde nacht wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234