Donderdag 24/10/2019

De smaak van Confituur

Confituur, het kleurrijke verbond van onafhankelijke boekhandels, serveert elke eerste woensdag van de maand tien tips.

De nieuwe Herman Koch - Geachte heer M., benieuwd in hoeverre Harry Mulisch nu wel of niet model stond voor het personage - verschijnt deze week, net als de nieuwe Peter Terrin. Op basis van het vooruitexemplaar dat de boekhandels ontvingen werd Monte Carlo door enkele collegae al meteen prominent op deze lijst geplaatst. Maar ook de andere titels verdienen het om meegegrist te worden door een immer letterlievend en kooplustig publiek.

Charles Ducal

De buitendeur

Houtekiet/Atlas Contact, 21,99 euro.

Een nieuwe bundel van een van onze beste dichters, Charles Ducal, sinds begin 2014 'Dichter des Vaderlands'. Gedichten die vaak gaan over de drang zich te bevrijden, een uitweg te vinden: een kind versus het bekrompen platteland, een zoon versus zijn aftakelende vader, een dichter versus de eindigheid... Alsook de schrijver versus de wereld, met bezielde gedichten over Palestina en Congo.

Ine Roox

De Bezige Bij Antwerpen, 22,50 euro.

Ideaal voor wie er deze zomer opnieuw heen trekt: journaliste en Italiëkenner Ine Roox beschrijft op uitmuntende wijze het huidige Italië. Ze belicht de clichés - passionele lovers en keuken, chaotisch gedijende georganiseerde misdaad - van de andere kant en schenkt ze diepgang. Een rijkgeschakeerd totaalbeeld. Aangeprezen door Italiëspecialisten.

Charles Baudelaire

Voetnoot, 19,00 euro.

Toen hij in 1867 overleed, was de gedoemde dichter Baudelaire bezig met een prozaproject "waarin hij zich zou leegschrijven en zich zou wreken op de moderne wereld en op de menselijke soort". Daarvan zijn alleen onvoltooide fragmenten overgeleverd en die zijn hier voor het eerst integraal vertaald door Rokus Hofstede, aangevuld met een synopsis van 'België uitgekleed', Baudelaires beruchte schotschrift tegen België.

Marte Kaan

Ambo, 16,95 euro.

Verhalenbundel en fictiedebuut van de Nederlandse journaliste. Rijk en vooral raak proza, verhalen die je in hun greep houden tot de laatste zin, zonder dat ze ooit volledig helder en eenduidig worden. De hoofdpersonages lijken gewone mensen, maar onbedoeld saboteren ze hun leven en worden ze uitgehold door verlangens waarvan ze de aard niet kennen. Arnon Grunberg schreef: "Wie licht vervreemdende broeierigheid zoekt - en wie zoekt dat niet? - leest Marte Kaan."

Georges Eekhoud

IJzer, 17,50 euro.

De Franstalige Vlaming Georges Eekhoud schreef in 1899 een roman waarin, voor het eerst in de westerse literatuur, homoseksualiteit op een onverbloemd positieve manier aan bod kwam. De symbolische, nu wat bevreemdende roman is een aanklacht tegen discriminatie, tegelijkertijd gaat het over de strijd tussen goed en kwaad en hoe weinig er nodig is om de utopie in gruwel te laten ontstaan. De publicatie veroorzaakte veel deining, de auteur moest zich verantwoorden voor het assisenhof van Brugge maar werd vrijgepleit. Deze essentiële roman werd nu voor het eerst in het Nederlands vertaald door Katelijne De Vuyst.

Luc Huyse

Van Halewyck, 16,00 euro.

Met de hem eigen erudiete bedachtzaamheid ontleedt professor Huyse onze democratie zoals je een ui pelt. Laag na laag krabt hij weg om zicht te krijgen op de kern van het probleem: "De rode draad is de vraag of de parlementaire democratie in haar huidige gedaante nog een toekomst heeft. De twijfels over haar overlevingskansen nemen gestadig toe. De houdbaarheidsdatum lijkt in zicht. Daarom is het nodig om voorbij dit type van democratie te kijken."

Peter Terrin

De Bezige Bij, 16,90 euro.

Nieuwe roman van de AKO literatuurprijswinnaar 2012. Verschijnt eind deze week. "Verbluffend!", aldus onze proeflezer: schitterend gecomponeerd en puntgaaf verhaal over geloof, heldendom en de wil om gezien te worden, tegen de achtergrond van de formule 1.

Sten Nadolny

Van Gennep, 22,50 euro.

Een nieuwe vertaling van een prachtige Duitse klassieker uit 1983. Het hoofdpersonage John Franklin leeft langzaam, maar wat hij geleerd heeft, vergeet hij niet meer. Door aandachtig de wereld om zich heen in zich op te nemen weet hij een eigen levensfilosofie te ontwikkelen. Naast een grandioze historische roman is het boek ook een pleidooi voor een bedachtzame omgang met alles om ons heen.

Ralph Dutli

Cossee, 18,90 euro.

Een cultuurgeschiedenis van de bij. Hoe belangrijk het insect is voor de menselijke toekomst is genoegzaam bekend, minder bekend is wellicht dat de bij altijd al een inspiratiebron is geweest voor literatuur, kunst, muziek, religie en filosofie. Een luchtig en toch erudiet, leesbaar en leerrijk overzichtswerk.

Rory MacLean

De Bezige Bij Antwerpen, 29,99 euro.

Een lijvige, hoogstpersoonlijke en toch algemeen geldende geschiedenis van wat intussen Europa's meest hippe stad moet zijn. De Canadese schrijver-avonturier en BBC-medewerker woont al jaren in Berlijn, en beschrijft met literaire schwung de stad van uitersten: het Berlijn van de geschiedenis én de vernieuwing. "Een origineel boek over een magische stad", dixit The Guardian.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234