Dinsdag 12/11/2019

De smaak van confituur

Confituur, het kleurrijke verbond van onafhankelijke boekhandels, serveert de eerste woensdag van de maand tien tips. Deze week de vruchten voor juli.

De boekhandels van Confituur spotten tien titels die volgens hen bij de toppers van de huidige boekenproductie horen. Geen top tien maar interessante tips, zowel fictie als non-fictie, die het verdienen om bestsellers te worden.

Bij het begin van de zomervakantie zouden we graag More Weird Things Customers Say in Bookstores van Jen Campbell (uitgeverij Constable) aanprijzen, al is deze hilarische verzameling vol grappige uitspraken en vragen van klanten in boekhandels misschien iets te particulier - is dat niet het boek dat iedere boekhandelaar zou willen schrijven? De volgende Nederlandstalige en meer courante titels vragen het om ontdekt te worden door een breder publiek.

Miriam Van hee,

Ook daar valt het licht, De Bezige Bij, 16,50 euro.

Een nieuwe sterke poëziebundel van Miriam Van hee: schijnbaar achteloos gefraseerde verzen op een peinzende en toch uiterst trefzekere toon en met een onopvallend dwingend ritme. Zoals meestal met goede poëzie: op het eerste gezicht lijkt er weinig te gebeuren, maar bij nader inzien veel meer dan je denkt.

Jolien Janzing,

De meester, De Arbeiderspers, 19,95 euro.

Historische roman over Charlotte Brontë en haar geheime liefde in Brussel. In 1842 komen de zusjes Brontë, toen nog brave domineesdochters uit Yorkshire, naar het mondaine Brussel om er talen te studeren. Tijdens het verblijf in het pensionaat Heger wordt Charlotte verliefd op de directeur en heer des huizes.

Robert en Edward Skidelsky,

Hoeveel is genoeg?, Bezige Bij Antwerpen, 19,95 euro.

Actueel in deze tijd van economische treurnis: vader en zoon Skidelsky ontrafelen de relatie tussen het geld en het verlangen naar een goed leven. Waarom willen mensen die alles al hebben nog meer? Vertrekkend vanuit Keynes behandelen ze de recente economische geschiedenis en plaatsen ze radicale vraagtekens bij het blinde geloof in groei.

Jérôme Ferrari,

De preek over de val van Rome, De Bezige Bij, 18,90 euro.

"De beste roman van het nieuwe literaire seizoen", schreef Le Monde, nog voor de roman bekroond werd met de Prix Goncourt. Een meeslepend relaas van de lotgevallen in een dorpscafé op Corsica, gerund door twee filosofiestudenten en hun serveersters. De plaatselijke verhalen worden gespiegeld aan de preken over de val van Rome van Augustinus in 410, waarbij hij wees op de vluchtigheid van alle denkbare werelden.

Seneca,

Medea, Phaedra, Trojaanse vrouwen, 38,50 euro.

De tragedies van Seneca verschenen in een prachtig vormgegeven, nieuwe vertaling van meester-vertaler Piet Schrijvers. Terwijl Seneca als filosoof bekend is door zijn pleidooi voor redelijkheid, wars van alle emoties, is zijn theaterwerk doordesemd van de politieke werkelijkheid, de wreedheid en waanzin van het keizerlijke Rome in de eerste eeuw.

Peter Handke,

Nacht op de rivier, Wereldbibliotheek, 34,90 euro.

Een allegorische vertelling van een vooral door fijnproevers gesmaakte auteur. Een ex-schrijver nodigt zijn vrienden uit op zijn woonboot, en vertelt hen, in een poëtische stijl, verhalen over zichzelf, de wereld en het tijdsgewricht. Hij overschouwt zijn relaties, afkomst, schrijverschap en de politieke standpunten die hij innam. Handkes "meest bevrijdende en meest persoonlijke boek", aldus de Duitse kritiek.

Ron Rash,

De fluitspeler, De Geus, 19,95 euro.

Het beklemmende decor is het ruige berggebied van de Appalachen, en het jaar is 1917. Een jonge vrouw woont met haar door de oorlog verminkte broer op een afgelegen boerderij, tot ze op een dag een doofstomme fluitspeler ontmoet. Ze neemt hem in huis op, en de dwingende spanning sijpelt almaar dieper de roman binnen.

Jan Boesman,

De fiets van Lautrec, Atlas Contact, 24,95 euro.

De auteur reconstrueert het fascinerende verhaal achter een afgekeurde wieleraffiche van de kunstenaar (en wielerfanaat) Toulouse Lautrec, Parijs 1896, en legt op die manier de verbondenheid bloot tussen kunst, wielrennen en doping tijdens de belle époque.

Berlinde De Bruyckere & J.M. Coetzee,

Kreupelhout, Mercatorfonds, 29,95 euro.

Een kunstwerkje van een boek, de catalogus ter gelegenheid van de deelname van Berlinde De Bruyckere aan de Biënnale van Venetië. In de nog ongepubliceerde teksten van de Zuid-Afrikaanse auteur Coetzee vond de kunstenares naar eigen zeggen de hartstocht en de bittere schoonheid waarnaar ze op zoek was.

Jos Borré,

Gerard Walschap - Een biografie, De Bezige Bij Antwerpen, 49,95 euro.

Een oerdegelijke, omvattende biografie zoals er in Vlaanderen te weinig verschijnen. Jos Borré beschrijft secuur en sereen het lange leven en omvangrijke oeuvre van Gerard Walschap. "Het belangrijkste non-fictieboek dat de afgelopen jaren in Vlaanderen verschenen is", dixit deze krant.

Voor alle info: www.confituurboekhandels.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234