Donderdag 01/10/2020

De slogans van het VBO

Vaarwel Radio 1

Tot voor kort luisterde ik graag naar Voor de dag op Radio 1, waarin serene en serieuze vrouwen en mannen me het nieuws meedeelden. Woensdagochtend luisterde ik naar het nieuwe programma De ochtend, dat Voor de dag vervangt. Zo wist ik meteen waarom Kurt Van Eeghem niet langer welkom is op Radio 1. Van Eeghem is intelligent, goed op de hoogte en hij durft al eens een analyse te maken. De nieuwe stijl daarentegen streeft naar de absolute verkleutering. Gaat het over de toekomst van België, dan stellen de jolig doende journalisten elkaar de vraag: "Wil jij Antwerpen of Gent als hoofdstad als Vlaanderen onafhankelijk wordt? (giechel)" Alvast een voorafspiegeling van de intellectuele diepgang en eensgezindheid die in zo'n bekrompen ministaatje zou heersen. Zonder duiding of commentaar hoor je de stelling: "Franstaligen in de rand rond Brussel zijn onaangename mensen." Het weerbericht krijg je met een tune op de achtergrond en zelfs bij de aankondiging van het fileleed en de ongevallen proberen de lezers grappig te zijn. Waarin ze overigens niet slagen. Het is Radio 1 echter wel gelukt om alvast mij dichter bij de Franstaligen te brengen. Vanaf nu luister ik naar La Une.

Greta Boforum, Mechelen

Jaren geleden had het VBO een degelijke studiedienst onder leiding van Baudouin Velge. Dat liet hen toe hun stellingen terdege te onderbouwen. Als het VBO echt streeft naar de afbouw van het Rijnlandmodel in de richting van een meer Angelsaksische, neoliberale aanpak laat het er dan eerlijk voor uitkomen.

Natuurlijk blijven ze wel voorstander van een nationalistische, corporatistische, politieke ondersteuning door een instelling zoals Delcredere. Waarvan ze vinden dat ze goed functioneert en niet moet worden geregionaliseerd. Als het slecht gaat, zal de gewone belastingbetaler er wel voor betalen. Weten ze dan niet dat er bij de Europese Commissie een aantal acties lopen tegen Delcredere? Dat er op het vlak van wapenexport controversiële beslissingen werden genomen, die zelfs ingaan tegen de interne regels? Dat er op het vlak van milieu en mensenrechten een aantal klachten is ingediend.

Neen, ik pleit niet voor regionalisering. De regio's zijn trouwens al vertegenwoordigd in de raad van bestuur. Maar die is te log en uitgebreid en wordt al te gemakkelijk bespeeld door de directie van Delcredere. De voogdijminister van Openbare Bedrijven weet blijkbaar niet wat er gaande is, of kan er weinig of niks aan doen. Maar het VBO zegt dat Delcredere goed werkt.

In alle deze debatten graag iets meer intellectuele eerlijkheid a.u.b.

Michel Pauwels, Etterbeek

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234