Zondag 13/06/2021

De slag om

Antwerpse partijen halen zeer uiteenlopende scores in de wijken

de districten

De gegoede stadsvluchters van begin jaren zeventig kleuren Wilrijk blauw. Hoboken is van oudsher een socialistisch bolwerk. In Berchem heeft de 'Groenen Hoek' zijn naam niet gestolen en de Merksemse CD&V borduurt voort op de christendemocratische overheersing van jaren. Geen twee Antwerpse districten zijn gelijk.

Door Tom Cochez

Op het eerste gezicht leest de politieke kaart van Antwerpen eenvoudig. Naast een sterk VB is de ranking van de democratische partijen duidelijk: sp.a met 12 zetels op kop, gevolgd door VLD met 10 zetels. Verderop volgen CD&V en Groen! elk met zes zetels.

De uitslagen in de districten laten van dat uniform beeld echter geen spaander heel. In Wilrijk haalt de VLD bijna dubbel zoveel stemmen als de sp.a. Diezelfde sp.a overtuigt in Bezali (Berendrecht-Zandvliet-Lillo) net geen 30 procent van de kiezers, maar moet het in Ekeren stellen met 12,6 procent. CD&V scoort in Wilrijk ruim dubbel zo goed als in Bezali en voor Groen! is Berchem twee keer meer waard dan Hoboken.

"Toen er nog met potlood en papier werd gestemd wisten alle partijen via de tellers in de telbureaus per wijk waar ze goed of slecht scoorden", zegt Dirk Geldof, die op de districtsraadslijst voor Groen! in Berchem staat. "Het beeld dat we daar te zien kregen, hangt nauw samen met lokale ledenaantallen en het aantal affiches voor vensters. We hebben dus nog steeds een kijk op de wijken waar we sterk staan, ook al zien we het niet meer in de telbureaus. Op districtsniveau zijn er natuurlijk de verkiezingsuitslagen."

Voor Groen! is Berchem het belangrijkste district. "Berchem is bijna van nature een groen district", zegt Geldof. "De laatste vijftien jaar zijn hier heel wat jonge gezinnen komen wonen en er heerst een vrij ontspannen mix van verschillende bevolkingsgroepen. Het zal wel geen toeval zijn dat vooral in Oud-Berchem (binnen de Singel) een hoge concentratie aan groene politici woont. Ik denk aan onze lokale lijsttrekker Meyrem Almaci maar ook aan lijsttrekker Freya Piryns, Erwin Pairon, Johan Malcorps en Eddy Boutmans."

In 'nieuw Berchem' (buiten de Singel) heb je de 'groenen hoek', waar nogal wat actiecomités gevestigd zijn, onder meer tegen de overlast veroorzaakt door de luchthaven van Deurne. "Maar eigenlijk is Groen! al van oudsher sterk in heel Berchem", zegt Geldof. "Denk maar aan het stukje Zurenborg met de Cogels-Osylei dat nog bij Berchem hoort. Ook in het district Antwerpen zelf staan we sterk, maar daar is het verschil tussen de wijken onderling nog veel groter."

Wat Berchem is voor Groen! moet Wilrijk zijn voor de VLD. "Wilrijk was de bestemming voor de eerste stadsvluchters in de jaren zeventig", zegt de lokale VLD-lijsttrekker Gilbert Van Nuffel. "Wat meer residentiële gemeenten als Schilde, Brasschaat of Schoten nu zijn, was Wilrijk vroeger. Er wonen dus nogal wat gegoede mensen die traditioneel liberaal stemmen. In bepaalde wijken, zoals Elsdonk en Oosterveld, haalt de VLD ruim 30 procent van de stemmen." Daar komt bij dat Wilrijk altijd al grote liberale figuren op zijn grondgebied heeft gehad. "Minister van staat Frans Grootjans is een Wilrijkenaar, maar ook voormalig cultuurminister Karel Poma en zelfs een Ward Beysen, die later het Liberaal Appel oprichtte, zijn toch klinkende namen."

Net zoals in andere 'rijkere' gemeenten heeft het VB ook in Wilrijk de jacht op de gegoede kiezer ingezet. "Ze hebben zelfs Anke Van dermeersch naar hier verhuisd. Ze weet werkelijk niets over het district, maar of dat een beletsel is voor de VB-kiezer is zeer de vraag. Al staat er een hond met een hoed bovenaan, het VB zal stemmen blijven halen. Belangrijk is wel dat we CD&V in de oppositie hebben gekregen. In tegenstelling tot de meeste andere districten hebben we dus ook constructieve oppositie gekend."

Voor CD&V is naast Wilrijk vooral Merksem een belangrijk district. "Voor de fusie was Merksem een christendemocratisch bolwerk", zegt lokaal lijsttrekker Koen De Cock. "Die historische achtergrond speelt tot op vandaag. Daarnaast zijn er natuurlijk de personen. We hebben mensen op onze lijst die goed gekend zijn in Merksem. In verhouding tot de meeste andere districten is de stad hier toch nog net iets verder weg."

Terwijl CD&V het beter doet in de meer perifere districten, de VLD scoort in de rijkere wijken en Groen! aansluiting zoekt bij de nieuwe stadsbewoners, haalt de sp.a haar hoogste scores nog steeds in klassiek socialistische bolwerken als Hoboken. "Tot de fusie hadden we hier de absolute meerderheid", zegt lokaal sp.a-lijsttrekker Marc Van Muylen. "De fusie heeft ons genekt, samen met het failliet van Cockerill en het jobverlies bij Umicore. Na de fusie hebben we de Hobokense wijken langzaam uit handen gegeven aan het VB. Die situatie moeten we keren en daar zijn we volop mee bezig. Als eerste district hebben we vier verschillende wijken opgericht, met elk een eigen plan omtrent mobiliteit en open ruimte. Per wijk zijn we bij de burger geweest om de mensen mee te laten beslissen."

CD&V scoort in de meer perifere districten, de VLD in de rijkere wijken en Groen! zoekt aansluiting bij de nieuwe stadsbewoners

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234