Zaterdag 21/05/2022

De slag om de meeste dienstjaren

wedstrijd

cultuurprijzen voor vlaanderen, deel 1: nominaties beeldende kunst

Komende zondag worden in Hollywood de Oscars uitgedeeld, wat traditioneel het slotakkoord is van het seizoen der prijsuitreikingen. Cultuurminister Paul Van Grembergen (Spirit) breit daar nu nog een Vlaams orgelpunt aan. Maandagavond immers worden de Cultuurprijzen Vlaanderen uitgeloofd tijdens een feestelijke avond in de Antwerpse Bourlaschouwburg. Naast prijzen ter bekroning van een hele loopbaan, kritiek en essay, toneelliteratuur en de voordien al uitgereikte architectuur- en stripprijzen, zijn er zes hoofdcategorieën met telkens drie genomineerden: beeldende kunst, film, muziek, cultureel erfgoed, podium en 'de vrijwilliger'. Het gaat om in totaal achttien kunstenaars of organisaties die "door hun artistieke activiteiten of hun opmerkelijke prestaties van het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het cultuurleven in Vlaanderen".

De zes winnaars krijgen 10.000 of 12.500 euro, afhankelijk of het een nieuwe of bestaande prijs betreft (DM 10/2). De Morgen wikt en weegt de komende week de achttien kanshebbers, te beginnen bij de categorie beeldende kunst. Dirk Braeckman, Anne-Mie Van Kerckhoven of Jan Van Imschoot, wie volgt Walter Swennen (2002) en Jan Vercruysse (2001) op?

Dirk Braeckman

WIE & WAT Het werk van de Gentse fotograaf Dirk Braeckman (Eeklo, 1958) bestaat voornamelijk uit close-ups van lichamen en donkere, in grijstinten versluierde ruimtes, waar het licht op het oppervlak speelt. Momenteel loopt een solotentoonstelling in Stichting De Pont in Tilburg. Braeckman produceerde voor Beaufort en Watou 2003 "baanbrekende foto's. De creaties van Braeckman in opdracht van het koninklijke paleis, de subtiele fotoreeks voor de tentoonstelling Beaufort in Oostende, die helaas door vandalen belaagd werd en de originele bijdrage van de fotograaf aan de Zomer van Watou maakten Braeckman een van de meest besproken kunstenaars van het afgelopen jaar", aldus nog de jury onder voorzitterschap van Antwerps cultuurschepen Eric Antonis (CD&V). WINT vanwege zijn uitmuntende werk voor Watou 2003. Braeckman boorde een gat in de voorgevel van het Douviehuis en plaatste er een lens in. Een heuse camera obscura die het leven op, om en boven het dorpsplein letterlijk op zijn kop zette. WINT NIET omdat Anne-Mie Van Kerckhoven ouder is.

Anne-Mie Van Kerckhoven

WIE & WAT Anne-Mie Van Kerckhoven (Antwerpen, 1951) experimenteert al sinds de jaren tachtig met computer en andere nieuwe media. Tegenwoordig maakt ze complexe, interactieve beeld- en geluidsinstallaties bestaande uit kleurrijke computeranimaties en sensoren. Momenteel stelt ze in het S.M.A.K. tentoon (Dream Extensions), vorig jaar realiseerde ze in Kunsthalle Lophem de video-installatie Dieper. De jury prijst Van Kerckhoven om haar "koppig, consequent en zich steeds vernieuwend en ontwikkelend oeuvre. (...) Een headnurse die zich zonder enige moeite of onnatuurlijkheid in vele media thuisvoelt en de doorgronding van het innerlijke leven van de mens tot haar mooiste en meest verrijkende project heeft gemaakt." WINT omdat ze in Vlaanderen een pionier van de nieuwe media is. En omdat ze de oudste is. De Cultuurprijs beeldende kunst werd en wordt immers als een carrièreprijs beschouwd. Hij honoreert in de regel de meer gevestigde kunstenaars. WINT NIET omdat de complexiteit van haar installaties soms ten koste van zeggingskracht gaat.

Jan Van Imschoot

WIE & WAT Schilder Jan Van Imschoot (Gent, 1963) dankt zijn nominatie aan tentoonstellingen in het S.M.A.K., W139 in Amsterdam en de Brusselse Galerie Baronian. Hij is een van de weinige kunstenaars in Vlaanderen die schilderkunst gebruiken om een politieke boodschap te brengen. Neemt hij in bepaalde werken radicaal standpunt in tegen het Vlaams Blok, in andere doeken of muurschilderijen legt hij de algemene drijfveren van geweld bloot. "Zijn schilderkunst heeft een bepaalde directheid en een grote consistentie", motiveert de jury haar keuze voor de Gentenaar. "Van Imschoot kiest voor een zeer duidelijke taal." WINT omdat de jury wil breken met de traditie en een jongere kunstenaar wil belonen. WINT NIET omdat Van Imschoot weliswaar een virtuoos schilder is, maar nog al te vaak topniveau met matig werk afwisselt. Bovendien is hij geen compromisfiguur. Het politieke werk van Jan Van Imschoot heeft zijn absolute fans maar zeker ook tegenstanders.

Ward Daenen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234