Woensdag 26/02/2020

De Slag bij Hastings is terug van weggeweest in Britse scholen

De Britse minister van Onderwijs Michael Gove vindt dat het geschiedenisonderwijs niet voldoet. De Conservatieve bewindsman heeft hevig protest ontketend door een 'nieuwerwets' geschiedenis-curriculum samen te stellen.

'Hitler & the Henry's', zo plegen conservatieve sceptici het geschiedenisonderwijs op de Britse staatsscholen samen te vatten. Scholieren komen inderdaad alles te weten over de zes vrouwen van Hendrik VIII en de misdaden van Adolf Hitler. Ook de geschiedenis van de slavernij wordt uitentreuren behandeld.

Voor de overige lesstof hangt veel af van de persoonlijke interesse van de docent. De een gaat diep in op de geschiedenis van de Azteken, de Mongolen of de Aboriginals, terwijl de ander wekenlang stilstaat bij de moord op John F. Kennedy, al dan niet op basis van Oliver Stones film JFK.

Gove wil een eind maken aan deze thematische, postmoderne en politiek correcte willekeur. Wat hem betreft moeten leerlingen weer vertrouwd raken met de manier waarop koningen, politici, ontdekkingsreizigers, rebellen, ingenieurs, admiralen, economen en schrijvers de Britse geschiedenis hebben vormgegeven.

De Slag bij Hastings en de Engelse burgeroorlog zullen weer een plekje krijgen in de geschiedenisboeken. Het gaat bij Gove, die leunt op de adviezen van de historicus Niall Ferguson, om de grote lijn. Er is weer een begin, een midden en een eind. In die volgorde.

Progressieve historici hebben nijdig gereageerd op deze terugkeer naar het verleden. In The Observer noemden ze Goves curriculum saai, ouderwets en anglocentrisch. Bovendien zouden vrouwen en minderheden er bekaaid vanaf komen. De Cambridgehistoricus Richard Evans omschreef het als "een Little England-versie van ons nationale verleden, gekoppeld aan een isolationistische visie op onze toekomst". Hij beschuldigde Gove ervan "de patriottische mythen uit het Edwardiaanse tijdperk een nieuw leven in te blazen". Ook diverse historische genootschappen mopperen.

De afkeer jegens de chronologische opzet doet denken aan een opmerking van een leerling in Alan Bennetts toneelstuk The History Boys. "Geschiedenis", zegt Rudge, "is de ene fucking gebeurtenis na de ander." Zij lopen weg met de leraar Mr. Hector die het vak Algemene Studies op een losse, verhalende en thematische manier inkleedt.

Volgens Gove staat zijn voorgestelde curriculum deze wijze van lesgeven niet in de weg. Wel wil hij dat niet langer de leerling centraal staat, maar diens kennis van de geschiedenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234