Zaterdag 31/07/2021

De sjeik ontvangt nu ook op het internet

Als een Palestijn last heeft van een djinn, een kwaadwillende geest, dan kan hij in Gaza-Stad terecht bij sjeik Ziad it-Tattar. De sjeik kan alles genezen: van haaruitval over intifadatrauma's tot het uitdrijven van 'djinns' die door orthodoxe rabbijnen zijn gestuurd om de Palestijnen van hun gebeden af te leiden. Sinds kort voert hij zijn uitdrijvingen ook via het internet uit.

Gaza-Stad

Van onze correspondente

Eva Ludemann

Tot voor enkele maanden had Tagrid, een 26-jarige Palestijns-Amerikaanse vrouw uit Chicago, last van vreemde woedeaanvallen. Ze bestookte haar Palestijnse echtgenoot met keukengerei en slingerde hem de afschuwelijkste verwensingen naar het hoofd. Talloze bezoeken aan dokters wezen niets uit.

Op aanraden van vrienden uit de Gazastrook belde het wanhopige echtpaar sjeik it-Tattar. Hij verwees Tagrid onmiddellijk naar zijn virtuele korankliniek. Hij vermoedde dat er een djinn in het spel was en behandelde haar met gebeden en verzen uit de koran. Tagrid was prompt weer de oude.

Sjeik Ziad it-Tattar uit Gaza drijft geesten uit door middel van het internet. Via e-mail, netmeeting en chatrooms geneest hij mensen van hun lichamelijke en geestelijke klachten, veroorzaakt door kwaadwillende geesten, de zogenaamde djinns. Door middel van een microfoon, aangesloten op zijn computer, leest it-Tattar zijn patiënten helende passages uit de koran voor om de djinns uit hun lichamen te verbannen.

Sinds de sjeik zijn website opende, krijgt hij dagelijks zo'n vijftien bezoekers in zijn cyberkliniek en vele e-mails met verzoeken tot hulp. Zijn klanten komen met de meest uiteenlopende problemen uit alle hoeken van de wereld.

"Ik genees mensen van migraine, hartkloppingen en haaruitval, maar ook van impotentie, zucht naar alcohol, huwelijksproblemen of stress op het werk", aldus it-Tattar. Hij zegt onmiddellijk te weten of er een djinn in iemand huist of dat de klachten andere oorzaken hebben. "Een djinn kan niet tegen de koran en gaat gillen als hij Allahs woorden hoort. Ik vraag de djinn naar zijn identiteit en beveel hem het lichaam waarin hij zich verschanst heeft, onmiddellijk te verlaten. Als hij tegenstribbelt, dood ik hem met mijn gebeden."

Als de sjeik ervan overtuigd is dat de djinn zijn patiënt heeft verlaten, schrijft hij medicijnen voor: tweemaal daags een bad nemen in water gezuiverd door een gebed. 's Ochtends een dadel en een eetlepel honing eten en een glas melk drinken. Over een week terugkomen voor controle.

Het merendeel van it-Tattars patiënten bestaat uit vrouwen van tussen de vijftien en vijftig jaar. De sjeik is daar helemaal niet verbaasd over. "Een vrouw trapt nu eenmaal veel sneller in de trucjes van de duivel dan een man. Het is algemeen bekend dat vrouwen wat slappe karakters hebben en dat ze, vooral als ze jong zijn, naïef kunnen zijn."

De sjeik doet zijn best om de vrouwen goed voor te lichten. Hij e-mailt hen dat ze de koran goed moeten lezen. Vooral hoofdstuk 'el-Baqara' is heilzaam en beschermt tegen djinns. Voorts waarschuwt hij hen niet te veel tijd door te brengen in badkamers en toiletten, omdat de djinns graag vertoeven op deze plaatsen.

Buiten zijn werkzaamheden op het internet ontvangt de sjeik mensen voor behandeling in zijn huis in Gaza-Stad. De Palestijnse bevolking in de Gazastrook schrijft een breed spectrum van problemen aan djinns toe. In veel gevallen gaat het om wat in de conservatieve islamitische gemeenschap als afwijkend, onaanvaardbaar gedrag wordt gezien, zoals homoseksualiteit, het gebruik van alcoholische dranken en onzedelijkheid.

Maar ook geestesziekten en klachten als gevolg van psychische problemen worden vaak aan djinns geweten. Zo zijn trauma's opgelopen tijdens de intifada (de Palestijnse opstand in de bezette gebieden) en bekentenissen van Palestijnen in Israëlische gevangenissen meestal de schuld van joodse djinns.

"Orthodoxe rabbijnen in Jeruzalem, bedreven in zwarte magie, sturen djinns om de Palestijnse moslims van hun gebeden te houden en hen van de strijd af te leiden", zegt it-Tattar. De djinns bieden de Palestijnen zowel de mogelijkheid tot 'afwijkend gedrag', als de uitweg uit de problemen die hierdoor veroorzaakt worden.

Door hun dwalingen aan djinns te wijten, ontkomen niet alleen de 'zondaars' zelf aan schande en kwalijk geroddel, maar ook hun familieleden. In een maatschappij waar iedereen op het gedrag van zijn familie wordt aangesproken en die de familie-eer hoog in het vaandel schrijft, is dat erg belangrijk.

Een sjeik vervult bij het uitdrijven van een djinn een vergelijkbare rol als een priester die een christen zijn zonden kwijtscheldt. Tevens fungeert hij als psycholoog. Nadat een djinn is uitgedreven, bespreekt de sjeik de 'ziekte' met zijn patiënt. Dit gesprek is onder vier ogen en de inhoud ervan blijft voor derden geheim.

Sjeik it-Tattar ontvangt zo'n twintig mensen per dag en hoopt binnenkort een korankliniek in Dubai, een van de Arabische emiraten aan de Perzische golf, te openen. Zes jaar geleden had de sjeik een kliniek in Beer Sheva, in het zuiden van Israël. Daar behandelde hij zowel Arabische als joodse Israëli's. Ook hielp hij wel eens in het plaatselijke kinderziekenhuis. Als de dokters de hoop op genezing hadden opgegeven en ouders zich geen raad meer wisten, mocht it-Tattar proberen een wonder te verrichten. Op die manier heeft hij, naar eigen zeggen, zeker drie baby's het leven gered.

Sinds de Oslo-akkoorden voor beperkt Palestijns zelfbestuur door Israël en de PLO in 1993 werden ondertekend, weigert de Israëlische regering it-Tattar een vergunning te geven om de Gazastrook te verlaten. Als gevolg van dit beleid heeft hij zijn kliniek in Beer Sheva moeten sluiten. It-Tattar is er van overtuigd dat dit het werk is van wraakzuchtige djinns die hij uit andermans lichamen heeft gedreven.

"Het is jammer", zegt de sjeik schouderophalend. "Maar ik weet zeker dat ik op een gegeven moment de Gazastrook weer uit zal kunnen gaan. Ik heb de koran aan mijn zijde en uiteindelijk kan daar geen djinn tegenop."

Internet: http://sites.netscape.net/eiadtquran

Email: ziad@palnet.com

Trauma's, opgelopen tijdens de Palestijnse intifada, zijn meestal de schuld van joodse 'djinns'

Illustraties uit: 'Het maken van Alladin' / © Disney

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234