Maandag 18/01/2021

De SHOWBIZZ-TWEELING van de PS

De Brusselse PS oefent haar macht uit via een kluwen van vzw's. Zo bouwde de nieuwe burgemeester Philippe Close aan een imperium in de entertainmentsector. En in het midden van het web zitten de Brusselse tweelingbroers Delforge.

Terwijl de pas afgetreden burgemeester Yvan Mayeur (PS) jarenlang vergoedingen opstreek in de daklozenzorg bij Samusocial, bleef zijn opvolger Philippe Close (PS) uit zijn vaarwater met mandaten in de culturele sector. Voor zover bekend gaat het bij Close om onbezoldigde mandaten, maar er zijn andere argumenten dan geld om in een stuk of twintig raden van bestuur te zetelen: macht, bijvoorbeeld.

Close is voorzitter van Brussels Expo, dat Paleis 12 op de Heizel en concertzaal La Madeleine in het centrum uitbaat. Tijdens de vijf jaar dat hij schepen is geweest, koos het stadsbestuur er resoluut voor om in te zetten op Brussel als muzikale hoofdstad. Door beïnvloeding in vzw's was de stad daardoor enkele keren zowel rechter als partij.

Zo zal vanaf juli het Koninklijk Circus voor het eerst in zeventien jaar niet meer worden uitgebaat door concertzaal Botanique. Het stadsbestuur heeft de uitbating via een openbare aanbesteding toegewezen aan Brussels Expo. Van de schijn van een voorkeursbehandeling wilde Denis Delforge, CEO van Brussels Expo niets horen. "Ik denk niet dat we hier in een bevoorrechte positie zaten", zei hij toen. "Wij zijn een onafhankelijke vzw."

De tweelingbroers Denis en Gilles Delforge bezetten de cruciale posities in de Brusselse entertainment-vzw's. Dat zijn er heel wat, en bij hun onafhankelijkheid vallen vraagtekens te plaatsen.

PS-etiket

Gilles Delforge was kabinetschef van oud-burgemeester Freddy Thielemans (PS) en is de huidige directeur van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI). De MSI is een nieuw vehikel van het Gewest dat gebieden zoals de Kanaalzone en de Citroën-site moet ontwikkelen. Maar Delforge komt ook naar voren als bestuurder in een viertal vzw's die zijn gelinkt aan de stad Brussel.

Broer Denis heeft een minder duidelijk PS-etiket en maakte carrière in de privésector. Zijn PS-signatuur komt duidelijker naar voren in het aantal mandaten dat hij heeft. Hij zit in een tiental raden van bestuur en is gedelegeerd bestuurder van Festival des Musiques de Bruxelles, de vzw achter Brussels Summer Festival. Close is voorzitter van die vzw.

De Delforges bekleden overigens geen politieke mandaten, en dat zou weleens hun sterkte kunnen zijn. "Politici komen en gaan, maar zij blijven", zegt een ingewijde. "In die zin is hun rol nog belangrijker. Het zijn mensen van PS-signatuur die naar voren worden gestuurd in de dossiers die ertoe doen, zoals shoppingcenter NEO en het Eurostadion."

Niemand twijfelt aan hun capaciteiten. De Delforges staan bekend als degelijke bestuurders, met een sterk empathisch vermogen, handig in onderhandelingen. Maar de achterkamertjespolitiek van Brussel roept wel degelijk vragen op.

Brussel heeft de afgelopen decennia heel wat diensten in vzw's ondergebracht. Dat schept niet alleen de mogelijkheid om vertrouwelingen een extra vergoeding te geven, maar ook om politieke controle te omzeilen. De vzw's ontsnappen aan controle door de gemeenteraad, ook al gaan er miljoenen euro's subsidies naartoe.

De oppositie in het Brussels Gewest, onder leiding van Arnaud Verstraeten (Groen) en Johan Van den Driessche (N-VA), vraagt al lang naar de contracten die zijn afgesloten voor het Eurostadion.

Zo is er een overeenkomst over een parking onder het Eurostadion tussen de stad Brussel, het Brussels Gewest, de cvba Neo en de vzw Tentoonstellingspark. Zowel in NEO als Tentoonstellingspark zitten Close en de gebroeders Delforge. De stad Brussel en het gewest geven elk 40 miljoen euro voor de aanleg van die parking, maar de contracten blijven geheim.

Fire-Starter

Publieke middelen verdwijnen in Brussel in vzw's, die hun maatschappelijke doel niet altijd kunnen aantonen. In La Madeleine en Paleis 12 kan vzw Brussels Expo niet bepaald een goed rapport voorleggen. Te weinig concerten voor te weinig publiek.

Naar schatting 25 miljoen euro zou er in Paleis 12 zijn geïnvesteerd, maar een dik jaar later is de Belgische muzieksector niet onder de indruk. "Ze dachten het in Brussel eens allemaal anders te doen. We kijken er geamuseerd naar", zegt een Vlaamse concertorganisator.

Door het schandaal bij Samusocial zou er in Brussel een kadaster komen met alle vzw's en mandaten, maar er zijn ook cvba's zoals NEO en zelfs nv's met politieke benoemingen. Die vallen mogelijk buiten dat kadaster.

Een van die nv's is Fire-Starter, dat concerten en evenementen organiseert. Denis Delforge is er bestuurder, Philippe Close was tot januari voorzitter van de nv.

De aandelen van de nv Fire-Starter zijn in handen van twee Brusselse vzw's, de Beurzen en Tentoonstellingen van Brussel en de Internationale Jaarbeurs van Brussel. Van die eerste was Close tot februari voorzitter, van die laatste is hij het nog altijd. En uiteraard zitten de Delforges er ook weer tussen.

"Ik leg mij voor 100 procent toe op het burgemeesterschap", beloofde Close na zijn aanstelling tot burgemeester. De komende weken en maanden zal blijken welke mandaten hij opgeeft, en wie zijn plaats inneemt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234