Maandag 14/10/2019

Standpunt

De seksismewet schiet zijn doel voorbij

Bart Eeckhout. Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur van deze krant. 

Een man is veroordeeld omdat hij bij een interventie een agente beledigd heeft. Het is meteen de eerste keer is dat de befaamde seksismewet uit 2014 tot een bestraffing heeft geleid.

Voorstanders van die wet, die destijds uit de koker van minister Joëlle Milquet (cdH) kwam, zien een hoge precedentwaarde in het vonnis. Bewezen is nu wel, menen ze, dat de wet wel degelijk effectief kan zijn in de zeer rechtvaardige strijd tegen seksisme.

Toch blijven we sceptisch. Twee opmerkingen vooraf. Seksisme is een reële maatschappelijke kwaal – net als racisme of homohaat – waartegen de strijd terecht opgevoerd wordt. Dat het bewustzijn over seksisme in de openbare ruimte groeit, en dus ook de roep om er tegen op te treden, is vooruitgang.

Minimale impact

Maar lukt dat best via de wet-Milquet? Juist die eerste veroordeling laat zien wat er mis is met deze wet.

Dat het drieënhalf jaar geduurd heeft vooraleer er een eerste vonnis volgde, toont aan dat de effectiviteit redelijk beperkt is. De impact op de samenleving, door het corrigeren van ontoelaatbaar gedrag, is minimaal. Het is niet dat vrouwen plots veiliger, vrijer of ongestoorder over straat kunnen lopen. Het probleem is er nog altijd. De wet heeft er amper wat aan kunnen verhelpen.

Dat de betrokken man in dit concrete geval tegen een flinke straf aankijkt, lijkt ons, bij lezing van het vonnis, meer dan terecht. Maar het is niet helemaal duidelijk waarom hij die straf niet ook had kunnen krijgen op basis van de wetten tegen smaad en weerspannigheid (waarvoor hij ook effectief mede veroordeeld is). Dit dossier staat ver af van de essentie van de zaak: het feit dat vrouwen al te vaak en al te makkelijk lastiggevallen worden op straat.

De vraag zou dan ook moeten zijn of er geen betere manier te bedenken valt om dat probleem te lijf te gaan. Onder meer jurist Jogchum Vrielink stelde al eerder in deze krant voor om gebruik te maken van ‘lokvrouwen’ en ‘lok­homo’s’: agenten in burger die seksisme of homohaat op heterdaad kunnen vaststellen en ‘lik op stuk’ kunnen bestraffen met een overlastboete. Het is een verregaand alternatief, maar wel eentje dat de maatschappelijke kwaal in het hart treft. Waarom doen we dat dan niet?

Racisme en discriminatie

Misschien moet het debat daar nu maar eens over gaan. Willen we een ordehandhaving die de onaanvaardbare belediging van vrouwen of homo’s op straat effectief bestrijdt? Of nemen we vrede met een tandeloze wet die ons geweten sust?

En ja natuurlijk: hetzelfde geldt voor de strijd tegen racisme of discriminatie op bijvoorbeeld de arbeids- of huurmarkt. Daar worden evenzeer kansen gemist om het reële probleem met gepaste kracht aan te pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234