Dinsdag 15/10/2019

De schromelijke minimalisering van Birkenau

Roeland Raes baseert zich op 'onderzoek' van Amerikaanse revisionist

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart De Schrijver

Vlaams Blok-senator Roeland Raes twijfelde in een gesprek met de Nederlandse omroep NCRV over het aantal slachtoffers van de vernietigingskampen en de systematiek van de uitroeiing, evenwel voorzichtig en zonder met cijfers te gooien. Mag een parlementslid er dan geen 'afwijkende' wetenschappelijke mening op na houden? Wat is de strafbare grens voor een revisionist?

In maart 1995 werd de wet goedgekeurd die iedereen bestraft die de genocide die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Duitse nationaal-socialistische regime is gepleegd, ontkent, schromelijk minimaliseert, poogt te rechtvaardigen of goedkeurt. Wat negationisten betreft, is de wet duidelijk: zij ontkennen deze genocide en zijn dus strafbaar.

De toepassing van de holocaustwet op ligt veel moeilijker. Zij minimaliseren de massamoorden aan de hand van allerlei pseudo-wetenschappelijke argumenten en beroepen zich op de vrije meningsuiting en de mogelijkheid van wetenschappelijk onderzoek.

Omdat België vrij laat deze bijzondere strafwet invoerde, zijn er in tegenstelling tot andere Europese landen, amper voorbeelden uit de rechtspraak die een houvast kunnen bieden. Het enige geval waarin een correctionele rechtbank de wet diende toe te passen, was de zaak-Siegfried Verbeke. Deze 'peetvader' van de Vlaamse holocaustontkennersclub Vrij Historisch Onderzoek (VHO) werd in 1996 op basis van publicaties en wetsites veroordeeld omdat hij in twijfel trok dat er gaskamers bestonden in Auschwitz.

In Oostenrijk werd in 1992 de holocaustnegationist Gert Honsick tot één jaar cel veroordeelt. Een Duitse rechtbank veroordeelde in 1994 de woordvoerder van de extreem-rechtse NPD, Günther Deckert, een figuur die geregeld bij de Vlaams Blok-jongeren te gast was. Deckert had in Europa de holocaustdiscussie 'leven' ingeblazen met de theorie van de zogenaamde Amerikaanse ingenieur Leuchter. Die beweerde in 1989 monsters onderzocht te hebben van de bodem en de overblijfselen van de installaties in Birkenau en kwam tot de conclusie dat er onmogelijk op die schaal joden vergast konden zijn.

In tegenstelling tot zijn 'gematigde' twijfel aan de massamoorden op de Nederlandse televisie wikt senator Raes zijn woorden niet wanneer hij in een artikel van zijn lijfblad Dietsland Europa eveneens Leuchters theorie opvoert. Raes schrijft: "Na grondig onderzoek in de goed bewaarde installaties van het concentratiekamp Birkenau, waar volgens officiële rapporten tussen april 1942 en april 1944 1.765.000 Joden werden vergast, bewijst Leuchter dat de installaties hoogstens 105.000 lichamen zouden aankunnen, zelfs al zouden ze vierentwintig uur op vierentwintig draaien en zeven dagen op zeven."

"Als je deze schrijfsels naast de uitspraken legt die Raes nu deed op de televisie, merk je dat hij dezelfde gedachte is toegedaan, alleen is hij voorzichtig in zijn woordkeuze en noemt hij geen cijfers. Maar zijn uitspraak op tv is strafbaar. De wet spreek immers ook van het schromelijk minimaliseren van de massamoorden. De veroordeling in Duitsland van Deckert toont toch voldoende aan dat wie zich baseert op het rapport-Leuchter om de gaskamers te minimaliseren dit op een 'schromelijke' manier doet", zegt de Antwerpse advocaat en extreem-rechts-kenner Jos Vander Velpen.

Een vaak aangewend argument om te ontsnappen aan de toepassing van de holocaustwet is de vrije meningsuiting. Volgens mr. Vander Velpen was het niet de bedoeling van de wetgever om de vrije meningsuiting te dwarsbomen, wel om een mening strafbaar te maken die wordt beschouwd als crimineel. "De wet trekt een symbolische grens. Elke ernstige historicus zegt dat het onzin is die massamoorden te herleiden tot een mythe. Dat hoeft nochtans niet te beletten dat er historici zijn die bepaalde bedenkingen maken bij de holocaust of die bijvoorbeeld vinden dat de klemtoon niet alleen op de gaskamers gelegd dient te worden", aldus de advocaat.

Veroordeelde negationisten en revisionisten kregen in het verleden in het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EVRM) in Straatsburg het deksel op de neus toen ze een beroep deden op het grondrecht vrije meningsuiting. In de zaak-Witzsh tegen Duitsland oordeelde het hof dat de bepalingen van het EVRM niet aangewend mogen worden om de grondrechten van andere mensen zonder betekenis te maken. Ook het VN-Comité voor de rechten van de mens gaf een Parijse professor ongelijk die probeerde te bewijzen dat de holocaust toch niet op dergelijke schaal had plaatsgevonden. Alleen al door het feit dat de massavernietiging nog steeds ellende meebrengt, mag men dit, uit respect voor die mensen, niet in twijfel trekken.

Als het openbaar ministerie zou beslissen om de Vlaams Blok-senator te vervolgen, dan dient normaal gezien de Senaat daarvoor zijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen. "Met uitzondering van wat men in de parlementaire vergadering naar voren brengt, is de parlementaire onschendbaarheid niet van toepassing bij betrapping op heterdaad, wanneer in het geval van Raes, hij een misdrijf pleegt op evidente wijze, wat het geval is als dat gebeurt op televisie", zegt de Brusselse advocaat Luc Walleyn, verbonden aan de Liga voor de Rechten van de Mens. Een recent voorbeeld daarvan is de correctionele vervolging vorig jaar van enkele parlementsleden voor de rechtbank van Hasselt, zonder dat er sprake was van parlementaire onschendbaarheid. Onder andere Hugo Van Dienderen (Agalev) en Patrick Vankrunkelsven (VU) werden tijdens een antikernwapensactie op de luchtmachtbasis Kleine Brogel op heterdaad betrapt door de militaire politie toen zij de basis wilden binnendringen.

Analyse

Negationisten kregen voor Hof voor de Mensenrechten deksel op de neus toen ze een beroep deden op de 'vrije meningsuiting'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234