Donderdag 12/12/2019

'De schrijversflat is geen asielcentrum of goedkoop hotel'

Ingrid Vander Veken, secretaris van P.E.N.-centrum voor Vlaanderen

Gisteren opende de eerste Schrijversflat in Vlaanderen haar deuren. De flat, gelegen in de Antwerpse Keizerstraat, is een initiatief van P.E.N.-centrum voor Vlaanderen en kwam tot stand dankzij de medewerking van de Universiteit Antwerpen en stad en provincie Antwerpen. P.E.N. staat voor 'Poets, Essayist and Novelists' en is een wereldwijde schrijversvereniging die ijvert voor vrijheid van meningsuiting. De eerste bewoner van de flat is de Frans-Marokkaanse schrijver Tahar Ben Jelloun, winnaar van de Goncourtprijs en recent kandidaat-Nobelprijs literatuur.

Wat is de bedoeling van de schrijversflat?

Ingrid Vander Veken: "Het is een appartementje waar buitenlandse schrijvers kunnen komen werken. Ze hebben er de beschikking over een computer en hebben toegang tot internet en de universiteitsbibliotheek. Het idee voor dergelijke flat circuleerde al langer, de P.E.N. gelooft immers dat internationale culturele contacten kunnen bijdragen tot de verbetering van het begrip tussen de mensen. Een van de grootste bekommernissen van de P.E.N. is de vrijheid van meningsuiting, en als ik het recente verslag van Writers in Prison lees, is het meer dan ooit nodig om daarvoor te ijveren."

Wie komt er in aanmerking voor de flat?

"Het kan gaan om schrijvers die onderdak zoeken om politieke of sociale redenen. Een tijd terug was een Afghaanse schrijfster - nog onder het toenmalige Taliban-regime - op zoek naar een veilige plaats om te kunnen schrijven. In dat opzicht is de P.E.N. een soort Amnesty International voor schrijvers. Maar de schrijversflat staat ook open voor een auteur die een boek wil vertalen en daarom een tijdje hier wil verblijven. Of voor wie een studie of roman over bijvoorbeeld de Gouden Eeuw of Rubens maakt en bronnen wil bestuderen.

"De schrijversflat is geen asielcentrum en geen goedkoop hotel. De auteur moet een project hebben en wij vragen ook een wederdienst: de wisselwerking tussen de auteur en de gemeenschap. Zo zal onze eerste gast, Tahar Ben Jelloun, twee lezingen geven, waaronder een over de taak van de literatuur in de veranderende wereld."

Waarom is de keuze op Jelloun gevallen?

"Dat is een statement, Jelloun is onze eregast. Het is een keuze voor kwaliteit: Jelloun heeft een poëtisch en geëngageerd oeuvre op zijn naam. Hij heeft het opgenomen voor de kleine mens zonder stem. Jelloun werd geboren in Marokko en woont nu in Parijs, het is dus ook een keuze voor multiculturaliteit, en dat beantwoordt perfect aan de opzet van de schrijversflat. Jelloun draagt het initiatief trouwens een warm hart toe. In het gastenboek schreef hij: 'Une maison est un livre ouvert, faisons de ce livre une maison d'hospitalité et de liberté.'"

Welke auteurs hebt u nog op het oog?

"Vaste afspraken zijn er met Jelica Novacovic, een Servische schrijfster, bekend door haar dagboek in De Standaard toen de Navo luchtaanvallen uitvoerde op Servië en Montenegro. Zij werkt aan een roman waarin Vlaanderen en Nederland een rol spelen. De volgende gast is Antanas Gailius, een Litouws dichter die Vlaamse auteurs wil vertalen in de aanloop naar de grote boekenbeurs van Vilnius, waar Vlaanderen en Nederland speerpunt zullen zijn. Ten slotte komt Helen Vreeswijk, een Nederlandse jeugdschrijfster die werkt bij de recherche en de problematiek van de jeugdcriminaliteit in haar romans verwerkt. Zij doet een uitgebreide scholentournee. Misschien is het interessant dat zij hier met de politie én met probleemjongeren in contact komt."

Eric Rinckhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234