Zaterdag 29/01/2022

de schokkende geheimen achter de tv-serie desperate housewives

''Desperate Housewives' heeft het soapgenre verfijnd door een gelijkwaardige mix van mysterie, komedie en drama en zal de series van de komende jaren sterk be�nvloeden''Als iemand me vraagt om uitleg te geven over het programma, noem ik het een mix van 'American Beauty', 'Six Feet Under' en 'The Stepford Wives''

Als een vrouw de pedalen verliest

Afgelopen maandag wonnen de Desperate Housewives twee Golden Globes, een voor beste komische tv-serie en een voor hoofdrolspeelster Teri Hatcher, en vanaf gisteren is de serie op vrijdag een van de speerpunten van het vernieuwde (TV) één. Niet slecht voor een bende disfunctionele en wanhopige dames. Elke week ontvouwt zich een geestige, perverse kroniek bij de onwaarschijnlijke bewoners van een pastelkleurige voorstedelijke doodlopende steeg, de Wisteria Lane. Er komt altijd intrige, ontrouw en angst aan te pas, om niet te spreken van lijken. Desperate Housewives met zijn verrukkelijke zwarte humor is dan ook een van de meest besproken nieuwe tv-series geworden.

Los Angeles

IFA

Honie Stevens

Soms is het de brutale buurtwijsneus Maisy Gibbons (Sharon Lawrence) die een aangename manier gevonden heeft om 's namiddags van thuis uit haar boterham te verdienen, of het wankele perfectionisme van Bree Van De Kamp (Marcia Cross). Op andere momenten is het de gekwelde thuis werkende moeder Lynette Scavo (Felicity Huffman) die haar zelfbeheersing verliest wanneer ze de adhd-pillen van haar wilde zoon binnenschrokt of de bemoeizieke Martha Huber (Christine Estabrook) met haar typische onethische manier van aanpakken.

De uitdagende serie begint met Mary Alice Young (Brenda Strong), die haar gezin een ontbijt van slappe wafels voorzet, rustig het huis opruimt en zichzelf dan een kogel door het hoofd jaagt. Iedereen vraagt zich af waarom deze schijnbaar gelukkige vrouw zelfmoord pleegde.

Maar meestal draaien de verhalen rond de ongelukkige, onlangs gescheiden alleenstaande moeder Susan Mayer (Teri Hatcher) en haar rivaliteit met de sexy slet Edie Brick (Nicollette Sheridan), die altijd openstaat voor de amoureuze attenties van de mysterieuze buurtloodgieter Mike Delfino (James Denton). Daarnaast is er nog de amorele Gabrielle Solis (Eva Longoria) en haar onstuimige gestoei met haar bleke zeventienjarige tuinman John (Jesse Metcalfe).

Een aanvulling op dit pikante plezier is dat sommige bronnen op de set beweren dat Teri Hatcher en Nicollette Sheridan elkaar niet kunnen uitstaan, op en naast het scherm. "Het lijkt erop dat Nicolette kwaad heeft gesproken over Teri en aan iedereen heeft verteld dat Teri te mager is en onaantrekkelijk, en dat ze nooit de hoofdrol had mogen krijgen in de serie", vertelde iemand aan het Amerikaanse roddelblad Star. "Teri vindt gewoon dat Nicollette 'veel te ruw is'", voegt een andere insider eraan toe.

De problemen begonnen blijkbaar tijdens de casting. Teri Hatcher, die op slag beroemd werd als Lois Lane in Lois & Clark: The New Adventures of Superman (1993-1997), was de eerste die uitgekozen werd en daarmee de hoofdrol van de schattige, eenzame gescheiden vrouw in de wacht sleepte waarop Sheridan oorspronkelijk haar zinnen had gezet. Sheridan kreeg de kleinere rol van het kreng, die oorspronkelijk bedoeld was als eenmalige gastrol. Sheridan zelf beschrijft de hoerige Edie als "ideaal", en voegt eraan toe, "dat ze sterk, slim en onbevreesd is. Ze excuseert zich niet voor wie ze is. Ze is gewoon geweldig!"

Entertainment Weekly verklaart in zijn nummer Best of 2004: "Sinds het tijdschrift Time verklaarde dat Ally McBeal in 1998 het einde van het feminisme inluidde, heeft geen enkel programma zoveel cultureel geratel losgemaakt. Het heeft het soapgenre verfijnd door een gelijkwaardige mix van mysterie, komedie en drama en zal de series van de komende jaren beïnvloeden. En alsof de verhaalkronkels niet excentriek genoeg zijn, vloeit Housewives uit de pen van een homoseksuele conservatief die het schreef als testament aan zijn moeder."

Schrijver-coproducent Marc Cherry, die Desperate Housewives creëerde na zijn succesvolle jaren met The Golden Girls, geeft toe dat de serie voor hem een wanhoopsdaad is. "Mijn bankrekening begon te slinken", bekent hij. "En toen werd mijn agent opgepakt voor verduistering. Dat is geen grap. Ze zit momenteel in de gevangenis."

Cherry zegt dat de serie enkele jaren geleden ontstond toen hij met zijn moeder in 2002 naar de televisieverslaggeving keek van het afschuwelijke proces van Andrea Yates, de Texaanse moeder die met opzet en stelselmatig haar vijf kinderen in de badkuip verdronk.

"Ik bekeek mijn moeder en zei: 'Kun jij je een vrouw voorstellen die zo wanhopig is dat ze haar kinderen pijn zou doen?' En mijn moeder nam haar sigaret uit haar mond en zei: 'Ik heb het zelf meegemaakt.' Ik herinner me dat ik zei: 'Wat?' Ik was geschokt."

De moeder van Cherry vertelde hem over haar mini-instortingen gedurende de jaren waarin ze haar drie kinderen alleen probeerde op te voeden toen haar echtgenoot op de universiteit was.

"Plots begon het te dagen. Als mijn moeder, die ik altijd als perfect beschouwde, zulke momenten heeft gekend, dan komt er voor elke vrouw een ogenblik waarop ze bijna ontspoort. Toen ik met mijn moeder praatte, kwam ik achter meer en meer dingen die ze al die tijd voor me verborgen had gehouden. Zo werd het idee voor de serie geboren."

En de timing was gewoonweg perfect. Sex and the City was net gestopt en het publiek vroeg zich af welke geschifte serie er in de plaats zou komen.

"Marc Cherry bewandelt de dunne lijn tussen realiteit en overdreven realiteit, sarcasme en een beetje kwaadaardigheid", verduidelijkt Felicity Huffman. "Ik heb nooit eerder zo'n toon gehoord op tv, en het is voor ons allemaal een verbazingwekkende ervaring om die te horen bij deze ongelofelijke vrouwenpersonages."

"In de serie zijn het vier jongens die me uitputten. In het echte leven heb ik twee meisjes en mijn man Bill (William H. Macy) helpt me echt daarbij", vertelt de 41-jarige Felicity Huffman. "Als iemand me vraagt om uitleg te geven over het programma, noem ik het een mix van American Beauty, Six Feet Under en The Stepford Wives."

Teri Hatcher: "Ik kan me helemaal vinden in de afspraakjesproblemen van Susan", zegt ze. "Sta even in de schoenen van een afspraakloze alleenstaande moeder en vertel me hoe wanhopig je bent.

"Mensen lijden gedurende hun hele leven onder afwijzingen en kwellingen", vertelt de net 40 geworden schoonheid. "En dat kan hun vertrouwen ondermijnen. Ik kan me vinden in het feit dat je je niet zo geweldig voelt vanbinnen als je aan de buitenkant lijkt."

"Het is een rol die haar leven weerspiegelt", zegt Marc Cherry. "Volgens mij is dit het beste wat Teri ooit deed, omdat ze voor één keer geen glamourmeisje speelt, maar de kans krijgt om al haar neuroses en kwetsbare punten uit te spelen."

"Ik ben even nieuwsgierig als iedereen naar de evolutie van mijn relatie met Mike en wie hij echt is en waarom hij de hele buurt bewaakt", zegt Hatcher. "Maar ik ben ook blij dat Marc me dat nog niet vertelt. Dan zou het plezier er af zijn."

"Gabrielle kent geen morele grenzen", zegt de 29-jarige Eva Longoria over haar personage. "Ze wordt door niets tegengehouden. Ze is niet echt een goede vrouw. Ze heeft geen kinderen en is zelfs te egoïstisch om een goede buurvrouw te zijn. Ik blijf Marc smeken: 'Alsjeblief, maak me niet zwanger!'"

"Ik ben absoluut niet zoals zij", zweert Longoria. "Maar er zijn vele ongelukkig getrouwde Gabrielles in de wereld, en ik heb medelijden met ze."

Marc Cherry, tot slot: "Wat Desperate Housewives zo anders maakt dan Six Feet Under is de afwezigheid van een cynische afstandelijkheid. Ik ben dol op de waarden van de voorstad. Familie, gemeenschap, God en dienstverlening aan anderen; volgens mij zijn dat fantastische waarden."

Niettemin is hij vastbesloten om iedereen in het ongewisse te laten over de verschillende, aanlokkelijke verhaallijnen, maar hij belooft dat we tegen het einde van het seizoen te weten komen wat het geheim van Mike is en waarom Mary Alice Young zelfmoord pleegde. "Ik zal het publiek niet belazeren", belooft hij. "Ik weet precies waar dit naartoe gaat."

l Desperate Housewives

elke vrijdag op TV 1 om 22.05

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234