Zondag 25/07/2021

Eierschandaal

De schoentjes van het voedselagentschap knellen steeds harder

Waarom communiceerde het voedselagentschap pas na zes weken dat er hoge concentraties fipronil was aangetroffen in eieren bij een bedrijf in Sint-Niklaas? Beeld Photo News
Waarom communiceerde het voedselagentschap pas na zes weken dat er hoge concentraties fipronil was aangetroffen in eieren bij een bedrijf in Sint-Niklaas?Beeld Photo News

Waarom verzweeg het zes weken lang dat er gecontamineerde eieren werden aangetroffen? Het voedselagentschap moet vandaag in de Kamer uitleg komen geven bij hoe ze de eiercrisis heeft aangepakt. Ook Europa luistert aandachtig.

Wat heeft het voedselagentschap zes weken lang gedaan? Waarom is er niet eerder alarm geslagen en waarom werd er vervolgens zo stuntelig gecommuniceerd? Het zijn die vragen waarop niet alleen oppositie, maar ook de meerderheid straks in de Kamer een antwoord verwachten van het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen.

Gisteren onthulde Europees parlementslid Bart Staes (Groen) namelijk dat het eierverwerkend bedrijf uit Sint-Niklaas al op 15 mei zelf stalen liet testen. Dat blijkt uit gegevens die het FAVV zelf doorgaf aan Europa via het 'snelle waarschuwingssysteem' dat gebruikt wordt wanneer er problemen zijn met de voedselveiligheid. Op 2 juni kreeg het bedrijf het resultaat binnen en nog dezelfde dag verwittigde het bedrijf het FAVV, dat daarop een eigen onderzoek startte. Ook het parket wordt door het FAVV ingelicht.

Maar het alarmbericht dat er een "serious" probleem is vastgesteld in de Belgische voedselketen, verstuurd het FAVV pas op 20 juli via dat 'snelle waarschuwingssysteem' van de EU. Op 21 en 27 juli volgde er bijkomende uitleg. Halfweg die week werd ook de voogdijminister van Landbouw verwittigd.

Weinig vertrouwen

Bij meerderheidspartijen CD&V, Open Vld en N-VA klinkt het unisono dat er volledige duidelijkheid moet komen over de tijdslijn sinds half mei. Die zou het voedselagentschap normaal gezien gisteravond ook nog bezorgen aan zowel minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) als minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Dat rapport willen de regeringspartijen eerst afwachten, vooraleer verdere commentaar te leveren.

"Maar het is wel duidelijk dat de communicatie ronduit klungelig verlopen is", zegt Leen Dierick van CD&V. "Eerst is er geen probleem voor de volksgezondheid, vervolgens luidt het dat er in principe geen eieren met verhoogde dosis fipronil op de markt zijn gekomen. Veel vertrouwen geeft dat niet. Niet in onze voedselveiligheid, maar ook niet in het instituut FAVV."

Op de gevolgen wil niemand vooruitlopen en koppen wil de meerderheid zeker niet direct zien rollen. Al knellen de schoentjes van het voedselagentschap steeds harder, zeker nu oppositiepartij sp.a een kritische doorlichting van het Rekenhof van begin dit jaar weer heeft opgeduikeld. In dat rapport zegt het Rekenhof dat het FAVV onvoldoende toezicht houdt op het systeem van autocontrole bij bedrijven. Dat is een van de belangrijke instrumenten in het streven naar een veilige voedselketen en precies waar ook in deze fipronil-zaak het kalf gebonden ligt.

Wat in eten?

"Heeft het FAVV daar intussen iets aan gedaan?", wil Kamerlid Annick Lambrecht van sp.a weten. En ook: "Hoe is het in godsnaam mogelijk dat minister De Block eerst communiceert dat de aangetroffen waarden tien keer lager zijn dan de toegelaten grens en dat vervolgens blijkt dat ze toch hoger liggen? Hoe kan zo'n agentschap nog functioneren? En voor wie rijdt het dan? Voor de consument, of voor de agro-industrie?"

Als het van Groen afhangt, verhuist het agentschap daarom best van het departement Landbouw naar Volksgezondheid. "Wat zit er in mijn eten? Dat moet de allereerste prioriteit zijn van dat agentschap. Dat is nu niet het geval", zegt Anne Dedry, die als medewerker van ex-minister Magda Aelvoet destijds rechtstreeks betrokken was bij de oprichting van het FAVV.

De Kamercommissie van deze ochtend zal ook bijzonder aandachtig gevolgd worden in Europa. Een eigen onderzoek zal de Europese Commissie voorlopig niet opstarten, liet een woordvoerder gisteren weten, maar de details over de tijdlijn interesseert ook hen bijzonder. Vooral Duitsland reageerde al bijzonder boos omdat het pas zo laat wist van de aangetroffen fipronil.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234