Maandag 24/02/2020

'De schepenbanken voelen zachter aan'

'Een eedaflegging is altijd een moment van emotie.' Met die woorden zegende voorzitter Herman De Croo (VLD) de nieuwe zittingsperiode van de Kamer van Volksvertegenwoordigers in. Een grondig vernieuwde Kamer, en vooral een vrouwelijker Kamer.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Als Herman De Croo de vertegenwoordigers der natie toespreekt in 'zijn' Kamer, is de lucht zwanger van traditie. Dan gaat het knoopje in het vest dicht en wordt het haar nog eens extra goed gelegd. "Het is al de twaalfde keer dat ik de eed mag afleggen", oreerde De Croo trots als een pauw. Bulderlach op de achterste SP.A-banken, waar de ministeriabele verkozenen Frank Vandenbroucke en Johan Vande Lanotte plaats hebben genomen. Niet de gezwollen taal van de kamervoorzitter ontlokt de Teletubbies een lach, wel een grapje van hun nieuwe collega, Anissa Temsamani.

Toekomstige ministers naast nieuwkomers op de achterste rij. Het is een soort bescheidenheid waar je bij de VLD niet mee hoeft aan te komen. Naast gelegenheidsfractieleider Willy Cortois zat gisteren alweer Patrick Dewael, alsof hij vier jaar niet weggeweest was, alsof hij een dag voordien niet nog een laatste ministerraad in de Vlaamse regering had geleid. "Ha, eindelijk weer die zuiderse sfeer, dit heb ik gemist", klonk het bij Dewael. Veel tijd om te genieten kreeg de Limburger evenwel niet. Na zijn eedaflegging volgde een druk heen-en-weergeloop naar de wandelgangen, gsm aan het oor. De geplande reshuffle in de Vlaamse regering had de oren van de pers bereikt, en dat dreigde het scenario op losse schroeven te zetten.

De gloriedag van Herman De Croo werd door die liberale besognes niet verstoord. Hij is met verre voorsprong het parlementslid met de grootste anciënniteit. Maar wat betekent anciënniteit in het licht van de cameralampen? Een spervuur van flitsen ontstond toen de debutantes Inge Vervotte (CD&V) en Freya Van den Bossche (SP.A) trouw aan de grondwet zwoeren. Toen het de beurt was aan hun meer ervaren partijgenotes Greta D'Hondt (CD&V) en Magda De Meyer (SP.A) klikte er niet een fototoestel.

"Een eedaflegging blijft een moment van emotie", hield De Croo de Kamer voor. Bij de kamerleden die hij gisteren voor zich zag, domineerde de vernieuwing op de traditie. Liefst 46 van de 150 volksvertegenwoordigers debuteerden gisteren. De vervrouwelijking van de Kamer krijgt ook een stevige impuls: 53 vrouwelijke kamerleden legden de eed af. Dat zijn er 17 meer dan vier jaar geleden, toch al 35 procent van het totale aantal kamerleden. Ging de aandacht vooral naar de debuterende vrouwen, dan probeerden toch ook een paar 'nieuwe mannen' hun voet al meteen tussen de mediadeur te krijgen. CD&V-ondervoorzitter Hendrik Bogaert bijvoorbeeld. Alsof de verkiezingscampagne nog niet voorbij was, stond hij alweer pamfletjes uit te delen. Nu met een wetsvoorstel dat een verdubbeling van de kinderbijslag mogelijk moet maken. "Gisteren nog laat aan doorgewerkt", zei hij verontschuldigend. "Zo laat dat ik mezelf had opgesloten in het parlement. Het overkomt me telkens weer. Toen ik in Jabbeke pas schepen werd, hebben ze me ook moeten komen bevrijden uit het gemeentehuis."

Nog zo'n schepen die parlementslid wordt, is SP.A'er Saïd El Khadraoui uit Leuven. "Iedereen vraagt me of ik zenuwachtig ben, maar ik heb nog niets moeten doen", zegt hij koeltjes. "Het enige wat ik kan zeggen, is dat het goed zitten is op een kamerzetel. Hoewel, de schepenbanken voelen zachter aan." Op de achtergrond keek burgemeester Louis Tobback (SP.A) goedkeurend knikkend toe. De Leuvense burgervader moet liefst drie schepenen afstaan aan de federale Kamer: naast El Khadraoui ook nog Karin Jiroflée (SP.A) en Carl Devlies (CD&V). "Hun vervangers staan klaar", suste Tobback, voor het eerst sinds lang zelf niet meer nationaal verkozen.

Tobback had van de promotie van zijn schepenen zelfs een gezellig uitje gemaakt: hij was naar Brussel gekomen in het gezelschap van de overblijvers in het schepencollege. Op de publieksbanken glommen ze bijna even trots als de vele vaders en moeders naast hen. Onder hen ook een paar die het ritueel van de eedaflegging maar al te goed kenden: Leona Detiège (SP.A, moeder van Maya) bijvoorbeeld, Guy Mathot (PS, vader van Alain) en Melchior Wathelet (cdH, vader van Melchior jr.)

Liefst 46 van de 150 kamerleden maken hun debuut

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234