Zaterdag 04/02/2023

De schemerige balans van François Mitterrand

President klaagde over 'machtige en verderfelijke joodse lobby'

PARIJS.

REUTERS

In Frankrijk is een rel ontstaan over antizionistische uitlatingen van de in 1996 overleden president François Mitterrand. Hij zou op de laatste dag van zijn 14-jarige presidentschap hebben geklaagd over de "machtige en verderfelijke zionistische lobby" in zijn land. Dat beweert Jean d'Ormesson, journalist bij de krant Le Figaro en lid van de prestigieuze Académie Française. D'Ormesson schrijft dat in een voorpublicatie van zijn autobiografische boek Het Gabrielrapport in het weekblad Nouvel Observateur.

Toen Jean D'Ormesson in 1995 François Mitterrand vroeg naar zijn levenslange vriendschap met René Bousquet, zweeg de president. De discussie in Frankrijk over die vriendschap weet Mitterrand aan de "joodse lobby". René Bousquet was politiechef van het Franse Vichy-bewind, dat collaboreerde met de nazi's en 75.000 joden naar de concentratiekampen zond.

De beroemde journalist heeft met zijn artikel een storm van kritiek over zich afgeroepen, omdat hij zou insinueren dat Mitterrand een antisemiet was. Mitterrands dochter Mazarine Pingeot spreekt in de krant Le Monde over het belasteren van een dode man. Vol vuur beschrijft zij haar vader als een groot strijder tegen racisme en antisemitisme. "Ik schaam me om de vraag te moeten stellen, maar heeft hij ooit de joodse gemeenschap of een andere belaagde gemeenschap laten vallen?", meent Pingeot.

Ook de socialistische premier Lionel Jospin verdedigt Mitterrand. Jospin zegt vaak met hem te hebben gediscussieerd over het onderwerp joden. "In zijn gedachten en gevoelens was antisemitisme hem vreemd", voegt hij daar echter aan toe. De voormalige minister van Cultuur Jacques Lang verwerpt eveneens de aantijgingen tegen Mitterrand.

De journalist Jean Daniel, die nauw met François Mitterrand bevriend was, meldt dat de president meermalen klaagde over de "zionistische lobby". Mitterrand was echter "géén antisemiet", zegt Daniel.

Jacques Attali, een trouwe medewerker van Mitterrand met een joodse achtergrond, zei tegen Le Monde dat hij enkel via anderen had gehoord dat Mitterrand dergelijke opmerkingn maakte.

Het scherpst in zijn oordeel is Henri Musicant, de directeur van de CRIF, de organisatie die een groot deel van de 750.000 Franse joden vertegenwoordigt. Musicant meent dat "de balans van Mitterrand schemerig is". Hij wijst op de vriendschap met Bousquet die in 1994 aan het licht kwam. Toen bleek dat Bousquet een proces was ontlopen, mogelijk door ingrijpen van Mitterrand. Mitterrand beweerde ook niks te hebben geweten van de anti-joodse wetten van Vichy. De socialist vond bovendien dat de jacht op misdadigers van dat bewind nu maar moest worden gestaakt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234