Maandag 18/11/2019

De scheidingslijn tussen haat en liefde en tussen sensatie en emotie

"Eindelijk!, zo dacht ik toen ik de kop van het Standpunt van donderdag 18 juni las. Het stond er dan: 'Excuus', geschreven door Yves Desmet. Eindelijk was Yves Desmet er toe gekomen om zijn excuus aan te bieden voor de schabouwelijke manier waarop hij het X1-dossier in de openbaarheid had gebracht en de enorme schade en het leed dat hij daarmee aan een aantal mensen had toegebracht. Het werd dan ook tijd, maar misschien had hij gemeend te moeten wachten tot het allerlaatste juridisch onderzoek had uitgemaakt dat de verklaringen van X1 gefabuleerd waren."

"Maar nee, Yves Desmet bood zijn excuus niet aan, maar eiste een excuus en dan nog wel van de charmante mevrouw Eliane Liekendael omdat die tijdens haar opgemerkte tv-optreden verklaard had dat in het smeergeldonderzoek tegen de PSC niets concreets gevonden was ... Mevrouw Liekendael had ook de pers ervan beschuldigd (mede-)verantwoordelijk te zijn voor de zelfmoord van de luchtmachtgeneraal en dat zinde en zint Yves Desmet niet."

Harde kritiek komt meestal niet van je vijanden, maar van je vrienden. Het bovenstaande citaat komt uit een brief van een Antwerpse lezer. In zijn begeleidend schrijven verklaart hij de heftigheid van zijn kritiek. "Er zijn weinig goede kranten in dit land. Daarom juist is De Morgen zo belangrijk. Vandaar mijn bezorgdheid."

De man is duidelijk een grondige lezer van deze krant en onderbouwt met voorbeelden een kritiek die ook elders weerklinkt: "Is het dat? Wat erin staat, is niet van belang, als de oplage maar stijgt van 28.000 naar 42.000, en volgend jaar doen we nog beter! Worden er daarom vier pagina's volgeschreven over Viagra en verwante dubbelzinnige spelletjes? Vele schandalen worden dus breed uitgesmeerd alleen maar om de krantenoplage de hoogte in te jagen."

Wat doe je als ombudsman met zo'n brief? Iedere poging tot nuancering zal wellicht klinken als het goedpraten van hoe De Morgen journalistiek bedrijft. Nu ja, eigenlijk wil ik ook best de beleidslijnen en het concept van deze krant verdedigen. Dat komt erop neer dat we een toegankelijke kwaliteitskrant willen zijn, met aandacht voor het belangrijke, het boeiende en het leuke.

Dat is de theorie, de praktijk is een labiel evenwicht. Het 'sérieux' waarmee vroeger de zogenaamde kwaliteitsbladen het volk informeerden, is achterhaald en zal wel nooit erg efficiënt geweest zijn. Maar de vlotheid waarmee De Morgen nu probeert het verstand en het hart van de lezers te bereiken, ligt ook ter discussie.

Eén kenmerk van De Morgen blijft in ieder geval wel bestaan (in tegenstelling tot wat onze Antwerpse lezer denkt): onze kolommen staan open voor iedere democratische mening. Wat met bovenstaande column trouwens bewezen wordt.

Dirk De Wilde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234