Donderdag 09/02/2023

De schande van Kleine Brogel blijft

Elvis Peeters is zanger, dichter schrijver en antikernwapen- activist.

De 'International Campaign to Abolish Nuclear Weapons' (ICAN) krijgt de Nobelprijs voor de Vrede. Driewerf hoera! Het betekent erkenning voor de duizenden, tienduizenden geweldloze acties wereldwijd tegen kernwapens en een hart onder de riem van de 'civil society' die reeds zoveel decennia ijvert voor een kernwapenvrije wereld.

Het is ook een beetje hart onder de riem voor mij want in de jaren 80 was ik een van de honderdduizenden betogers tegen de kernraketten in ons land en in de jaren 90 en 2000 was ik een van de bomspotters die via acties van burgerlijke ongehoorzaamheid probeerden om de kernwapens uit ons eigen Kleine Brogel aan de deur te krijgen. Die liggen daar nog altijd!

Herhaaldelijk ben ik, samen met duizenden anderen, letterlijk door het slijk gekropen van de luchtmachtbasis van Kleine Brogel in de hoop op deze manier kernwapens voor de rechtbank te brengen. We lieten ons niet afschrikken door militairen, NAVO-prikkeldraad, honden, politie met schild en wapenstok. Ondanks intimidatie, hondenbeten en rake klappen, zetten we geweldloos door. Maar onze bewindslui gaven geen krimp. Ondanks lippendienst van heel wat Vlaamse en Belgische politici die beweren naar een atoomwapenvrije wereld te streven, en parlementaire resoluties terzake, is er in de praktijk nog voor geen millimeter getornd aan de schande van Kleine Brogel.

Stap na jarenlange impasse

Dankzij de niet-aflatende inzet van miljoenen antikernwapenactivisten en het structurele werk achter de schermen van ICAN, werd op 7 juli van dit jaar, na een jarenlange impasse, een nieuwe internationale stap gezet naar nucleaire ontwapening. Op een speciale VN-ontwapeningsconferentie werd een verdrag aangenomen dat kernwapens gewoonweg verbiedt. Niet enkel het gebruik, ook het ontwikkelen, bezitten, opstellen ervan of het dreigen ermee. Naar analogie met het verbod op chemische en biologische wapens.

Alleen, de vijf officiële kernmachten (de Verenigde Staten, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) en de drie andere kernwapenstaten (India, Pakistan, Israël) deden niet mee. En evenmin hun NAVO-bondgenoten, waaronder België.

Slaafs

België volgt slaafs de nucleaire politiek van de NAVO. Toetreden tot dit kernwapenverdrag zou inderdaad betekenen dat onze politici de Amerikanen moeten verzoeken hun B-61 -bommen hier weg te halen en de nucleaire taken voor de Belgische gevechtsvliegtuigen af te stoten. Dat kan probleemloos: de huidige nucleaire NAVO-opdrachten die België op zich neemt, zijn louter een politieke keuze, geen juridische verplichting. Talloze studies en officiële documenten wijzen trouwens uit dat die wapens niet eens een militair nut hebben. Het bereik van de wapens draagt niet ver genoeg om ze in te zetten boven vijandelijk gebied. Gaan we ze ergens in Europa droppen? Maar goed, volgens het nieuwe verdrag, dat België dus heeft geboycot, zijn kernwapens zonder meer illegaal. Helaas geldt de NAVO in onze regeringskringen nog altijd als een hoger belang dan het ontwikkelen van een internationaal-rechtelijk kader. Het Nobelprijscomité denkt daar duidelijk anders over. Ik ben er hen dankbaar voor.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234