Dinsdag 10/12/2019

'De samenleving en dus ook het verkeer zijn anoniemer geworden'

Brussel

Eigen berichtgeving

Bij ongevallen waarbij de dader besluit door te rijden, zijn de slachtoffers veelal zwakke weggebruikers. Hoewel officiële cijfers ontbreken, voelen de Fietsersbond en de Voetgangersbeweging aan dat het aantal vluchtmisdrijven met slachtoffers stijgt en dat daders ervan ook steeds driester te werk gaan. 'Veel heeft te maken met het feit dat het verkeer hoe langer hoe anoniemer wordt', stelt Bavo Smits van de Fietsersbond. Tom Dhollander van de Voetgangersbeweging ziet dan weer de toegenomen stress in het verkeer als grote boosdoener.

"De stress in het verkeer stijgt zienderogen", zegt Tom Dhollander. "De weggebruikers zien een verplaatsing tegenwoordig als groot tijdverlies. En alles wat dat tijdverlies nog vergroot, kan ervoor zorgen dat mensen zichzelf niet meer in de hand hebben." Die toenemende stress kan volgens de gedelegeerd bestuurder van de Voetgangersbeweging een verklaring zijn voor verhalen zoals dat van Joerie (zie elders op deze pagina), waarbij de dader zijn slachtoffer duidelijk als grote schuldige beschouwt. "Stress en tijdsdruk zorgen ervoor dat mensen anders gaan redeneren. Vaak worden daarbij evidente regels geschonden en geldt enkel nog de macht van de sterkste, in dit geval de auto. Om een voorbeeld te geven: wij krijgen de jongste maanden steeds vaker klachten binnen van voetgangers die merken dat automobilisten de voorrangsregel voor voetgangers op zebrapaden niet meer respecteren. De voetganger wordt bijna omvergereden en krijgt er nog boze blikken van de automobilist bovenop."

Een fenomeen dat ze ook bij die andere vereniging van zwakke weggebruikers, de Fietsersbond, kennen. "Ook wij hebben nog geen officiële cijfers, maar het is eveneens ons aanvoelen dat het aantal vluchtmisdrijven stijgt", stelt Bavo Smits, campagneleider bij de Fietsersbond. "Onze leden krijgen bij een ongeval gratis rechtsbijstand. Als we hun aangiften bekijken, zien we inderdaad dat er steeds meer vluchtmisdrijf wordt gepleegd na een ongeval."

Volgens Smits heeft dat vooral te maken met het anoniemer worden van de maatschappij en het verkeer in het bijzonder. "Mensen voelen zich in deze maatschappij steeds minder betrokken bij wat de anderen doen. Dan wordt het gemakkelijker om afstand te nemen van bijvoorbeeld de mens die je net overhoop hebt gereden. Dat anoniemer worden, uit zich bovendien vrij letterlijk. We merken bijvoorbeeld dat slachtoffers van vluchtmisdrijven vaak grote moeite hebben om mensen te vinden die willen fungeren als getuigen. Heel wat mensen willen er gewoon niets mee te maken hebben, ook al weten ze dat hun getuigenis voor het slachtoffer cruciaal kan zijn."

Als bijkomende oorzaak voor het stijgende aantal ongevallen met vluchtmisdrijf duidt Bavo Smits het strengere verkeersklimaat aan. "Het debat over verkeersveiligheid en de voornemens van de regering om verkeersovertredingen strenger te beboeten, heeft volgens ons een neveneffect. De schrik voor reuzenboetes en de bijbehorende financiële problemen zetten overtreders wellicht nog vaker aan om vluchtmisdrijf te plegen. Zeker als ze merken dat er geen getuigen zijn." (CG)

'Door stress en tijdsdruk worden regels geschonden en geldt enkel nog de macht van de sterkste, in dit geval de auto'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234