Dinsdag 09/03/2021

Echtscheiding

"De ruzies duren steeds langer ná de scheiding"

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Deze week is het precies vijf jaar geleden dat ruziënde koppels makkelijker konden scheiden. Maar: "Juist na een snelle procedure zien we mensen soms nog heel lang kibbelen", weten advocaten. Al doet de 21 procent btw die ze tegenwoordig moeten aanrekenen, koppels wel beter nadenken over vechtscheidingen.

Er zijn twee soorten echtscheiding in ons land. Enerzijds de EOT, de echtscheiding met onderlinge toestemming, waarbij de twee (ex-)partners een akkoord vinden over pakweg het huis en de kinderen. Maar er is ook de EOO: echtscheiding door onherstelbare ontwrichting. Kort door de bocht: de partners raken het niet eens.

Die koppels moesten tot 1 december 2011 minstens één keer voor de rechter komen, om te antwoorden op twee vragen: (1) wilden ze nog een poging tot verzoening doen, via bemiddeling, en (2) wilden ze echt scheiden? Vaak stonden zodoende lange rijen mannen en vrouwen - die elkaar geen blik meer gunden - in het gerechtshof aan te schuiven.

Nutteloos en vernederend, oordeelde de politiek, en de regeling werd sinds 1 december 2011 versoepeld: persoonlijk voor de rechter verschijnen moest niet meer, ze konden ook schriftelijk laten weten dat het menens was.

Luiheid

En toch. Zo soepel de wetten geworden zijn - want sinds 2007 moet ook geen schuld meer worden bewezen - zo knarsend verloopt nog steeds de praktijk, weten advocaten. "De ruzies duren steeds langer nà de scheiding", weet Hilde Melotte, gespecialiseerd in de materie. "Omdat een van de partners zich gepakt voelt in snelheid: de breuk is in vijf, zes maanden een feit. Nadien gaat het bij de rechter nog over kinderen of huizen, maar mensen zitten met het gevoel: 'En ik dan? Was ik enkel een handtekening waard?' Wat men destijds misschien heeft onderschat, is dat het voor sommige mensen toch belangrijk is om een rechter letterlijk die echtscheiding te horen uitspreken, in een zaal. Of om de partner daar te horen zeggen: 'Ja, ik wil scheiden.'"

Advocaat Jacques Tremmery is 76 jaar en heeft dezelfde indrukken: "Dat mensen niet meer elkaars schuld moeten bewijzen, dat vind ik goed, want vroeger werden dan de meest uitzinnige dingen beweerd, zoals 'mijn man is eigenlijk homoseksueel'. Maar hoe de scheiding nu soms gebeurt, neigt bij momenten naar luiheid. Zo van: 'Ik begin een nieuw leven, en stuur me de papieren maar op.' Dat is goed voor de vrijheid van de één, maar slecht voor de verwerking van de ander."

De evolutie van echtscheidingen in België.  Beeld kos
De evolutie van echtscheidingen in België.Beeld kos

Tremmery vervolgt: "Als je er goed over nadenkt: het huwelijk is het grootste contract in een mensenleven, maar het kan zomaar verbroken worden, door één partij. Zoiets moet met fatsoen gebeuren, anders komt daar wrok van."

Dat bevestigt advocaat Elfri De Neve: "Die woede gaan koppels dan nadien uitspelen, door de regelingen rond kinderen of goederen te bemoeilijken. Ja, in theorie kan men nu in een half jaar scheiden, maar de nasleep is langer. Bij 40 procent van de koppels die ik zie, is een echtscheiding in minder dan twee jaar rond, qua formaliteiten. Bij 20 procent duurt het drie jaar. Maar dan heb je nog een heel grote groep, rond de 40 procent, die lang bezig zijn."

Advocaat Jacques Tremmery ziet in zijn kantoor in Menen de invloed van de 21 procent btw die cliënten sinds 2014 moeten betalen. "Ik ben ervan overtuigd dat heel wat mensen twijfelen over een scheiding, omdat het gewoonweg te duur voor hen is geworden. Zeker als ze weten dat er weerstand is, zullen ze tegenwoordig geen twee, maar drie keer nadenken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234