Zaterdag 26/11/2022

'De roze khmer' van de Franse politiek

Op de barricades: verenigd conservatief Frankrijk. Verschanst achter de stellingen: de regering Hollande. Daar middenin: Najat Vallaud-Belkacem (36), de minister die jongens met poppen wil leren spelen en meisjes met auto's.

Een week nadat Vallaud-Belkacem verkozen is tot de populairste politicus van Frankrijk, sabelde de grootste krant van het land haar neer. "De roze khmer", zo werd de minister van Vrouwenzaken genoemd in het magazine van Le Figaro. "Achter een ontwapenende glimlach schuilt een ijzeren wil om haar eigen ideeën op te leggen." Najat Vallaud-Belkacem, klonk het, "staat symbool voor de linkse krachten die aan de macht zijn gekomen". Hun doel: "Frankrijk heropvoeden". Getekend: Hervé Mariton, centrum-rechts politicus en een van de vele boegbeelden van de conservatieve beweging Manif pour Tous, die eerder in het protest tegen het homohuwelijk wekenlang de straten innam.

Najat Vallaud-Belkacem (36) is in veel opzichten een rolmodel. De dochter van Marokkaanse gastarbeiders verhuist op vierjarige leeftijd van een dorp in het Rifgebergte naar Abbeville in Picardië. De briljante studente politieke wetenschappen schopt het tot woordvoerster van Ségolène Royal en campagneleidster van François Hollande. Hij beloont haar met de post van regeringswoordvoerster en het nieuwe ministerschap voor Vrouwenzaken.

In 2012 ontvouwt ze met veel toeters en bellen, en met de volle steun van de socialistische ministers, haar 'ABCD de l'égalité'. Haar 'antiseksistische' onderwijsprogramma van vijftien lesuren wordt dit schooljaar in 600 klassen uitgetest. Bedoeling is om dat vanaf september voor alle Franse leerlingen vanaf zes jaar in te voeren. Het ministerie van onderwijs raadt geïnteresseerde leerkrachten twee boekjes aan: 'Jean a deux mamans' en 'Tous à poil'. Vooral de illustraties van blote kinderen en volwassenen in dat tweede boekje doen conservatief Frankrijk steigeren. Sindsdien is Vallaud-Belkacem niet langer het gezicht van het 'nieuwe Frankrijk', geleid door een regering waarvan de helft uit vrouwen bestaat en zeven van de 34 ministers vreemde roots hebben. Zij is uitgeroepen tot de vrouw die de Fransen van hun geslacht wil beroven, van jongens homo's wil maken en van meisjes macha's.

Reactie van rechts

Het begon met een gerucht en het eindigde met een massamanifestatie. Het nieuwe lesprogramma, zo ging per sms en e-mail rond, leert kinderen masturberen en vertelt dat geslacht slechts een keuze, een sociale constructie is. Tientallen ouders hielden hun kinderen uit protest van school.

De meeste Fransen kijken verbaasd naar de manier waarop hun protest het publieke debat blijft domineren, zegt Jean-Pierre Stroobants. Hij is correspondent voor de krant Le Monde in Brussel. Enquêtes staven zijn visie op een verdeeld Frankrijk: nipt de helft van de Fransen steunt het programma van Vallaud-Belkacem. Een derde noemt haar beleid 'gevaarlijk'. "Rechtse krachten, opgejut door onder andere het succes van het Front National van Marine Le Pen, proberen die emoties te recupereren." Zij surfen, zegt Stroobants, op een Frankrijk dat door een diepe sociale, politieke en economische crisis gaat.

"Nu is ook klassiek rechts, de UMP van Sarkozy, op de kar gesprongen. Samen met de ultrakatholieken, strenge islamieten en andere reactionaire krachten vormen zij een conservatieve morele meerderheid. Dit thema werkt als een katalysator om debatten te heropenen waarvan we dachten dat die in de jaren zestig gevoerd waren."

Vallaud-Belkacem wordt door hen weggezet als een kaviaarsocialiste die elke voeling met de arbeidersklasse kwijt is, zegt Stroobants. "Alles is geoorloofd om via haar de regering Hollande aan te vallen."

De Franse onderwijsminister probeerde de gemoederen te bedaren door te bezweren dat een algemene invoering nog niet aan de orde was. Vallaud-Belkacem reageerde enkel op de aantijgingen in Le Figaro. Het magazine, zei ze, moet vooral blijven doen waar ze goed in zijn. "Haar lezers vertellen waar ze de beste kaviaar kunnen proeven."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234