Vrijdag 22/10/2021

De 'Royal Queers of Belgium' staan scherp

'Gaan we zwarte, gele en rode petjes opzetten tijdens de openingsparade? Hebben we daar nog wel geld voor in kas? Bovendien moeten we dan mooi, gedisciplineerd in rijtjes lopen. En wat doen we met de fluitjes? De exemplaren die dancing La Demence heeft geleverd, zijn niet echt denderend. Er zitten geen balletjes in.' De Belgische deelnemers (250 in totaal, een record) bereiden zich op hun manier voor op de Gay Games.

Dinsdagavond, ontmoetingscentrum de Pianofabriek, Sint-Gillis. De Belgische delegatie voor de Gay Games komt voor de laatste keer bijeen. Van de naar schatting 250 Belgische deelnemers zijn er een vijftigtal komen opdagen. De T-shirts zijn net klaar. Royal Queerdom of Belgium staat erop. Doelbewust provocerend, neigend naar blasfemie. "Want we hebben in het buitenland de voorbije maanden al genoeg vragen gekregen over de al die toestanden in België", zegt Peter Wollaert van het organiserend comité. "Bovendien is queer aan het uitgroeien tot het ordewoord voor de holebigemeenschap." Er waren ellenlange vergaderingen aan het ontwerp van het T-shirt voorafgegaan. De ene wou het braafjes houden, de andere uitdagend. Aan de verkoop te zien is evenwel iedereen tevreden met het eindresultaat.

Erg tevreden zijn de deelnemers ook als ze horen dat er in de Brakke Grond, het Vlaamse cultuurcentrum van Amsterdam, dat zal dienst doen als hoofdkwartier, een receptie zal plaatsvinden en dat zelfs de ambassade een afvaardiging stuurt. Enkelen grappen ook dat Prins Filip een uitnodiging in de bus kreeg, maar dat het hof nog niet reageerde. Ook de sportredactie van de VRT-televisie liet tot teleurstelling van heel wat aanwezigen nog niet weten of ze het evenement gaan coveren. "Nochtans zullen er gegarandeerd enkele records gebroken worden tijdens de Games", merkt Peter op. "Het is dus zeker veel meer dan een ludieke bedoening, zoals sommigen beweren."

Zowel tennissers, basketsters, voetbalsters, zwemmers als badmintonspelers zijn present op de ontmoetingsavond. De drankjes die gedegusteerd worden, tonen al meteen aan waar het de deelnemers om te doen is. Zij die het houden bij een spa bruis of een cola light trekken naar Amsterdam voor de competitie, wie Witte Hoegaarden of Trappist bestelt, houdt het duidelijk bij brood en spelen. Het volleybalteam van de Antwerpse gaysportvereniging Active Company bijvoorbeeld leeft echt naar het evenement toe. "Het aantal trainingen is opgedreven en de spanning in het team is aan het stijgen", zegt voorzitter Jan de Wieuw. "Binnen de Benelux kennen we ons niveau in het homowereldje, maar we hebben er niet het flauwste idee van wat we internationaal betekenen. Hoe sterk staan bijvoorbeeld de Amerikanen?" Volleybal is blijkbaar de gaysport bij uitstek. Ook vanuit Leuven en Brussel, met de 80-koppige delegatie van Brussels Gay Sports, trekken er volleybalteams richting Amsterdam. "Waarom volley zo populair is? Het is een vriendelijke ploegsport, niet zo ruw en met weinig fysiek contact", vertelt de Wieuw.

Meest in het oog springt het Antwerps vrouwenvoetbalteam Atthis. Alle elf wonen ze de infovergadering bij. "We hebben onze ploeg speciaal voor de Gay Games opgericht en zijn nu al een half jaartje aan het trainen", vertelt Aline vol enthousiasme. "Onze ploeg telt slechts vier of vijf echte voetballers. De anderen zijn allemaal actief in handbal of volley, maar we hebben hun kunnen overtuigen om voetbalschoenen aan te schaffen. Weet je, velen van ons hebben haast geen enkele match van het WK in Frankrijk gemist. Volstaat dat om de clichés te doorbreken? En seks voor de wedstrijd is toegestaan." Athhis heeft zelfs twee sponsors kunnen overtuigen: Citroën en Ford waren meteen bereid om ballen en truitjes te leveren. Een bus supporters gaat de ploeg, die voor een 4-4-2-opstelling opteert, vergezellen in Nederland.

Stephan, brede borstkas en afgetraind lijf, gaat voor goud in de discipline Martial Arts (Oosterse gevechtssporten). In tegenstelling tot vele andere deelnemers sport hij in België niet uitsluitend in homoverband. Hij werd zelfs Europees kampioen en is halftime met sporten bezig. "Iedereen weet dat ik gay ben", zegt hij. "Niemand doet er moeilijk over in die nochtans stoere wereld. Ik snap de topsporters niet die het zo angstvallig verbergen. Zo creëren ze precies een probleem."

Worstelaar Vic durft in zijn sportclub dan weer niet voor zijn aard uitkomen. "Worstelen is een jongensdroom van mij en desondanks heeft het ruim dertig jaar geduurd vooraleer ik bij een club durfde aansluiten. Tja, het is een contactsport én een ruw wereldje. Dokwerkers, metaalbewerkers en zo. In die kringen is het helaas nog niet evident dat je zegt dat je gay bent."

Deelnemen aan de Gay Games is duur. De inschrijvingskosten zijn hoog en wie niet bij een gastheer of gastvrouw terechtkan, betaalt een hoge hotelrekening. "Dit kost ons ongeveer 40.000 frank per man", vertelt Jan van de Gentse badmintonclub Auricula. "Er zijn er enkelen die omwille van het hoge prijskaartje zeker niet meedoen. Waarom we gaan? Voor het evenement én de sport. Enkele leden van onze club waren er tijdens de vorige Games in New York bij en zij zijn toen met enthousiaste verhalen teruggekeerd. Alleen al voor die openingsparade gaan we."

Homo's en sport, het is één van de laatste te doorprikken taboes, meent Jan de Wieuw. "We missen bekende voorbeelden. Nochtans was dat bij de Grieken allemaal héél evident."

Geert Sciot

Het Antwerpse voetbalelftal Atthis: 'Seks voor de wedstrijd is toegestaan.' (Foto Dieter Telemans)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234