Zondag 23/02/2020

Video

De Roover (N-VA): "Wij leven in een té ingewikkeld land"

Beeld vmma

De nieuwe kamerfractieleider van N-VA, Peter De Roover, was vanmiddag de politieke gast in het VTM NIEUWS. Hij had het onder meer over de communautaire ambities van zijn partij en zijn nieuwe functie.

Peter De Roover komt uit de Vlaamse Volksbeweging en is ook nog steeds erevoorzitter. Toch mogen er de komende drie jaar in de Kamer geen communautaire thema's aangesneden worden, dat staat in het regeerakkoord. "Wij zijn een loyale partij en afspraken zijn afspraken, maar het is een vergissing om daar niet aan te werken", vindt hij.

De Vlaamse Volksbeweging verwacht echter wel dat er communautaire heikele punten op de agenda komen. Daarover zegt De Roover: "Binnen de regering zijn er afspraken gemaakt en die gelden voor de hele legislatuur maar dat wil niet zeggen dat het politieke leven stilvalt in het overtuigen van mensen en aansnijden van thema's. Daarom is het initiatief ook genomen om Hendrik Vuye en Veerle Wouters specifiek vrij te stellen om ervoor te zorgen dat wij in 2019 opnieuw die noodzakelijke hervorming op de agenda kunnen plaatsen."

Te ingewikkeld land

Bart De Wever wil tegen 2019 het communautaire weer op de agenda, maar Open Vld-voorzitter Rutten liet al duidelijk weten daar niet aan mee te doen en ook CD&V-voorzitter Wouter Beke zegt dat hij in 2019 niet wil onderhandelen over het einde van België. "Politiek gesproken begrijp ik wat ze zeggen", zegt Peter De Roover, "maar op een bepaald moment zullen zij toch moeten kunnen uitleggen waarom wij in zo'n ingewikkeld land leven met twee regeringen, twee parlementen,..."

Volgens De Roover gaan we 'out of the box' moeten denken. "Het is heel duidelijk dat, binnen de structuur die wij vandaag kennen, het einde op een bepaald ogenblik in zicht is. De structuur is bijzonder inefficiënt en zorgt voor te veel verwarring tussen de bevoegdheden."

Bondgenoten

"Mijn streefdoel is dat we een overheid hebben die goed kan werken. Dan denk ik dat die dubbele overheid waar we nu mee zitten een prijs is die we beter niet zouden betalen", zegt De Roover. "Vlaanderen moet een volwaardig democratisch zelfbestuur krijgen en dan wil ik niet struikelen over woordjes of symboliek. Vlaanderen moet een volwaardig en transparant beleid kunnen voeren, zonder voortdurende wrijvingen. En daarom hoop ik dat wij genoeg bondgenoten vinden om die structuurfout eruit te halen."

Zijn aanstelling als fractieleider

De Roover leidt voortaan de uitgebreide N-VA-fractie van 33 parlementsleden. Ook Sarah Smeyers was kandidaat, maar haalde het niet. Met de kritiek dat de top van de N-VA een mannenbastion zou zijn en dat de beslissing niet erg democratisch is verlopen, is De Roover het niet eens.

"Als ik vrouw was, zou ik het ook geweest zijn. Geslacht heeft niet meegespeeld in die keuze", zegt De Roover. "Het voorstel is uitgewerkt door Bart De Wever. Mocht dat niet gedragen zijn door de fractie, zou er zeker heisa rond geweest zijn. Bart De Wever heeft niet vanuit een ivoren torentje gezegd: "Ik duid iemand aan. Consensus bestaat in de politiek, en die blijkt er nu ook te zijn."

Integraal gesprek

Herbekijk hier het integrale studiogesprek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234