Zaterdag 14/12/2019

De rol van voyeur in twee betekenissen

Debuutfilms van Federico León en Hans Van den Broeck

Van onze medewerkster

Sally De Kunst

Op het KunstenFESTIVALdesArts gingen zondag ook twee films in première: Everything together van de Argentijnse theatermaker Federico León en Our circumscribed days van de Belgische choreograaf Hans Van den Broeck. Hoewel heel verschillend, hebben deze twee films een essentiële overeenkomst: de toeschouwer krijgt de rol van voyeur toebedeeld.

De 25-jarige Argentijn Federico León sprong vorige week al in het oog met het ongewone badkamertafereel Mil Quinentos metros sobre el nivel de Jack (DM, 12/5). Bij die voorstelling was het publiek getuige van een claustrofobisch familiedrama. Paradoxaal genoeg creëerde León door een absurde sfeer tegelijkertijd een gapende afstand. Hetzelfde doet hij in zijn eerste film Everything together, die het verhaal vertelt van een jong koppel dat elkaar tracht te verlaten. Waarom ze uit elkaar gaan, en wie die beslissing heeft genomen, is onduidelijk. Het meisje (Jimena Anganuzzi) en de jongen (vertolkt door León zelf) zijn twee beschadigde mensen, die in een web van verstikkende familie- en vriendschapsrelaties verstrikt lijken. Om de haverklap bellen ze iemand op of worden ze gebeld. Munttelefoons in verlaten café's in Buenos Aires vullen de rol van de allesoverheersende gsm in. Daardoor en door het dwingende gebruik van close-ups heeft Everything together iets tijdloos en voyeuristisch. Veeleer dan een concreet verhaal schept León een broeierig, intens klimaat van verdriet en twijfel. In een proloog zien we hoe de jonge regisseur op het platteland leert een varken te kelen. Dat beeld van korte pijn staat in schril contrast met de uitzichtloosheid en het slepende afscheid van het jonge koppel.

Hans Van den Broeck maakt van de toeschouwer een heel ander soort voyeur dan León. In de film Our circumscribed days kijk je door de ogen van de choreograaf naar mensen en situaties op pleinen, in parken en buitenwijken van de stad Moskou. Van den Broeck maakte de film in de zomer van 1999 met een groep Russische, Zwitserse en Belgische vrienden. De choreograaf wilde geen sociale commentaar maken, maar inspireerde zich vaag op de absurde kortverhalen van de Russische schrijver Daniil Charms om alledaagse taferelen te schieten. De montage die dat uiteindelijk oplevert, is een zeer onevenwichtige vingeroefening die maar matig kan boeien. Our circumscribed days bevat wel een aantal fraaie momenten, zoals een dansles in het park, een dronken zakenman die nog nauwelijks op zijn benen kan staan of versnelde beelden van mensen die zich tussen twee buxusboompjes aan de ingang van een hotel wurmen. Ritme was voor Van den Broeck cruciaal. De gemonteerde muziek van Alfred Schnittke en Arvo Pärt versterkt dat gegeven, en maakt van de man en de vrouw in de straat een ware performer.

Everything together van Federico León wordt vertoond op 16, 18 ,20 ,24 en 26 mei, telkens om 13 uur, op 17, 19 en 25 mei, telkens om 18 uur en op 23 mei om 21 uur in Cosy Media. Our circumscribed days wordt vertoond op 16 mei, om 21 uur, op 18, 20, 24 en 26 mei, telkens om 18 uur en op 17, 19, 23 en 25 mei, telkens om 13 uur in Cosy Media, Vlaamse Steenweg 87, Brussel. Info: 070/22.21.99.

Film

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234