Woensdag 29/06/2022

De rol van de imams: discussie barst los

In Nederland begon gisteren een inburgeringscursus voor islamitische geestelijken. Naast kennis van het Nederlands krijgen wetgeving en normen en waarden veel aandacht. In België zouden de gemeenschappen zelf hun imams moeten opleiden en in dienst nemen, zegt Tarik Fraihi van de Federatie van Marokkaanse Democratische Organisaties. 'Maar dan moeten allochtone jongeren wel kunnen doorstromen naar het hoger onderwijs.'

Brussel / Soesterberg

Eigen berichtgeving

Bart Willems

De omstreden Nederlandse minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Hilbrand Nawijn (LPF) gaf gisteren in Soesterberg het startsein voor de eerste inburgeringscursus voor imams. Nawijn liet vlak na zijn aantreden weten dat hij voorstander is van de gedwongen uitzetting van Marokkaanse jongeren met een Nederlands paspoort die strafbare feiten hebben begaan en van de gedwongen inburgering van allochtonen.

De cursus 'inburgering van geestelijke bedienaren' is verplicht, ook voor priesters, rabbi's en imams die tijdelijk in Nederland komen wonen. De cursisten krijgen eerst intensief les in de Nederlandse taal. Daarna volgen ze een op hun achtergrond en religie afgestemd programma dat Kontakt der Kontinenten in Soesterberg aanbiedt. Kontakt der Kontinenten is gespecialiseerd in interreligieuze dialoog en werd in 1961 opgericht door priesters van de missiecongregatie SVD (Societas Verbi Divini, Gezelschap van het Goddelijk Woord).

De cursisten bestuderen de Nederlandse wetten, zoals die over de scheiding van kerk en staat, krijgen lezingen over normen en waarden en de (westerse) verhouding tussen man en vrouw. De cursus, en de verplichting die te volgen, is overigens geen initiatief van de nieuwe regering. Nieuw is wel dat minister Nawijn degenen die zakken voor de cursus hun verblijfsvergunning wil onthouden.

Dat laatste stuit in België op kritiek van Tarik Fraihi van de Federatie van Marokkaanse Democratische Organisaties, die zondag in het VRT-duidingsmagazine De zevende dag een lans brak voor het werven van imams uit de allochtone gemeenschap zelf, in plaats van geestelijken te laten overkomen uit Marokko, Turkije of Saoedie-Arabië, zoals nu vaak gebeurt.

Fraihi: "Ik ben voor bijspijkeringscursussen voor imams die hier al zitten. Maar het signaal dat je geeft met een sanctie is dat er onwil bestaat, terwijl er voor taalcursussen voor allochtonen bijvoorbeeld lange wachtlijsten zijn. Momenteel is er maar één cursus voor imams, aan de Erasmushogeschool in Brussel. Bovendien beschikken de meeste imams al over een verblijfsvergunning. Dit is dus weer typisch dat prutsen en knutselen dat je bij integratiebeleid zo vaak ziet. Voorwaarden stellen lost het probleem niet op."

Het is voor Fraihi het bedje waarin het omgaan met integratie al zo lang ziek is. "Als je begint over die lange wachtlijsten wordt je meteen met het gedwongen uithuwelijken van meisjes om de oren geslagen, terwijl dat er niets mee te maken heeft. Het is hetzelfde als de milieubeweging die vervuiling aanklaagt zeggen dat er onder autochtonen veel racisme is."

Fraihi is optimistisch over het vermogen van de gemeenschap om zelf imams te 'leveren'. "Het is niet zo als bij de katholieken dat er een geestelijke wordt aangesteld door de clerus. Een imam wordt aangeduid door de gemeenschap. In de dorpen was dat vroeger de vroomste moslim, of de meest gestudeerde. Zijn enige taak bestond traditioneel uit het voorzitten tijdens het vrijdaggebed, maar verder heeft hij geen van boven opgelegde autoriteit. Hij kan geen fatwa's, juridische adviezen, afgeven."

Fraihi waarschuwt wel dat de aanwas van imams sterk afhankelijk is van de doorstroming van allochtone jongeren naar het hoger onderwijs. "Een imam moet wel een opgeleide zijn. Hij moet, zeker in de grootsteden, natuurlijk ook kunnen bidden, maar ook een duidelijke sociale functie bekleden. Daarom is de de eis van een soort diploma wel gerechtvaardigd."

Fraihi werd in De zevende dag onder meer geconfronteerd met de Mechelse VLD-burgemeester Bart Somers, die hij bij eerdere gelegenheden islamofobie verweet. "Er was nu in ieder geval een dialoog met Somers", zegt Fraihi. Somers haalde het voorbeeld aan van een Mechelse imam die geen Nederlands spreekt. "Somers moet eerst maar eens af van zijn discours dat jeugdhuis Rzoezi (waarvan hij de subsidies dreigt in te trekken als het zich nog enkel op Marokkaanse jongeren richt, BW) niet 'moslimvriendelijk' mag zijn. Niet alle moslims zijn Bin Ladens." Of de Marokkaanse jongeren in de rij zullen staan om imam te worden als ze daartoe de mogelijkheid wordt geboden? "Jawel, hoor", lacht Fraihi. "Het celibaat bestaat bij ons niet."

Tarik Fraihi: 'Belgische moslimjongeren zullen imam willen worden, het celibaat bestaat bij ons niet'

Nederland stuurt imams op inburgeringscursus. Wie zakt, krijgt geen verblijfsvergunning

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234