Woensdag 03/03/2021

Standpunt

De roep om een meer rechtvaardige verdeling van de lasten gaat niet meer weg

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Een sociaal akkoord goedkeuren, en tegelijk acties aankondigen tegen wat niet in het akkoord staat. Enerzijds, anderzijds... Je moet wellicht goed geoefend zijn in de christelijke deugd van de hypocrisie om, zoals het ACV nu doet, twee tegengestelde houdingen te verenigen, zonder je mondspieren te verrekken.

De christelijke vakbond bespaart zijn leiding (nipt) de vernedering van een akkoord af te schieten dat ze mee onderhandeld heeft. Tegelijk blijft hij lucht geven aan het ook in zijn rangen diep verankerde breed maatschappelijke gevoel van verontwaardiging over de besparingspolitiek hier en elders in Europa.

Voor de regering-Michel telt natuurlijk vooral het eerste luik van het ACV-dubbelbesluit: het interprofessioneel akkoord kan uitgevoerd worden, en de komende maanden moet er niet meteen gevreesd worden voor grote syndicale acties zoals we ze in de herfst gezien hebben. Dat is, bekeken van de kant van de vakbonden, een kwestie van het inschatten van de eigen krachten. Tegen een symboolmaatregel die het komende jaar amper van kracht zal zijn, zoals de indexsprong, kun je je eigenlijk alleen maar kapotstaken. Dan liever een voorlopige vrede.

Maar de vrede die nu bezegeld wordt, is broos. Dat heeft zeker niet alleen met het regeringsbeleid op zich te maken, dan wel met de context waarin het nu tot stand komt. De duivel zit in de timing. De grote betoging van november tegen sociaal-economisch beleid werd aangevuurd door onthullingen over grootschalige belastingontwijking via Luxemburg, vandaag schiet de verontwaardiging weer de hoogte in door een nog veel groter schandaal van regelrechte fiscale fraude via Zwitserland.

Je zou dan ook kunnen zeggen dat de regering-Michel 'pech' heeft. Pech dat ze niet een paar jaar eerder haar harde saneringsbeleid naar noordelijk model heeft kunnen opleggen, toen dat nog amper betwist werd. Pech dat, dankzij Lux Leaks, Swiss Leaks etcetera, vele mensen nu wél beseffen dat het niet fair is dat die hele besparingsoperatie van lagere lonen en mindere en duurdere overheidsdienstverlening alweer exclusief op hun nek valt.

Die gedachte gaat niet meer weg. Je kunt het subjectief noemen, je kunt het perceptie noemen, maar de roep om een meer rechtvaardige verdeling van de lasten gaat niet meer weg. De verontwaardiging is een politiek feit geworden.

En natuurlijk kan een regering beslissen daarvoor doof te blijven. Natuurlijk mag ze een substantiële fiscale verschuiving naar vermogen uit haar tax shift houden. Maar dan moet ze niet versteld staan dat van die broze vrede toch weer strijd komt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234