Donderdag 17/06/2021

'De rode gloed van Steve hangt nog altijd boven Hasselt'

Hasselt mag dan soms Madurodam op grotemensenformaat lijken, de Hasselaars zelf zijn vooral trots op hun propere stad met gratis bussen en ze lonken openlijk naar het oosten, naar Maastricht en Keulen. Soms komt er echter onweer aanwaaien uit het westen, zoals toen sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte in deze krant het vuur opende op Groen!. Burgemeester Reynders: 'Ik heb me verontschuldigd bij mijn groene vrienden.' Dé hamvraag in Hasselt is echter wie de 18.000 stemmen binnenhaalt die Steve Stevaert in 2000 op zijn naam mocht schrijven.

Door Tine Peeters en Liesbeth Van Impe / Foto Tim Dirven

Ivo Belet, is Herman Reynders een goede burgemeester?

Belet: "Ja. Steve Stevaert heeft zes jaar geleden de regenboogcoalitie uit zijn hoge hoed getoverd. Herman Reynders is erin geslaagd die zonder veel ongelukken en geruzie, niet op zijn VLD's dus, te leiden. Wij zijn ook absoluut geen vijanden, wel politieke opponenten. Al hebben we hetzelfde doel: Hasselt beter maken."

Herman Reynders, zou Ivo Belet een goede burgemeester zijn?

Reynders: "Wat een instinker! (aarzelt) Ik ken Ivo niet zo goed. Voor mij is hij eerder een Europarlementslid met een goede dossierkennis. Er is een groot verschil tussen een goede burgemeester en een goed parlementslid. Als burgemeester moet je ook tussen de mensen staan. Maar hij is een vlotte man en zou dat wel kunnen."

U hebt radicaal voor het voltijds burgemeesterschap gekozen. Wij vermoeden dat Ivo Belet nog even Europarlementslid wil blijven. Is die combinatie doenbaar?

Reynders: "Volgens mij is het niet te combineren. Wettelijk gezien mag het ook niet, want in steden met meer dan vijftigduizend inwoners mag je als burgemeester geen Europarlementslid zijn."

Belet: "Zo eenvoudig is het. Tenzij ik een kwart van de Hasselaars wegjaag, sta ik voor de keuze."

CD&V zet zwaar in op de steden, maar mist bekende lijsttrekkers. Hoopt de partij met u op een BV-effect, of bent u intussen BV af?

Belet: "Ik kan er niks aan doen, ben en blijf een BV. Het is oneerlijk dat te ontkennen. In mijn eigen wijk Sint-Lambrechts-Herk, waar ik de folders ronddeel, hoor ik constant: 'Jaja, ik ken u van tv en nu zit u in de politiek.' Ik geef toe dat ik in het begin opzag tegen het lijsttrekkerschap. Het is niet vanzelfsprekend de campagne te combineren met mijn parlementair werk. In Europa ben ik volop bezig met de wetgeving voor 2009 en de lokale campagne is zeer intens. Al houdt die combinatie me wel met mijn voeten op de grond. Maar ik kan de Hasselaren geruststellen: ik zal zeker zetelen in de gemeenteraad. Of ik burgemeester of schepen word, daarover beslist de kiezer. Ik sta bovenaan de lijst en ben kandidaat-burgemeester. Als de kiezer en de partij het willen, zal ik het doen, maar dat zijn twee alsen. Ik ken Hasselt ook door en door, woon er al 23 jaar. Herman woont hier al zijn hele leven. Niet elke lijsttrekker kan zeggen dat hij hier een halve of een kwarteeuw woont."

Hoe zit het met die andere BV, Steve Stevaert, die niet meer in de politiek zit?

Reynders: "Zit die niet meer in de politiek? (algemene hilariteit) Ik zal de rest van mijn leven geconfronteerd worden met de schaduw van Steve. Mensen buiten Limburg denken er wel totaal anders over dan de Hasselaren. Wie hier niet woont, meent dat Steve alles dirigeert. De Hasselaren weten zeer goed wie de echte burgemeester is."

Wie gaat er lopen met zijn 18.000 voorkeurstemmen?

Reynders: "Ik wil graag het grootste deel van zijn stemmen erven, maar vermoed dat Ivo hetzelfde wil. Zoals Willy Claes de politieke vader is van Steve Stevaert is hij mijn politieke vader. Ik hoop dus dat ze zullen stemmen voor de zoon, zoals ze voor de vader gestemd hebben. Als ze tevreden zijn met Steve zijn ze tevreden met mij."

Belet: "De rode gloed van Steve hangt nog altijd boven Hasselt. Hij woont hier in zijn residentie en rijdt met zijn fiets door de stad. Hij is zeker niet afwezig. Toch hoop ik op een deel van zijn stemmen. Uit de peilingen blijkt ook dat hij de CD&V-stemmers kon lokken. Die moeten nu terugkeren naar de schapenstal."

Even over de afwezigen. Maakt VLD-lijsttrekster Hilde Vautmans uit Sint-Truiden enige kans?

Reynders: "Als basketter ben ik in tempore non suspecto in Sint-Truiden goed ontvangen. Het is dus mijn plicht Hilde hartelijk te verwelkomen. Maar ze is zeker niet te benijden. Volgens mij denkt de VLD met Hilde op langere termijn. Als ze het geduld kunnen opbrengen tot 2012 dan maakt ze wel een kans. Maar na zes maanden is het zeer moeilijk."

Belet: "Ik ben in Sint-Truiden geboren en wil daar geen kwaad woord over zeggen. Hilde is er zich goed van bewust dat ze geen competitief voordeel heeft."

Volgens de VRT-nieuwssite gaan de Hasseltse verkiezingen alleen maar om de parkeerplaatsen.

Renders: "Parkeren is te eng, al is mobiliteit zeker een van onze thema's. Jaarlijks komen hier bijna één miljoen mensen winkelen. We hebben de bereikbaarheid van de stad nog niet onder controle, maar zijn goed bezig.

"Voor mij is de hoofdvraag: waar moet Hasselt heen? Er zijn mensen die hier een stad met honderdduizend inwoners willen. Hasselt moet geen volgebouwde reus worden. Een stad met 76.000 inwoners lijkt me veruit het maximum."

Belet: "Naast het parkeerbeleid staan wonen en het verenigingsleven hoog op onze agenda. Wat Herman zegt over de draagkracht van Hasselt getuigt van een te behoudsgezinde aanpak. Je kunt de bovenlimiet van een stad niet vastleggen. Het frisse en bruisende karakter van Hasselt behoud je enkel als je jonge mensen blijft aantrekken. We mogen geen Florida vol senioren worden. Op het vlak van cultuur moeten we ook een stap vooruitzetten."

Reynders: "Ik zal je mijn culturele agenda opsturen en dan kun je zien hoe bruisend wij zijn. De universiteit, binnenkort met rechtenfaculteit, zal blijven zorgen voor de instroom van jongeren. Wat het 'Florida van Limburg' betreft: de laatste jaren komen hier meer jonge dan oude mensen wonen."

Hasselt heeft de voorbije jaren een actief stadsbeleid gevoerd. Zijn jullie kiezers te verwend?

Reynders: "Hasselt is al de properste stad, de veiligste stad, de fietsstad. Je kunt niet nog properder zijn, je kunt niet nog meer fietspaden aanleggen. Het eerste jaar waren de mensen al blij als de gratis bus stopte op 100 meter van hun deur. Nu moet die bus stoppen op 50 meter, moet daar een bank staan met een bushokje. De lat ligt steeds hoger. We moeten erover waken dat die verzadiging niet omslaat in verzuring. De mensen zijn vol lof over ons, maar het wordt steeds moeilijker aan hun verwachtingen te voldoen."

Het vertrek van Stevaert heeft een vacuüm achtergelaten. Zullen die stemmen ook niet bij het VB belanden?

Reynders: "Wij zijn geen eiland in Vlaanderen. Hier zijn minder verzuurde mensen dan elders, maar er zijn er zeker."

Belet: "Alles wat je over het VB of over het cordon sanitaire zegt, is reclame voor hen. Ik zwijg dus liever. Hasselt heeft een voorsprong, maar in heel wat deelgemeenten zoals Kuringen of Rapertingen is een inhaalbeweging nodig."

Ook dat is een veelgehoorde kritiek in de andere steden. Het centrum blinkt; de rand blijft achter.

Belet: "Een essentiële kritiek."

Reynders: "Maar volkomen onterecht. De stad heeft voor 100 miljoen euro geïnvesteerd. Aangezien de meeste investeringen met Europese en gewestelijke middelen zijn gebeurd, heeft de rand het grootste deel van die 100 miljoen gekregen. Al kan het natuurlijk altijd beter. Ik ben de laatste om te zeggen dat we de komende zes jaar veel op een terrasje zullen zitten."

Wat vinden jullie van het programma van collega Vautmans? Met een hangtrein van het centrum naar Plopsa Indoor, een specifiek holebiprogramma, Hasselt als lichtstad.

Belet: "Wat, een hangtrein? Daar ben ik tegen. Punt."

Reynders: "CD&V en sp.a geloven in het Spartacusplan, niet in een hangtrein."

Belet: "Als we dan de fusie tussen de universiteiten van Hasselt en Maastricht rond krijgen en een sneltram tussen die twee steden, nemen we een enorme voorsprong."

Toch weerklinkt de kritiek dat het fout is om studenten op 20 kilometer van hun moeders rokken te laten studeren. Yves Leterme is daarvan overtuigd.

Belet: "Dan heeft hij op dat punt ongelijk. Uiteraard is een Limburgse universiteit een goede zaak. Maastricht is zeer sterk in Europees recht. Als we die niche samen kunnen uitbouwen zullen de andere universiteiten zich ook minder bedreigd voelen."

Reynders: "Nog even over dat holebiprogramma. Waarom zouden zij een apart programma nodig hebben? Hasselt is al een open en verdraagzame stad."

Over die verdraagzaamheid. Uw dvd's met Schindler's List en American History X liggen klaar voor alle Hasseltse zestienjarigen.

Reynders: "De oud-strijders klagen dat er te weinig belangstelling is voor hun traditionele vieringen. Maar jongeren lopen niet graag achter vlaggen als de Brabançonne weerklinkt. Dus heb ik een dvd laten maken om te tonen waartoe onverdraagzaamheid leidt."

Keuren jullie de 0110-concerten goed?

Belet: "Daar kun je alleen maar achter staan. Al stel ik me vragen over de opportuniteit van het moment. Het VB zal het er alleen maar voordeel mee halen."

Reynders: "Die concerten moeten vanaf nu elk jaar minstens één keer plaatsvinden. Anders worden het pure verkiezingsconcerten."

Uw voorzitter Johan Vande Lanotte heeft Groen en sp.a weer op ramkoers gezet. Als het regent in Oostende, druppelt het in Hasselt?

Reynders: "Ik zit volledig op de lijn van Patrick Janssens. Ik heb me dan ook verontschuldigd bij mijn groene vrienden. Dit was absoluut niet nodig en ik begrijp dan ook niet waarom Johan heeft uitgehaald naar de groenen. Ze zijn net een objectieve bondgenoot."

In Antwerpen is er een regenboogcoalitie aan de macht. Kunnen jullie dan Janssens' presidentiële campagne begrijpen? Zijn profileringsdrang wordt hem nu door VLD-schepen Ludo Van Campenhout niet in dank afgenomen.

Reynders: "Hij is een reclameman. Als hij denkt dat dit de beste manier is om aan de macht te blijven en het VB van de macht te houden, zal dat wel kloppen. Wij hebben nooit geruzied, zelfs niet binnenskamers. Elke schepen heeft de kans gekregen zich te profileren. Ik profileer me niet op presidentiële wijze, maar wel als burgemeester en coach van een goede ploeg."

Kan zo'n afspiegelingscollege alleen werken omdat Hasselt veel geld heeft? En alle schepenen cadeautjes kunnen uitdelen? Die kritiek weerklinkt in Genk.

Reynders: "Maar Hasselt heeft niet veel geld. Als er één stad is die overleeft dankzij subsidies, is het wel Genk."

Belet: "Het is een jarenlange traditie tussen Hasselt en Genk om elkaar vliegen af te vangen, maar daar hebben we geen enkel belang bij. Als we een verbond sluiten en samen in Brussel op tafel kloppen, zullen we bijvoorbeeld op cultureel vlak veel meer uit de brand kunnen slepen. Ik geloof dat we met burgemeester Jef Gabriels (CD&V) in Genk mooie dingen kunnen doen en dat er een nieuwe, vlotte samenwerking met Genk moet komen."

Reynders: "Je mag die samenwerking niet bruuskeren. De minister van Ruimtelijke Ordening moet eens klaar en duidelijk zeggen wat hij van die twee steden verwacht. We komen er zelf niet toe duidelijke afspraken te maken."

Belet: "Niet akkoord. We kunnen beter van onderuit werken. Voor cultuur hebben we echt veel te weinig geld gekregen. Genk en Hasselt moeten samen op tafel kloppen bij de minister van Cultuur."

Welke score willen jullie halen?

Reynders: "Ik doe niet aan pronostieken, maar wil wel de sterkste blijven. Volgens mij zal de coalitie zo het best functioneren."

Belet: "Om Yves Leterme te citeren: wij gaan voor plusjes."

Laatste vraag: kunt u als ex-basketspeler Johan Vande Lanotte adviseren bij het aanduiden van een nieuwe trainer? Het gerucht gaat dat hij daar geen kei in is.

Reynders: "Vroeger had ik hem kunnen adviseren, maar nu sta ik er te ver vanaf. Trainers hebben tijd nodig en bestuurders hebben die meestal niet. Lang geleden heb ik gesolliciteerd voor de job van manager voor Oostende, maar ze vonden me te jong. En nu heb ik een andere job. (lacht)"

Belet: "That's life."

Ivo Belet:

De CD&V- stemmers die Stevaert wist te lokken moeten nu terugkeren naar de schapenstal

Herman Reynders:

De mensen zijn vol lof over ons, maar het wordt steeds moeilijker aan hun verwachtingen te voldoen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234